"Rat, da je Gruzija bila u NATO"

Potpredsednički kandidat republikanaca Sara Pejlin kaže da je bilo mogućnosti za rat s Rusijom, da je Gruzija bila članica NATO.

Izvor: FoNet, Tanjug

Petak, 12.09.2008.

08:34

Default images

Ipak, guvernerka Aljaske navodi da je pre za ekonomske sankcije i diplomatski pritisak. U jučerašnjem intervjuu za televiziju Ej-Bi-Si, Pejlin je na novinarsko pitanje da li bi SAD povele rat protiv Rusije, u slučaju da je Gruzija bila članica NATO, kazala "možda, da".

"Mislim, takav je sporazum, da - ako ste saveznik NATO, ukoliko je druga zemlja napadnuta, očekuje se da ćete biti pozvani upomoć", rekla je ona, a prenela ruska agencija Itar-Tas.

Na pitanje da li je zavređivalo voditi rat sa Rusijom zbog Gruzije, Pejlin (koja se zalaže za članstvo Gruzije i Ukrajine u NATO uprkos oštrom protivljenju Moskve) odgovorila je odrečno, navodeći da bi bolja varijanta bila ekonomske sankcije.

"To ne mora dovesti do rata, niti, kao što sam rekla, do hladnog rata", rekla je Pejlin, navodeći da je pre za ekonomske sankcije, diplomatski pritisak i na korake u dogovoru sa američkim saveznicima kada je u pitanju Rusija.

Frid: Ne dozvoliti rusku agresiju

Pomoćnik američkog državnog sekretara Daniel Frid izjavio je, na pretresu pred Odborom Predstavničkog doma Kongresa za odnose sa inostranstvom, da ne sme da se dopusti da ruska agresija na Gruziju bude uspešna.

Kako prenosi Glas Amerike, Frid je rekao da SAD razmatraju strateško partnerstvo sa Rusijom, posle ruske vojne operacije u Gruziji.

"Moramo sprečiti Rusiju da povlači nove linije fronta u Evropi. Ne bi smelo da se dozvoli da Moskva objavljuje da neke zemlje pripadaju ruskoj interesnoj sferi i stoga ne mogu da se pridruže Evroatlantskim institucijama", naveo je Frid.

Prema rečima Frida, SAD podržavaju pravo svake zemlje da samostalno bira put svog razvoja i institucije kojima želi da se pridruži.

Rusija ne bi smela da ima pravo veta na odluke suverenih zemalja o njihovoj budućnosti, rekao je Frid.

"Evropa koja je celovita, slobodna i mirna, u interesu je Amerike. Alternativa je podeljeni i nestabilan kontinent. Ova vizija nije uperena protiv Rusije. Naprotiv, oduvek smatramo da ta vizija treba da obuhvati i Rusiju", rekao je
Frid.

On je podsetio da su SAD, od raspada Sovjetskog Saveza 1991.godine, podržavale samoproklamovane aspiracije Rusije da se integriše sa savremenim svetom.

Međutim, ukazao je Frid, invazijom na Gruziju i polaganjem prava na sferu uticaja, Rusija je takve aspiracije ugrozila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: