Beograd: Još nema konačnog dogovora

Kako B92 saznaje, datum održavanja sednice Skupštine Beograda još uvek je neizvestan.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 11.08.2008.

08:37

Default images

Iako se Demokratska stranka sa koalicijom SPS-PUPS načelno dogovorila o formiranju zajedničke vlasti, kako saznaje B92, još je neizvestan rezultat dogovora između Demokratske stranke i Liberalno-demokratske partije. Naime, te dve stranke nisu ni blizu završetka pregovora oko manjinske podrške.

Dejan Ranđić, šef odborničke grupe LDP-a u Skupštini Beograda, izjavio je za B92 da je LDP u prethodnom periodu učinio sve da do dogovora dođe.

On napominje da je Demokratska stranka imala dovoljno vremena da postigne dogovor o formiranju nove gradske vlasti, kojoj bi LDP mogao da da manjinsku podršku.

“Očekujemo da od DS-a što pre dobijemo valjan odgovor na uslove koje smo postavili pre više od sedam dana i, ono što je jako važno, da u što kraćem roku, već u narednih 24 sata, dobijemo informaciju o tačnom vremenu i datumu održavanja sednice. Smatramo da vreme neumitno prolazi i, s obzirom da smo praktično na sedam dana do roka za završetak naredne sednice, smatramo da bi bilo neodgovorno prema građanima dalje odugovlačenje i traženje eventualnih potencijalnih krivaca za nemanje dogovora unutar vladajuće koalicije, koja je u najavi“, poručio je Ranđić.

On kaže da je za LDP prioritet formiranje gradske vlasti, ali uz poštovanje principa koje je ta stranka predstavila DS-u.

LDP ne odustaje od insistiranja na principima depolitizacije i departizacije gradske vlasti kroz, kako kaže Ranđić, povećanje efikasnosti i postavljanje što profesionalnijih rešenja u gradskoj upravi i na vodećim mestima u preduzećima.

S druge strane, Blic piše da će sednica Skupštine Beograda na kojoj bi trebalo da bude izabran gradonačelnik "gotovo sigurno" biti održana u petak.

Kako navodi list, jedini kandidat za funkciju gradonačelnika Beograda jeste predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke Dragan Đilas, a njegov zamenik trebalo bi da bude Milan Krkobabić, iz Partije ujedinjenih penzionera Srbije.

Prema pisanju Blica, od 13 mesta u Gradskom veću socijalistima bi trebalo da pripadnu četiri, G17 dva, dok ostala mesta pripadaju Demokratskoj stranci.

Večernje novosti prenose da će sednica gradskog parlamenta biti održana u ponedeljak, 18. avgusta. Prema navodima tog lista, već je poznat i raspored vlasti u javnim gradskim preduzećima.

SPS-u treba da pripadnu direktorska mesta u Elektranama, GSP-u, Centru "Sava" , "Areni" i "Pogrebnim uslugama". G17 plus dobiće "Beograd put" i Gradske pijace. U ostalim firmama rukovodioce će delegirati DS.

Prema navodima Večernjih novosti, neslaganja bi moglo da bude oko izbora novog predsednika Skupštine. DS i SPS su se usaglasili da to mesto pripadne socijalistima, pa se očekuje da će sadašnji predsednik Branislav Belić biti smenjen. Međutim, kada je Belić izabran na tu funkciju, LDP je dao svoje glasove samo pod uslovom da je on i konačno rešenje.

Belić: Ne znam kada će biti sednica

Još bez odluke o sednici - Branislav Beliæ (Beta)
Predsednik Skupštine grada Beograda Branislav Belić izjavio je da još nije odlučio za kada će zakazati sednicu gradskog parlamenta na kojoj bi, između ostalog, trebalo da bude izabran gradonačelnik.

Belić je u ranijoj izjavi Tanjugu, krajem prošle sedmice, kazao da dogovori stranaka oko izbora gradonačelnika prestonice još traju.

Komentarišući najavu pojedinih medija da će sednica gradskog parlamenta "gotovo sigurno" biti održana u petak, Belić je danas rekao da "ne zna ništa o tome", i da ne može da kaže kada će se to dogoditi.

Predsednik beogradskog odbora Demokratske stranke i kandidat za gradonačelnika iz te stranke, Dragan Đilas, najavio je početkom prošle sedmice da će proces konstituisanja vlasti u prestonici biti završen između 14. i 20. avgusta.

Ima li mesta i za DSS?

Zbog političkog razlaza sa demokratama, Demokratska stranka Srbije nije deo buduće vlasti u Beogradu.

Ipak, princip da se sa DS-om ne sarađuje, stranka Vojislava Koštunice ne primenjuje i kada je reč o drugim mestima u Srbiji.

U nizu gradova, posebno u Vojvodini, DSS i DS čine vlast.

U DSS-u kažu da su u tim slučajevima politiku prevladali interesi građana. Ipak, ne ostavljaju prostora za mogućnost da se sličnim interesima rukovode i kada je o formiranju vlasti u glavnom gradu reč.

Grocka, Mladenovac, Šid, Beočin, Sombor, Pančevo... samo su neka od mesta u kojima su DSS i DS, uz saradnju drugih partija formirale vlast.

Predsednik Skupštine Pančeva Tigran Kiš, kaže za B92 da je DSS na lokalne izbore izlazila samostalno, i da su rezultati bili takvi da je bilo nemoguće sa nekim drugim formirati vlast.

“U činjenici da smo sa DS-om u vlasti još od 1996. godine, i da je naša saradnja uglavnom bila dobra, nismo videli smetnju da i nakon ovih izbora ne preuzmemo odgovornost i nastavimo da vršimo vlast. Znate šta, lokalna politika nije poput velike politike. U lokalnoj politici pitanje je asflatiranje ulica i kanalizacija, a oko njih sve stranke imaju iste ciljeve – omogućiti građanima na lokalu da žive što bolje“, smatra Kiš.

On navodi i da odnose dve stranke u Pančevu ne opterećuje breme koje nosi odnos DS-a i DSS-a kada je o republici ili Beogradu reč.

Posle razlaza sa demokratama i raspisivanja izbora, nezvanično se u više navrata moglo čuti da je odluka najviših organa stranke da se sa DS-om više ne mogu praviti koalicije.

Ipak, Kiš kaže da zbog odluke u Pančevu, opštinski odbor nije imao nikakvih problema sa centralom DSS-a. Da su za DSS, pri formiranju lokalnih vlasti, prioritet interesi građana kaže i potpredsednik Izvršnog odbora stranke Dragan Šormaz.

Ipak, to nisu merila i kada je o Beogradu reč.

“Beograd je, ipak, kako sami kažu u DS-u, veoma važan, a s druge strane kroz Beograd se može videti donekle i državna politika. Ako se radi o glavnom gradu, a mi se u ovom trenutku apsolutno ne slažemo sa DS-om i smatramo da to što rade je štetočinska politika. U tom smislu ako ste u Beogradu sa njima na vlasti, po mom mišljenju, tako pravite neku vrstu približavanja koja u ovom trenutku nije dobra za zemlju“, smatra Šormaz.

Predsednik Pokrajinskog odbora DS-a, Dušan Elezović, izjavio je za B92 da su demokrate odlučile da prave koalicije sa svim strankama sa kojima su do sada dobro sarađivale, kako se formirale stabilne većine.

“Činjenica da su u tim lokalnim samoupravama formirane stabilne skupštinske većine između DS-a i DSS-a, konkretno u Sremskoj Mitrovici, DS-a, DSS-a i NS-a u Pančevu, govori da i u ovom mandatu na lokalnom nivou mogu da se ostvare dogovori oko zajedničkih ciljeva i ostvarivanja tih ciljeva u narednom periodu“, kaže Elezović.

DSS se pridružio koaliciji demokrata i socijalista u Temerinu, Sremskoj Mitrovici, Beočinu i Titelu.

Elezović kao sporne opštine Bačku Palanku i Kovin, gde se DSS i grupe građana još uvek nisu odlučile sa kim će formirati većinu, ali očekuje da i u njima vlast formiraju sa listom Za evropsku Vojvodinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: