Dogovor DSS-SRS?

Lideri Demokratske stranke Srbije i Srpske radikalne stranke, Vojislav Koštunica i Vojislav Šešelj, potpisali su sporazum o formiranju Vlade, piše Blic. DSS i SRS demantuju.

Izvor: B92, Blic

Subota, 19.04.2008.

10:30

Default images

Prema sporazumu koji je navodno postignut još pre raspisivanja parlamentarnih izbora, DSS-u je zagarantovano mesto premijera, dok će Tomislavu Nikoliću pripasti mesto predsednika Skupštine Srbije. I dok je Demokratska stranka od DSS-a ponovo zatražila da obelodani sadržaj sporazuma Koštunica-Šešelj, SRS i DSS tvrde da je reč o neistini.

Prema pisanju Blica, osim premijerskog mesta za Koštunicu, ministarstvo ekonomije obezbeđeno je za Predraga Bubala, resor pravde pripada Zoranu Lončaru, dok Slobodan Samardžić ostaje ministar za Kosovo i Metohiju.

Sa druge strane, Srpska radikalna stranka, navodno, dobija resor policije koji je namenjen Miloradu Mirčiću, dok će general Delić, poznat po tome što je 2000. godine naredio da vojska primeni silu nad demonstrantima, preuzeti ministarstvo odbrane.

SRS se oglasila saopštenjem u kojem, kako kažu, najoštrije osuđuju laži i izmišljotine demokrata o političkim sporazumima. "Demokratska stranka pokazuje da se nalazi u histeričnoj panici zbog skorog gubitka vlasti", tvrde iz te stranke.

I u DSS-u demantuju pisanje Blica. "S obzirom na stav DSS da nikada o koalicijama ne govori pre izbora nego nakon sto građani iskažu svoj stav, ono što piše Blic nije istina. Postoje dve predizborne koalicije i to su one koalicije koje trenutno postoje, o njihovim programskim načelima bi trebalo govoriti", rekao je Aleksandar Popović.

Reakcija DS-a

Za aktuelnog ministra odbrane Dragana Šutanovca iz DS-a pisanje Blica nije ništa novo i, kako kaže, dogovor dva Vojislava bi trebalo da se saopšti građanima.

"Nije više nikakva tajna da DSS i SRS već duže vremena pregovaraju. Zašto se stide, jer DSS se koristi od radikala kao JUL od SPS-a devedesetih godina", kaže Šutanovac.

Novinar NIN-a Dragan Bujošević kaže da se u ovakvim slučajevima ne sme verovati nijednoj strani, ali ipak podseća na kratkotrajnu koaliciju DSS-a i radikala i postavljanje Tomslava Nikolića na mesto predsednika Skupštine.

"To su demantiovali i jedni i drugi, ali kada se savez razvrgao onda smo saznali da su pregovori postojali, da su Nikitović i Vučić pričali, zaklinjali se na vernost do groba i zalivali je čašicom. Dakle, ipak mislim da o svemu ovome možemo da govorimo posle izbora i tada ćemo znati da li je dogovora bilo ili ne", kaže on.

Blic piše da je sporazum bio "osnova i garancija" Koštunici da može da raspusti Vladu jer ima čvrst dogovor o budućoj koaliciji. Ovu vest, piše u tekstu, u Demokratsku stranku doneo je visoki funkcioner DSS-a.

Mladenović: Ne postoji sporazum DSS - SRS

Portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović izjavio je da sporazum DSS-SRS ne postoji i pozvao one koji ga poseduju da ga i objave.

Mladenović je rekao da su "lažne tvrdnje" objavljene u dnevnom listu Blic i da sporazum između DSS i SRS postoji, tvrdeći da je taj tekst napisao "NATO marinac Dragan Šutanovac"

"Pozivam NATO marinca Dragana Šutanovca da objavi sporazum i tako me demantuje, a ja ću odmah podneti ostavku. Da takav sporazum postoji sigurno bi ga već nekako nabavila NATO komanda pa bi ga dala svom marincu", navodi Mladenović u izjavi dostavljenoj Tanjugu.

Portparol DSS-a je pozvao Šutanovca da u javno objavi "svoje jake adute, a ne da ga svaku put uhvatimo kako lažno cinkari DSS".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

122 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: