"Tužilac nije dorastao predmetu"

Direktorka Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić izjavila je da tužilac nije bio dorastao predmetu protiv Ramuša Haradinja u Haškom tribunalu.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 09.04.2008.

14:44

Default images

Kandićeva je, gostujući u emisiji Kažiprst Radija B92, rekla da tužilac "nije imao dovoljno znanja i poznavanja celog konteksta", kao i da je presedan to što Tužilaštvo nije uspelo da dokaže zločine protiv čovečnosti niti da je u pitanju zajednički zločinački poduhvat. Ona je ocenila i da država Srbija nije dostavila dovoljno jake dokaze protiv Haradinaja.

Ukazujući da nisu izneti dokazi koji pokazuju šta se sve događalo, Kandićeva je kazala da je dobar deo dokaza Haškog tužilaštva dokumentacija koju je MUP Srbije predao tom tužilaštvu, dodavši da su izjave sa saslušanja Albanaca koje je srpska policija 1998. godine hapsila.

"Da li takva dokumentacija može da ima bilo kakvu vrednost ako se zna da su brojne međunarodne i lokalne nevladine organizacije za ljudska prava izveštavale šta se na Kosovu događalo od 1991. do 1999. godine i da je upotreba sile prilikom saslušavanja Albanaca bila svakodnevna tehnika srpske policije", upitala je Kandićeva.

Dokaze da su tela kosovskih Albanaca sa Kosova premeštana u Srbiju i sahranjivana u masovnim grobnicama, kao i da su vojska i srpska policija pokušavali da unište tragove, odbrana Haradinaja pokušala je da iskoristi i da tela nađena u Radonjićkom jezeru pripiše srpskoj policiji, rekla je Kandićeva.

Ona je dodala da, nasuprot tome, "nije bilo mnogo podnetih dokaza sa srpske strane" i da su "neki albanski svedoci bili bolji nego dokazi srpske policije".

Kandićeva je rekla i da je najava visokog predstavnika EU Havijera Solane da će Srbiji biti ponuđen Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju do 11. maja, dobar potez u odnosu na budućnost Srbije i političko viđenje šta je dobro i korisno za Srbiju.

Ako SRS pobedi, to bi bilo odlično rešenje zato što radikali ne bi mogli da kažu da su protiv evropskih integracija, dodala je ona.

Kandićeva smatra da bilo ko da pobedi na izborima u Srbiji, odnosno i u slučaju da pobede demokratske snage, teško je moguća saradnja sa Hagom "zato što postoje političari okupljeni oko DSS i SRS, koji imaju moć da je zaustave".

Oni ne žele više nikakvu saradnju zato što ona može da se odnosi samo na hapšenje preostalih haških optuženika, istakla je Kandićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: