EU odlaže slanje misije na Kosovo?

Prema poslednjim informacijama koji stižu iz Brisela, EU razmatra mogućnost odlaganja slanja svoje misije na Kosovo.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 15.01.2008.

07:22

Default images

Diplomatski izvori u sedištu Unije navode da odlaganje nema veze sa predsedničkim izborima u Srbiji, već sa tim što i dalje nema saglasnosti o pravnoj osnovi za upućivanje evropske misije na Kosovo. U međuvremenu je Slovenija, koja predsedava EU, za subotu na Brdu kod Kranja zakazala sastanak ministara inostranih poslova evropskih članica Kontakt grupe o Kosovu.

U EU se istovremeno razmatra mogućnost da se sa Srbijom uskoro potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Zato slovenački šef diplomatije Dimitrij Rupel sutra ide u Holandiju, zemlju koja je najtvrđi protivnik potpisivanja bez prethodno izručenog Ratka Mladića Haškom tribunalu.

Na sastanku na Brdu kod Kranja, koji je za 19. januar zakazala Slovenija, predsedavajuća EU, ministri spoljnih poslova Velike Britanije, Francuske, Nemačke i Italije, kao i Oli Ren i Havijer Solana razgovaraće o situaciji na Kosovu, kao i o mogućnosti koja se sve više pominje za izvesnu – odlaganje slanja evropske misije na Kosovo.

Izvori Bi-Bi-Sija u Briselu govore da odlaganje nema veze sa predsedničkim izborima u Srbiji koji se održavaju 20. januara, već da je razlog za to što misija EU još uvek nije spremna: "Evropska misija jednostavno još uvek nije spremna, niti je završena rasprava o mogućoj pravnoj osnovi za upućivanje misije, i na to imaju primedbe Kipar, Grčka, Španija, pa i Holandija i još neke zemlje."

S druge strane, organizaciono-tehnički misija još uvek nije spremna jer treba još regrutovati kadrove, obučiti ih tako da, kada se sve svede, nije realno da se krajem ovog meseca donese bilo kakva odluka.

Ostaje da se vidi da li će to možda biti već u februaru ili martu, možda će biti sazvan jedan poseban sastanak šefova diplomatija zemalja članica EU koji će o tome odlučivati.

Jasno je da nisu predsednički izbori u Srbiji glavni razlog za odlaganje, to je više dimna zavesa. Takođe je sigurno da EU sve čini da ne ispadne da se direktno upliće u tok, a možda i konačan ishod predsedničkih izbora.

"Odlaganje misije nije iznenađenje"

Za Jelicu Minić, iz Evropskog pokreta u Srbiji, nije veliko iznenađenje najava odlaganja slanja evropske misije na Kosovo jer logističke pripreme za to još nisu gotove.

Ona za B92 kaže da najave odlaganja, kao i mogućnosti da se 28. januara potpiše Sporazum o stabilizaciji, predsatavlja poruku za građane Srbije.

“Sigrno je da EU vrlo ozbiljno radi na svom angažovanju na Kosovu, ali to istovremeno govori o realističkim procenama u Briselu i balansiranoj proceni situacije šta je u ovom trenutku prioritet. Drugo, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju nema nikakve direktne veze sa slanjem misije, to je nešto što je prosto integrisano u isti paket sa naše strane", kaže Minićeva.

"Odluka o odlaganju bi sigurno mogla da izazove jednu dozu trijumfalizma kod onih koji su ultimativno taj zahtev slali EU, ali i sa druge strane, kod onih koji zagovaraju evropsku integraciju Srbije to je jedno veliko ohrabrenje. Mislim da će motivisati ljude da se, ne samo tokom predstojećih izbora, nego i dugoročno, da se mnogo više angažuju oko kompletne tehnologije evropske integracije zemlje jer se stiče utisak da je sada sve zastalo”, smatra Minićeva.

Ona kaže da odluka o odlaganju nikako ne znači da je EU odustala od svoje misije na Kosovu jer EU ima najviše motiva da se status Kosova reši na način koji bi bio ključan za stabilnost Balkana i Evrope.

U EU istovremeno pokušavaju da se dogovore o tome da se sa Srbijom što pre potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Holandija je najveći protivnik jer insistira na Ratku Mladiću u Hagu.

Zato slovenački šef diplomatije Dimitrij Rupel sutra razgovara sa novim glavnim haškim tužiocem Seržom Bramercom o saradnji Srbije, kao i sa šefom diplomatije Holandije Maksimom Ferhagenom.

Posle tih sastanaka moglo bi biti izvesnije da li će Srbija krajem januara sa EU potpisati Sporazum o stabilizaciji, na čemu, prema navodima briselskih izveštača, posebno insistira Havijer Solana.

Sastanak o Kosovu u subotu?

Evropski deo Kontakt grupe za Kosovo, kako prenose mediji u Sloveniji, predsedavajućoj EU, sastaće se u subotu na Brdu kod Kranja da razgovaraju o Kosovu.

Ministrima spoljnih poslova Nemačke, Velike Britanije, Francuske, Italije i predsedavajuće EU, Slovenije, pridružiće se komesar za proširenje EU Oli Ren i spoljnopolitički predstavnik EU Havijer Solana.

Tema sastanka će biti najnovije stanje u raspravi o Kosovu, iako diplomatski izvori iz Brisela kažu da ne treba očekivati prelomne odluke, javljaju slovenački mediji.

Očekuje se da će ministri pre svega govoriti o tome kada će EU poslati svoju civilnu misiju na Kosovo, s obzirom na to da će verovatno EU odložiti odlučivanje o tome za februarsko zasedanje zbog uticaja koje bi ta odluka mogla da ima na predsedničke izbore u Srbiji.

To je potvrdila za francusku agenciju AFP portparolka slovenačkog predsedništva EU u Briselu i garantovala je da odluka o misiji sigurno neće biti doneta pre februara.

Prema navodima izvora u Briselu, četiri države, čiji ministri će se u subotu sastati na Brdu kod Kranja, zajedno sa SAD, priznaće nezavisnost Kosova u okviru "usklađenog proglašenja nezavisnosti", u februaru ili u martu.

Ostale članice EU će ih slediti po grupama, najpre one bez zadrške, među kojima bi trebalo da je i Slovenija, prenose slovenački mediji.

Vlada pozdravlja odluku EU

Evropska unija, po svemu sudeći, neće 28. januara doneti odluku o slanju misije na Kosovo i Metohiju, što Vlada Srbije pozdravlja, rečeno je danas agenciji Beta u kabinetu predsednika Vlade.

Isti izvor je naveo da je veoma važno da EU odustane od slanja misije, što bi bio najjači podsticaj za evropske integracije Srbije.

"Srbija je odlukom Narodne skupštine definisala da bi upućivanje misije bio akt ugrožavanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlja i EU mora voditi računa o stavu Srbije", rekao je Betin sagovornik.

Dodao je da Vlada Srbije snažno podržava zemlje EU koje se protive "protivpravnom slanju misije EU za sprovođenje odbačenog Ahtisarijevog plana o nadziranoj nezavisnosti Kosova i Metohije".

Isti izvor je ocenio da očigledno nema saglasnosti u EU da se "krši međunarodno pravo i da se prekrši parafirani Sporazum o
stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom, što je dobra vest".

"Po svemu sudeći, nema ništa od odluke EU da 28. januara uputi misiju čiji bi cilj bio da sprovede jednostranu nezavisnost Pokrajine. Jedan broj zemalja EU se protivi jednostranoj nezavisnosti Kosova, jer bi to zapravo bila lažna država, nastala najgrubljim kršenjem Povelje UN i važeće Rezolucije 1244", rečeno je Beti u kabinetu srpskog premijera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: