Crvena linija koja se ne može preći

Evropski put Srbije nije uslovljen prihvatanjem Ahtisarijevog plana ili nezavisnosti Kosova, kaže Vuk Jeremić.

Izvor: B92, Beta

Subota, 10.02.2007.

10:07

Default images

Savetnik predsednika Srbije za spoljnu politiku Vuk Jeremić izjavio je da tim Beograda za pregovore o Kosovu već nekoliko dana radi na platformi koja će sačinjavati detaljan odgovor na predlog specijalnog izaslanika UN za status Kosova Martija Ahtisarija.

"Tim će u svakom slučaju imati obnovljeni legitimitet, članovi će biti jako dobro spremni za te razgovore u Beču. Plan gospodina Ahtisarija smo poslednjih nekoliko dana studirali baš u detaljima i spremamo širok i konstruktivan odgovor", rekao je Jeremić u Poligrafu B92.

Savetnik predsednika naveo je da Beograd "neće moći da ima kompromis" oko fundamentalne primedbe na Ahtisarijev plan u kome se ne pominje na jasan i nedvosmislen način teritorijalni suverenitet Srbije nad Kosovom.

"U svakom slučaju, to je crvena linija koju ne možemo da pređemo i ne postoji planovi B koji se nalaze na onoj strani te linije", rekao je on, podsetivši da je teritorijalni suverenitet Srbije ključna stavka u platformi od koje se neće odustati. "

"Postoji jedan čitav niz odredaba plana gospodina Ahtisarija koji mislim da bi mogao biti, uz relativno male izmene, prihvatljiv za srpsku stranu. Mislim tu pre svega na neke odredbe oko decentralizacije i lokalne policije, možda i oko obrazovanja itd. Kažem, one nisu u ovom trenutnom obliku prihvatljive, ali uz dosta male korekcije mogle bi biti prihvatljive", kaže Jeremić.

Podsetimo, zbog procesa formiranja novih institucija u Srbiji nakon parlamentarnih izbora, specijalni izaslanik Marti Ahtisari odlučio je da odloži pregovore o Kosovu za 21. februar. Skupština Srbije će najverovatnije već na prvoj sednici parlamenta potvrditi legitimitet pregovaračkog tima za Kosovo, nakon čega bi trebalo da bude usvojena i nova Rezolucija o Kosovu.

Ljajić: Ne treba apsolutno odbaciti Ahtisarijev plan

Lider Sandžačke demokratske partije Rasim Ljajić izjavio je da "nije sklon da tvrdi" da plan o rešavanju statusa Kosova specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija treba apsolutno odbaciti.

"On ima i svojih dobrih strana, ima prostora i za popravke, baš kao što ima i nedorečenosti, na čijem razjašnjenju treba insistirati, a sve u cilju unapređenja položaja srpske zajednice na Kosovu", rekao je Ljajić novosadskom "Dnevniku".

Ljajić je kazao da se ne sme se zanemariti život običnih ljudi na Kosovu, njihova prava i položaj, "koliko god su statusna pitanja važna i presudna".

Prema njegovim rečima, da nije bilo 150.000 Srba, koji su ostali verovatno bi pregovori o budućem statusu Kosova bili potpuno obesmišljeni, ali zahvaljujući upravo tim ljudima Srbija još uvek ima neke šanse za povoljan ishod.

Ljajić smatra da Srbi sa Kosova moraju imati mogućnost da s punim kapacitetom odlučuju o pitanjima koja se tiču njihove zajednice u svim segmentima života i delovanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: