Prve varnice na liniji DSS-DS

Dragoljub Mićunović kaže da će saradnja DSS i Jedinstvene Srbije otežati saradnju Demokratske stranke i DSS-a.

Izvor: Blic, Dnevnik

Četvrtak, 23.11.2006.

07:23

Default images

Predsednik Političkog saveta DS-a Dragoljub Mićunović izjavio je za Dnevnik da će saradnja te stranke i Demokratske stranke Srbije biti otežana ako DSS sa sobom bude, kako je rekao, vukao i predsednika Jedinstvene Srbije Dragana Markovića Palmu.

"Da li će DSS biti naš partner u formiranju nove Vlade posle izbora zavisiće od toga s kim je. Ako DSS sa sobom bude vukao i Palmu, mislim da ćemo imati teškoće. Iznenađen sam što se DSS ujedinio s Markovićem u zajedničkom projektu", kaže Mićunović.

"Ako ne možemo sa Srpskom radikalnom strankom, zašto bismo mogli s Palmom, koji pripada stranci koja je bila još žešća i sumnjivija nego što su bili radikali?", upitao je Mićunović. On je dodao i da ga čudi da DSS nije razmišljao o tome kako će izgledati ako s DS-om bude morao da pravi Vladu u kojoj bi bio Marković.

Blic piše da je saradnja DSS-JS otvorila prvi predizborni sukob stranke Vojislava Koštunice i DS-a. DS je juče javno pozvao DSS da se odredi prema nastavljačima politike Miloševićevog režima i Željka Ražnatovića, na šta su iz DSS poručili demokratama da gledaju svoja posla.

DS je u saopštenju ocenio da je koalicija DSS i Markovićeve stranke opasna, označavajući Markovića kao nastavljača Ražnatovićeve politike. Dragan Marković Palma, pre odvajanja i osnivanja JS, bio je potpredsednik Stranke srpskog jedinstva, čiji je Ražnatović osnivač.

Zbog toga je, kako kažu u DS-u, DSS pozvan da javno objasni da li je bliža demokratskom bloku i demokratskim vrednostima ili politici za koju se zalažu SRS, SPS i JS. "Neka gledaju svoja posla", izjavio je potom portparol DSS-a Andreja Mladenović i naveo da se DSS obraća biračima, a ne DS-u.

Branislav Ristivojević, portparol Izbornog štaba DSS-a, poručio je demokratama da bi za ukupne političke prilike u Srbiji bilo bolje ako bi DS učinio napor da umesto marketinga iznese i neku konstruktivnu ideju od koristi za celu zajednicu.

Dragan Šutanovac, potpredsednik DS-a, odgovara da ta stranka ne postavlja pitanje DSS-u, već da to čine građani. "Koalicija s Palmom je povratak u tamni period i građani zaslužuju da čuju da li se DSS zalaže za povratak starom ili za put u Evropu” kaže Šutanovac.

"Različiti stavovi u DSS-u"

Blic saznaje da ni u DSS-u ne postoji jedinstven stav prema saradnji s Markovićem. Iako je Glavni odbor stranke u nedelju jednoglasno prihvatio koaliciju s NS i JS, deo članstva nezadovoljan je takvom odlukom.

Izvori lista iz DSS-a tvrde da je i Koštunica tražio, i dobio, delimičnu ogradu od saradnje s Markovićevom strankom tako što će JS mandate dobiti od procenta koji će pripasti NS. Takođe, Marković će u predizbornim aktivnostima nastupati isključivo s Velimirom Ilićem, liderom NS, i to samo u onim gradovima Srbije gde ima veliku podršku.

Andreja Mladenović potvrđuje da u stranci ima bojazni da će saradnja s JS DSS-u oduzeti neki deo glasova, ali da na GO DSS-a nije bilo nijednog glasa protiv zajedničkog nastupa DSS, NS, SDPO i JS. "Ne znam odakle vam informacija da se deo DSS-a ne slaže s tom odlukom. Nije bilo nikakvih pritisaka niti cepanja u DSS-u, a odluka je doneta jednoglasno", zaključuje Mladenović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: