Tužilac i policija u Hitnoj pomoći

Javni tužilac i policija od jutros su u Hitnoj pomoći, čime je počela istraga povodom navoda o zloupotrebama u toj ustanovi.

Izvor: B92

Petak, 22.09.2006.

14:01

Default images

U Sindikatu lekara tvrde da je cela služba Hitne pomoći izložena medijskom, ali i fizičkom linču. Oni navode da su imali incident na Novom Beogradu, kada su građani prilazili ekipi i vikali da su ubice, dok se, kako navode, svakodnevno pretnje upućuju i telefonom. Dvojica lekara koje je prozvao smenjeni direktor, negiraju optužbe da su neetički postupali.

Lekari Zoran Milošević i Milomir Tufegdžić, koje je smenjeni direktor te ustanove Borko Josifovski optužio da su sarađivali sa pogrebnim preduzećima, ponovo su demantovali sve optužbe, ali nisu želeli da iznose detalje zbog, kako kažu, istraga o dešavanjima u Hitnoj pomoći.

Tufegdžić: Sve što se dešava povodom ovih lažnih optužbi preispituje se i u rukama je nadležnih organa. Mogu samo jednu stvar da kažem - nikada nisam propustio ništa što se tiče savesti, savesnog lečenja, pravila struke. To je sve što mogu da kažem.

B92: Da li doktori Hitne pomoći dele vizit kartice pogrebnih kuća?

Tufegdžić: Kako ja to mogu da znam?

B92: Da li ste vi delili?

Tufegdžić: To je generalizovano. Јa nikada nisam sarađivao ni sa jednim privatnim pogrebnim preduzećem i istraga će pokazati svoje. Ja vas molim da mi više ne postavljate ta pitanja.

"Nikad u životu nisam imao nijednu kartu nijednog preduzeća. Nikad nijedan telefon nisam predložio", rekao je dr Zoran Milošević.

Iskustva pacijenata

B92 je stupio u kontakt sa desetak porodica sa spiska umrlih kojima, kako tvrdi bivši direktor Hitne pomoći, doktori Tufegdžić i Milošević nisu pružili reanimaciju. Niko od njih nije se žalio na postupke Hitne pomoći, odnosno, rekli su da im pomenuti lekari nisu nudili vizit karte pogrebnih preduzeća.

B92 se javio građanin koji je, zahtevajući anonimnost, potvrdio da slučajeva reklamiranja pogrebnih preduzeća ima. Njegov slučaj se dogodio u nedelju, ali nije mogao da navede ime lekara Hitne pomoći.

Dr Borko Josifovski dostavio je B92 i pismo, koje je još pre godinu dana uputio odeljenju za zdravstvenu inspekciju Ministarstva zdravlja, u kojem je ukazivao na verovatnu trgovinu zaposlenih sa pogrebnim preduzetnicima.

B92 nije uspelo da dođe do načelnice tog odeljenja, dr Danice Mihajlović, jer je, kako je rečeno u Ministarstvu, i ona u Hitnoj pomoći i prisustvuje istrazi. 

Prema pisanjima medija, kada je afera izašla u javnost, direktor Josifovski je, pored optužbi o saradnji s pogrebnicima, navodno optužio lekare da nisu ni pokušavali reanimaciju pacijenata.

Međutim, to je i sam Josifovski demantovao, navodeći da je samo pokazao statistiku o reanimaciji, odnosno da ona u većini slučajeva nije izvršena.

Direktor Hitne pomoći je prekjuče razrešen te dužnosti zato što je neproverene informacije izneo u javnost, a ministar zdravlja je rekao da će i slučajevi eventualne saradnje s pogrebnim preduzećima biti ispitani.

Linija direktor-sindikat?

Međutim, još jedna ocena posle prvih izjava pre tri dana bila je da se radi o lošim međuljudskim odnosima i sukobu na liniji direktor-sindikat.

Naime, Ministarstvo zdravlja je ocenilo da je direktor loše postupio izlazeći u javnost sa optužbama, a da nije pri tome rešio međuljudske probleme u toj ustanovi.

Predstavnici sindikata ASNS napali su na današnjoj konferenciji smenjenog direktora, ocenivši da je Josifovski odlučio da iznese optužbe protiv njih kada je postao svestan da će biti smenjen zbog loše organizacije rada Hitne pomoći.

"Da li je medijska hajka paravan iza kog se nalaze Borko Josifovski i direktor JKP Pogrebne usluge, koji su imali ugovor i za šta se uplaćivao novac", zapitao je predsednik podržunice ASNS-a u Hitnoj pomoći Nebojša Mihajlović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: