Francuska i Nemačka za rezoluciju

Žak Širak i Angela Merkel slažu se da SB treba da usvoji rezoluciju kojom bi se Iran primorao da prekine da obogaćuje uranijum.

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.05.2006.

09:43

Default images

Nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Žak Širak su u telefonskom razgovoru zaključili da Savet bezbednosti UN treba da usvoji rezoluciju kojom bi se Iran obavezao da ispuni zahteve Međunarodne agencije za atomsku energiju, između ostalih i onaj koji se tiče prekida obogaćivanja uranijuma.

Pet stalnih članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija - Kina, SAD, Francuska, Velika Britanija i Rusija - pokušavaju da pronađu formulu rezolucije kojom bi se Iran primorao da prekine svoj nuklearni program.

Petnaest članica Saveta bezbednosti sastaće se sutra kako bi nastavile razgovor o iranskom nuklearnom programu. Potom će se na radnoj večeri u Njujorku pet stalnih članica i Nemačka sastati kako bi razmotrile pitanje iranskog nuklearnog programa.

Ahmadinedžad uputio pismo Džordžu Bušu

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad uputio je pismo američkom predsedniku Džordžu Bušu u kojem mu predlaže "nove načine" za rešavanje tenzija u svetu. Portparol iranske vlade Golam Hosein Elham rekao je da iranski predsednik u svom pismu "analizira situaciju u svetu, kao i razloge koji su doveli do problema".

Elham nije pomenuo iranski nuklearni program, o kojem će se danas raspravljati na sastanku šefova diplomatija pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN i Nemačke u Njujorku.

Pismo će biti predato švajcarskoj ambasadi u Teheranu, koja predstavlja američke interese, pošto su diplomatski odnosi SAD i Irana prekinuti 1980. 

To je prvo pismo koje je jedan iranski lider uputio predsedniku SAD u poslednjih 27 godina, od Islamske revolucije u Iranu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: