U većem delu Srbije bez signala BK

BK televizija se više ne vidi, a tako bi, po odluci Republičke radio-difuzne agencije, trebalo da ostane narednih 30 dana.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 26.04.2006.

08:29

Default images

Nakon noćašnjeg gašenja predajnika, jutros od 11 sati program te televizije prestali su da prenose i kablovski operateri. Program BK isključili su neki od najvećih kablovskih operatera. Prethodno je BK TV prestala sa emitovanjem redovnog programa, nakon što su u zgradu te televizije noćas ušli pripadnici MUP-a, kako bi sproveli odluku Saveta RRA o privremenom oduzimanju dozvola toj stanici.

Glavni i odgovorni urednik BK televizije Milomir Marić za B92 kaže da nema sve informacije zašto je isključen signal BK televizije i preko kablovskih mreža, ali i da je sigurno da to nisu uradili provajderi: "Prema našim informacijama, ne radi se o isključivanju od strane provajdera kablovske televizije, nego nam je isključeno čvorište Mobtela, koji emituju signal koji preuzimaju kablovski operateri. Mi činimo sve kako da ponovo uspostavimo to čvorište za signal, što je po nalogu Radio-difuzne agencije, po nalogu Vlade... Niko neće da nam se javi, ne znamo tačno o čemu se radi, osim što znamo da provajderi nisu sami isključili."  

Zamenik predsednika Radio-difuzne agencije Aleksandar Vasić za B92 kaže da ta agencija raspolaže pravima za emitovanje televizijskog signala i preko kablovskih mreža: "Svaki kablovski distributer za svaki pojedinačni program mora da dobije dozvolu od Republičke radio-difuzne agencije. Znači, za svaki pojedinačni program mora da dobije dozvolu, ukoliko taj program nije već dobio bilo koju dozvolu na javnom konkursu za zemaljsku radio-difuziju ili ukoliko nije slobodan na satelitu, znači slobodan pristup tom programu na bilo kom od satelita. Za te programe ne mora da traži dozvolu, za sve druge programe moraju da se traže dozvole."

Iz BK TV, tačnije od njhovog advokata Rajka Danilovića, najavljeno je i da će ta televizije osporiti legalnost odluke Saveta Republičke radio-difuzne agencije i tražiti "izuzeće Saveta". Međutim, Aleksandar Vasić odbacio je tu mogućnost i rekao da Vlada nije nadležna da odlučuje o Savetu, jer ga nije ni izabrala.

Sličnu tvrdnju izneo je i ministar finansija Srbije Mlađan Dinkić, koji je izjavio da Vlada Srbije nema nikakve veze sa odlukom Agencije, jer je ona nezavisno regulatorno telo, koje je samostalno donelo tu odluku: "Zakon mora da se poštuje u Srbiji, bez obzira na to o kojoj se oblasti radi. Vlada ne utiče na rad Radio-difuzne agencije. Vi ste čuli da čak i jedan od ministara u Vladi Srbije ima potpuno drugačiji stav, to je najbolji dokaz da zapravo Radio-difuzna agencija radi samostalno."

Podsetimo, policija je ušla u RTV BK telekom oko ponoći, nakon čega je ta medijska kuća prestala da emituje redovan program. Savet Republičke radio-difuzne agencije odlučio je u utorak uveče da Televiziji BK privremeno oduzme dozvolu za emitovanje programa zbog kršenja propisa o radio-difuziji. Zaposleni su se okupili u holu zgrade, tvrdeći da je odluka RRA nelegitimna i da oni neće dozvoliti njeno sprovođenje. BK TV nastavila je uživo da emituje dešavanja unutar zgrade. Pošto se policija povukla iz sedišta BK TV, potpredsednik BK grupe Dragomir Karić pozvao je prisutne da se raziđu i da odu kući.

Član pravnog tima RTV BK telekom Miroslav Đorđević izjavio je da je policija pokušala da sporovede jedno "nelegalno rešenje", to jest odluku o privremenom oduzimanju dozvole za emitovanje programa BK televizije, jer nije postupljeno po upozorenju iz 2004. Prema njegovim rečima, ta odluka nema klauzulu izvršnosti i zato je pravni tim podneo zahtev za izuzeće lica koje je pokušalo da sprovede izvršenje odluke, kao i članova Saveta RRA. Đorđević je najavio i da će svi dalji potezi imati za cilj da se takva odluka "pobije". 

Urednik BK televizije Miodrag Popov izjavio je prethodno da je BK televiziji isečen satelitski program i isključen predajnik na "Beograđanki". Popov, inače nekadašnji ratni izveštač RTS-a, ocenio je da je to "najsramniji čin u istoriji novinarstva" i da je u pitanju "pravno nasilje".

Među prisutnima koji su u zgradi BK TV podržali zaposlene bili su i advokat Rajko Danilović, poslanik Socijaldemokratske partije Meho Omerović, lider Demohrišćanske partije Srbije Vladan Batić, glumica Jelica Sretenović, osnivač i vlasnik dnevnih listova Glas javnosti i Kurir Radisav Rodić.

Krivične prijave protiv stanica koje prenose BKTV

Republička radio-difuzna agencija upozorila je da će biti pokrenute prekršajne i krivične prijave protiv svih radio i televizijskih stanica koje budu reemitovale "piratski program BK televizije".

U saopštenju RRA, koje je potpisao predsednik Saveta Nenad Cekić, navodi se da će protiv stanica koje su najavile da će reemitovati "piratski program BK televizije biti preduzete sve mere, što automatski povlači i oduzimanje dozvole za rad".

"RRA će, po prijemu izveštaja o stanicama koje prenose piratske programe, u najkraćem roku preuzeti sve zakonske mere", navodi se u saopštenju.

RRA obrazložila odluku o frekvencijama

Savet Radio-difuzne agencije u utorak je prethodno objavio obrazloženje odluke o dodeli prava na korišćenje nacionalne frekvencije. Savet RRA je kao neosnovane odbacio kritike u javnosti, posebno u vezi sa odbijanjem kandidature televizija BK i RTL. Savet je jednoglasno usvojio obrazloženje za dodelu frekvencija, čime je završen proces odlučivanja, a rok za dostavljanje žalbi je 15 dana od prijema obrazloženja, dok Savet na žalbe mora da odgovori u roku od 30 dana.

U obrazloženju odluke o dodeli frekvencija Savet RRA navodi da je prvi kriterijum kojim se rukovodio bio poslovni uspeh onih koji već emituju program i adekvatna i uverljiva garancija budućeg poslovnog uspeha, koja važi za sve. Pojedinačno najveća ulaganja najavili su Pink, više od 100 miliona evra, TV Fox 38,5, Košava-Hepi 32,5 i Avala 21,8 miliona.

RTL, koji nije dobio dozvolu, planirao je da uloži 21,3 miliona evra. U obrazloženju, RRA ističe da su računi TV BK u trenutku javnog razgovora članova Saveta s predstavnicima te kuće, 10. aprila, bili blokirani više nedelja i da je uvidom u jedinstveni registar Narodne banke Srbije utvrđeno da je račun BK telekoma i dalje blokiran, a ukupan iznos blokade je 1.006.327.844,61 dinar. Savet RRA zamerio je TV BK i na ponašanju u prethodnom periodu, jer je neprikriveno favorizovala Bogoljuba Karića i njegovu stranku. Savet smatra da pravni status TV BK nije do kraja razjašnjen.

Kriterijum je bilo i ponašanje podnosilaca prijave tokom konkursne procedure, a Savet je ukazao da je, na osnovu izveštaja medija i javnih razgovora s podnosiocima prijava, upoznat sa izjavama predstavnika TV BK i RTL-a, kojima se prejudicira ishod konkursa i pokušava da se javno utiče na rad Saveta.

Vasić, RRA: BK telekom je bio javno opomenut

BK Telekom, zgrada Aeroinženjeringa na Novom Beogradu
Potpredsednik Saveta Republičke radio-difuzne agencije Aleksandar Vasić kaže za B92 da je odluka RRA deo zakonom propisane procedure o nadzoru nad radom svih emitera: "Taj nadzor traje već nekoliko godina, od kada postoji Savet RRA. Pre dve godine BK telekom bio je kažnjen javnim upozorenjem, što je bila jedna od mera po Zakonu o radio-difuziji. Te mere idu graduelno, prvo ide interno upozorenje, pa javno, pa privremeno isključenje iz etra, i na kraju, trajno isključenje i oduzimanje prava na emitovanje programa."

Vasić kaže da BK telekom nije promenio ponašanje od poslednje javne opomene: "Setimo se šta je samo bilo od leta pa sve do sada, kada je u pitanju politička partija Pokret - Snaga Srbije. Naš monitoring je precizno izmerio koliko je to vremenski i šta to znači u suštinskom, novinarskom smislu, i došli smo do zaključka da je to direktno navijanje za jednu od strana. Na kraju krajeva, ovo što BK telekom radi od donešenja odluke RRA o izdavanju dozvola za emitovanje programa jeste najobičnija kampanja, čemu je ta televizija vrlo sklona."

Vasić dodaje da je procedura ispoštovana, Milomir Marić je bio na izjašnjavanju povodom odluke RRA  i nakon toga je Savet zasedao, u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima, i doneo odluku: "Odluka je donesena u 17 sati, a nakon toga RRA nema izvršne moći, jer Zakon ne predviđa da nakon toga RRA sprovodi odluku. Sada je na potezu država i ukoliko institucije ne sprovedu odluku nezavisnog regulatornog tela izabranog u Narodnoj skupštini, onda nema smisla postojanje Zakona o radio-difuziji, niti RRA."

Podsetimo, sinoć je RTS objavio odluku Saveta RRA da Televiziji BK privremeno, na 30 dana, oduzima dozvolu za emitovanje programa i da joj isključuje predajnike. Takvom odlukom privremeno su oduzete obe dozvole - i za emitovanje programa i za pojedinačne predajnike - a BKTV nema pravo žalbe na takvu odluku Saveta. Članovi Saveta izričito su naglasili da ta kaznena mera nema veze sa njihovom odlukom o dodeli nacionalnih frekvencija i da BK TV i dalje ima pravo na prigovor na tu odluku, pošto je Savet dao objašnjenje svojih odluka.

Privremena mera oduzimanja dozvole za rad izrečena je posle sastanka članova Saveta Republičke radio-difuzne agencije sa glavnim i odgovornim urednikom BKTV Milomirom Marićem i predstavlja nastavak procedure upozorenja Saveta na kampanju koja je uperena protiv njegovih odluka. Naredni korak jeste trajno oduzimanje dozvole za emitovanje programa ukoliko BKTV nastavi sa takvim ponašanjem, posle isteka mere privremenog isključenja od 30 dana.

MUP: Zakonska obaveza da pružimo asistenciju RRA

MUP Srbije izdao je saopštenje u kome se navodi da je to ministarstvo sinoć dobilo odluku Republičke radio-difuzne agencije i njihov zahtev da, u skladu sa Zakonom, policija pruži asistenciju u primeni njihove odluke da se privremeno obustavi emitovanje BK TV. "Pošto je RRA nezavisno regulatorno telo koje je izabrala Skupština Srbije, MUP je imao zakonsku obavezu da pruži traženu asistenciju u primeni te odluke", kaže se u saopštenju.

MUP dodaje da ne odlučuje o radu medija niti će donositi bilo kakve odluke kada su u pitanju mediji, jer je to u potpunosti izvan nadležnosti policije.

Veran Matić: Za nastavak uređenja medijskog haosa

"B92 će se boriti protiv povratka u prošlost, vodeći računa o tome da proces uspostavljanja reda i zakonitosti u radio-difuziji ne bude kompromitovan i zaustavljen poništavanjem konkursa i rezultata dosadašnjeg rada", kaže u saopštenju povodom događaja oko BK TV direktor B92 Veran Matić.

On je ocenio da kritika na račun Saveta ne bi trebalo, sama po sebi, da bude razlog za gašenje BK i to u toku noći i uz asistenciju policije.

Saopštenje u celini.

ANEM: Ugrožena sloboda izražavanja

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija izdala je saopštenje u kom oštro protestuje povodom načina na koji je "noćas ugašena" beogradska BK televizija: "ANEM veruje da neodmereni postupci i mere Republičke radio-difuzne agencije prete da kompromituju čitav pravni okvir za rad elektronskih medija u Srbiji, a ne više samo postupak izdavanja dozvola za emitovanje, koji je još uvek u toku."

"Pred Republičkom radio-difuznom agencijom stoji težak zadatak da uvede red u haotičnu situaciju u srpskom etru. Agencija će u tom smislu morati da donosi brojne teške i nepopularne odluke. Ono što, međutim, nikako ne bi smela da radi jeste da takve odluke donosi ishitreno, dodatno uznemirujući javnost i bez pune usklađenosti sa odredbama važećih zakona", navodi se u saopštenju.

Dinkić: Vlada ne stoji iza odluke o gašenju BK TV

Ministar finansija Srbije Mlađan Dinkić izjavio je da Vlada Srbije nema nikakve veze sa odlukom Saveta RRA o privremenoj zabrani emitovanja programa BK TV.

"Vlada ne utiče na rad RRA. Na kraju krajeva, vidite da se jedan ministar u Vladi Srbije ne slaže sa odlukama RRA, što je dovoljan dokaz da je reč o nezavisnom regulatornom telu", kazao je Dinkić, aludirajući na ministra kulture Dragana Kojadinovića.

Dinkić je dodao da nema ništa sporno ni u činjenici da je policija asistirala u sprovođenju odluke o privremenoj obustavi rada BK TV: "Policija se nije mešala, samo su gledali da bude obezbeđen javni red i mir i nisam primetio da se bilo šta brutalno dogodilo."

Dinkić je kazao da je BK TV sama doprinela obustavi rada, načinom na koji je izveštavala. "Ne sećam se da su udruženja novinara u Srbiji reagovala kada su javne ličnosti bukvalno linčovane. No, to je stvar samih novinarskih udruženja", rekao je Dinkić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

244 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: