Grafiti na džamiji

Jevrejski naseljenici su na zidu džamije u palestinskom selu na Zapadnoj obali ispisali grafite koji vređaju proroka Muhameda.

Izvor: B92

Nedelja, 12.02.2006.

12:41

Default images

Kako navode izraelski vojni izvori, incident je trebalo dodatno da poveća tenzije na palestinskim teritorijama, gde su protesti izbili posle objavljivanja karikatura proroka Muhameda u zapadnim medijima. Izvori navode da vojnici uklanjaju natpise ispisane crvenim slovima na hebrejskom.

Portparol izraelske policije na Zapadnoj obali rekao je da je istraga u vezi sa ovim incidentom u toku.

Izrael, Hamas, Moskva

Izraelska ministarka inostranih poslova Cipi Livni osudila je poziv ruskog predsednika Vladimira Putina zvaničnicima Hamasa da posete Moskvu.

"Ruski poziv je deplasiran i provokativan. Strahovali smo od početka da će prvo Evropljani i Rusi pokušati da shvate, da razgovaraju sa Hamasom i da izađu sa ovakvom inicijativom", izjavila je ministarka izraelskom vojnom radiju. Kako je rekla, činjenica da je pobedio na nedavnim palestinskim izborima ne opravdava Hamas koji je teroristička organizacija.

Hamas je, s druge strane, pozdravio inicijativu Moskve i saopštio da ne očekuje da će Rusija postavljati uslove za nihov odlazak u Moskvu krajem meseca. Portparol Hamasa Sami Abu Zuhri rekao je da će Hamas na razgovorima u Moskvi predstaviti svoje stavove o političkom razvoju i pitanjima vezanim za prava Palestinaca. "Rusija će čuti šta ima da kaže Hamas i Hamas će čuti šta ima da kaže Rusija", rekao je portparol.

Tačan datum posete nije još dogovoren, ali je Abu Zuhri rekao da očekuje da će zvaničnici Hamasa posetiti Moskvu u drugoj polovini februara. Ruski predsednik je prošle sedmice rekao da namerava da pozove lidere Hamasa na razgovore o budućnosti izraelsko-palestinskih mirovnih procesa.

Porast popularnosti desnice u Danskoj

U Danskoj se beleži porast popularnosti ekstremne desnice nakon objavljivanja karikatura Muhameda u evropskim medijima i reakcije koju je ona izazvala u muslimanskom svetu. To pokazuju rezultati danas objavljenih istraživanja.

Partija ekstremne desnice i treća po veličini partija u Danskoj, Narodna danska partija, sada bi dobila 17,8 odsto podrške ili 3,6 odsto više u odnosu na prošli mesec. Liberalna partija Andersa Foga Rasmusena i dalje uživa istu popularnost od 28,3 odsto, dok je najvećoj opozicionoj stranci, Socijaldemokratskoj partiji, koja je kritikovala način na koji je vlada rešavala krizu nastalu po objavljivanju karikatura, popularnost pala na 21,6 odsto (3,5 manje nego prošlog meseca).

Istraživanje je sproveo "Rambol menadžment" od 6. do 8. februara i obuhvatilo je 1.058 Danaca starijih od 17 godina. Rezultate ankete je objavio i "Jilands posten", list koji je prvi objavio karikature Muhameda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: