Širenje ptičjeg gripa u Istanbulu

U Turskoj je testiranje na ptičji grip pokazalo da je 14 osoba zaraženo uključujući i troje preminule dece. Kon: bez opasnosti.

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.01.2006.

10:59

Default images

Povodom aktuelne situacije u Turskoj, u Beogradu je održan sastanak predstavnika radnih grupa Ministarstva zdravlja i poljoprivrede na kome je zaključeno da u Srbiji i dalje nema opasnosti, ali da će biti nastavljeno sa preduzimanjem svih neophodnih mera zaštite.

Rečep Akdag: “Ukupno 14 osoba u Turskoj na testiranju na ptičji grip je pozitivno, a u taj broj uključeno je i troje dece preminule od te bolesti".

U Ankari su juče potvrdjena tri slučaja oboljenja, a u Istanbulu je hospitalizovana 21 osoba kako bi se utvrdilo ima li medju njima obolelih od ptičjeg gripa. Zamenik ministra zdravlja Turske Mehmet Bakar izjavio je da su prvi rezultati ispitivanja dve uginule kokoške u Istanbulu pokazali da su bile zaražene virusom ptičjeg gripa. Prošle nedelje troje dece iz iste porodice umrlo je od virusa H5N1u istočnom delu Turske.

Nakon današnjeg sastanka sa predstavnicima radne grupe Ministarstva poljoprivrede, d r Predrag Kon, predsednik Radne grupe ministarstva zdravlja izjavio je za B92 da bez obzira na širenje ptičjeg gripa u Turskoj, trenutno nema neposredne opasnosti niti bilo kakve promene epidemiološke situacije u Srbiji. On kaže da je i dalje na snazi zabrana uvoza živine iz zemalja gde su zabeleženi slučajevi ptičjeg gripa, pa se to sada odnosi i na Tursku.

Građani koji su boravili u Turskoj neće biti podvrgavani, po povratku u Srbiju nikakvim dodatnim pregledima, kaže Kon i objašnjava da bi svi koji putuju ili su već bili u područjima u kojima je registrovan ptičiji grip trebalo da se pridržavaju preporuka Ministarstva zdravlja: “To podrazumeva da se prilikom povratka sedam dana kontrolišu sami, mere temperaturu i ukoliko bi došlo do povećanja temperature da se jave nadležnom zavodu za javno zdravlje na svojoj teritoriji. Sa druge strane treba apsolutno izbegavati kontakt sa bilo naizgled zdravom bilo bolesnom, a pogotov uginulom živinom ili divljim pticama kada se boravi u tim zemljama. Treba češće prati ruke, a ukoliko bi se u toku samog boravka pojavila temperatura savetujemo svima da se odmah obrate lekaru.”

Kon kaže da i dalje nema podataka da je ptičji grip počeo da se prenosi sa čoveka na čoveka i da je sve verovatnije da do toga nije ni došlo. On međutim ocenjuje da su turske vlasti mogle adekvatnije da reaguju: “Očigledno je da je pripuštena prilika u Turskoj da se na vreme uoči pojava ptičjeg gripa kod živine, da se suzbije na vreme širenje, pa svakako onda ne bi ni bilo ni ovoliki broj neželjenih oboljevanja ljudi, pogotovo dece, pa i nažalost smrtnih ishoda. U svakom slučaju situaciju ćemo i dalje pojačano pratiti i na vreme ćemo saopštavati javnosti ono što smatramo da je neophodno radi zaštite ljudi.”

Moldavski i bugarski stručnjaci zatražili su pomoć od Rumunije kako bi sprečili pojavu ptičjeg gripa u svojim zemljama. U Rumuniji je do sada u četiri od ukupno 23 žarišta ptičjeg gripa virus suzbijen.

Prvi slučaj prelaska virusa ptičjeg gripa sa ptica na ljude zabeležen van Kine i jugoistočne Azije dogodio se prošle nedelje u seoskoj oblasti na istoku Turske, gde je troje dece iz iste porodice umrlo od virusa H5N1.

SZO: Nema znakova prenosa sa čoveka na čoveka

Nema znakova da se virus ptičjeg gripa u Turskoj širi s čoveka na čojeka, objavila je u ponedjeljak Svetska zdravstvena organizacija. "Zasad nema pokazatelja koji bi upućivali na širenje ptičjeg gripa međuljudskim kontaktom u selu Dogubajazitu" rekao je šef misije WHO-a u Turskoj Genel Rojder. "Prenos je tipski sličan onome što smo dosad viđali u Aziji", dodao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: