Sutra sastanak tima za Kosovo

Prvi sastanak beogradskog pregovaračkog tima za budući status Kosova održaće se u utorak u Vladi Srbije, saznaje B92.

Izvor: B92, FoNet

Ponedeljak, 05.12.2005.

15:24

Default images

Međutim pre toga, Kosovom su se već danas bavili zvaničnici u Beogradu i to u susretima sa visokim predstavnikom Evropske Unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijerom Solanom.

Prema saznanjima B92, sastanak beogradskog tima za pregovore o statusu Kosova zakazan je za sutra u 13 časova, a njemu će prisustvovati svi članovi tima. Kako je još ranije najavljeno, očekuje se da će na prvom sastanku od kako je vlada prošlog meseca formirala tim pregovarači inicirati formiranje radnih grupa eksperata za pregovore, usvajanje plana rada, određivanje predstavnika za medije i na kraju utvrđivanje platforme za Kosovo.

Pregovori o statusu Kosova jedna su od tema zbog kojih je visoki predstavnik Evropske Unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana došao u Beograd. Solana je, posle razgovora sa predsednikom Srbije i Crne Gore Svetozarom Marovićem, rekao da se nada da je moguće naći rešenje koje će svima odgovarati: "Zadovoljan sam što su Srbija i Crna Gora, sa jedne strane, i Kosovo, sa druge  oformili delegacije koje mogu da razgovaraju. Nadam se da će biti moguće iznaći rešenje koje će svima odgovarati “.

Predsednik Srbije i Crne Gore Svetozar Marović ocenio je da je pitanje Kosova ujedno pitanje evropske budućnosti Srbije i Crne Gore, ali i da se svi moramo spremati za realnost: "Rekao sam gospodinu Solani da mi se čini da je najbolje naći ona realna rešenja koja neće imati samo jednog pobednika na Kosovu. Ako budemo imali jednog pobednika,a mnogo poraženih onda će biti portažena potencijalna stabilnost regiona".

Solana i Drašković o Kosovu

U razgovoru sa ministrom spoljnih poslova SCG, Vukom Draškovićem Havijer Solana posebno je naglasio tri pitanja: budući status Kosova i Metohije, budući status državne zajednice Srbija i Crna Gora i budući status pregovora o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji, s obzirom da sa puta ka Briselu nije uklonjena haška prepreka.

Ministar Drašković je istakao da je Srbija spremna na maksimalni kompromis oko budućeg statusa Kosova, ali do granice da nema promene imena njenih državnih granica sa Albanijom i Makedonijom.

Labus i Solana

Potpredsednik Vlade Srbije Miroljub Labus i Havijer Solana razgovarali su o saradnji sa Haškim tribunalom, referendumu u Crnoj Gori i o Kosovu i Metohiji.

Kako je saopšteno iz kabineta Mirolojuba Labusa, Solana je u razgovoru naglasio da je za dalji proces integracije Srbije i Crne Gore u EU neophodna puna saradnja sa Haškim tribunalom.  

Solana je istakao i da se predstojeći referendum o statusu Crne Gore mora organizovati u skladu sa demokratskim standardima, pri čemu se i od crnogorske opozicije i od vlasti očekuje da u konstruktivnom dijalogu primene preporuke Venecijanske komisije o pravilima održavanja referenduma, navodi se u saopštenju.

Doris Pak: Sami nađite rešenje

Međunarodna zajednica ne može da reši problem Kosova, niti želi da daje ikakve savete, jer ne zna kako taj problem treba rešiti, izjavila je danas šef delegacije Evropskog parlamenta za saradnju sa zemljama jugoistočne Evrope Doris Pak, prenosi FoNet. "Uvereni smo da ćete, zajedno sa albanskom stranom, uspeti da nađete rešenje", rekla je Pak posle sastanka delegacija Evropskog parlamenta i skupštine državne zajednice SCG.

Ona je dodala da su, u tom kontekstu, evropski parlamentarci razgovarali sa kolegama iz SCG o konceptu decentralizacije Kosova, koju je predložila srpska strana. "Međutim, moje kolege su napomenule da, kada se govori o decentralizaciji, ne treba pominjati samo ovaj proces na Kosovu već i decentralizaciju cele Srbije", poručila je Pak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: