DINKIC: OGNJANOVICEV CIN MORALAN

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.12.2000.

07:19

Default images
Visoki funkcioner SNP, Vuk Ognjanovic, javno je u nedelju uvece povukao kandidaturu za zamenika guvernera NBJ. U intervjuu TV Studio B, Ognjanovic je rekao da time zeli da pomogne konsolidaciji finansijskih institucija u zemlji i najavio da ce od SNP vec danas traziti da razume njegove, kako je rekao, principijelne razloge. Guverner Mladjan Dinkic, izjavio je za B92 da je Vuk Ognjanovic na kraju napravio moralan cin, time sto je profesiju stavio iznad politike i zastitio nezavisnost pozicije guvernera. “Ocekujem da ce SNP sada imenovati novog kandidata i nadam se da ce voditi racuna o tome da to bude neko strucan kako bi mogli da saradjujemo u Narodnoj banci Jugoslavije”, zakljucio je Dinkic. On je odbacio tvrdnje da je vrsio pritisak na Ognjanovica da se povuce, ocenjujuci da je to ucinio kako mu se ime ne bi zloupotrebljavalo u javnosti. "Nemam nacina da vrsim nikakav pritisak na njega, niti sam mogao da vrsim pritisak, mi smo razgovarali. On je hteo da sazna, a to je ljudski, da li mi mozemo da saradjujemo ili ne. Ja sam mu otvoreno rekao da zbog toga sto se zadesio u NBJ i 92. i 93. godine da mi ne mozemo da ostvarimo saradnju, jer nema kredibilitet zbog toga. On je iskazao zelju da mi pomogne na taj nacin sto ce odustati od kandidature", rekao je Dinkic.

Na drugoj strani, predsednik DS, Zoran Djindjic, ocenio je u izjavi za B92 da je G17 plus ucenio DOS i saveznu Vladu, u “slucaju Ognjanovic” time sto je potpredsednik Vlade SRJ Miroljub Labus od MMF-a zatrazio da se pregovori o povratku Beograda u tu organizaciju odloze, i to, pritom, obrazlozio tvrdnjom da je MMF navodno zabrinut sporovima oko imenovanja viceguvernera. "To nije nikakva ucena. Postoji jasan dogovor sa MMF-om da do 1. decembra kurs treba da bude unificiran i da budu donete odgovarajuce mere ekonomske politike, usvojena platforma sa MMF-om sto bi nam omogucilo da vec 14. decembra budemo primljeni u clanstvo ove organizacije. S obzirom na to da je na sastanku savezne vlade koja je odrzana u petak, na insistiranje jednog dela vlade ta tacka pomerena za utorak, g. Labus nije mogao da odrzi obecanje koje je dao MMF-u. Mi cinimo napore da do kraja ove godine budemo primljeni i nadam se da ova tacka vise nece biti odlagana, iz MMF-a su jako zabrinuti, ne radi se o nasim ucenama", kaze Dinkic. Dinkic je, na kraju, ponovio da bi za njega najbolji kandidat za viceguvernera NBJ bio Branko Rasovic iz SNP-a. “Mozda moze da se preispita njegova kandidatura”, zakljucio je u izjavi za B92 Mladjan Dinkic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: