Francuska: Stanje nervoze

Uprkos apelu koji je Žak Širak uputio Francuzima da podrže ustav EU, najnovija istraživanja pokazuju da raste broj onih koji će reći ne

Izvor: B92

Petak, 27.05.2005.

16:30

Default images

Ta činjenica se tumači kao jak politički udarac vlasti francuskog predsednika, a već su počela i licitiranja oko toga ko će biti novi premijer Francuske.

Atmosferu u toj zemlji pred izjašnjavanje u nedelju za B92 prenosi producent SKY televizije, Jakša Šćekić. On kaže da je sinoćnje obraćanje predsednika Francuske Žaka Širaka Franscuskoj naciji, koje je trajalo negde oko desetak minuta, bilo, ustvari, poslednji napor francuskog predsednika da spase obraz Francuskoj. Bilo je vidljivo da je Širak izgledao nervozno, a sinoć je i molio Francuze da glasaju za ustav Evropske unije.

Međutim, prema najnovijim istraživanjima javnog mnjenja, 55 odsto Francuza će glasati ne. To znači da će Širak politički biti jako oslabljen, a rezultat toga može da bude da premijer Francuske, Žan Pjer Lafaren, podnese ostavku.

Većina Francuza koja pripada tzv. "ne" taboru, kaže da se boje da Evropa, glasanjem za taj ustav, može da izgubi svoj demokratski karakter, tako da će se odluke donositi u Briselu a ne u Parizu, ili nekim drugim evropskim gradovima.

Nemačka usvojila ustav EU

Istovremeno, u gornji dom nemačkog saveznog parlamenta, Bundesrat usvojio je danas ustav Evropske unije. Od 16 nemačkih saveznih pokrajina, samo se jedna uzdržala od glasanja, dok su ostale podržale taj dokument.

Pošto je donji dom parlamenta, Bundestag, 12. maja već usvojio ustav EU, danas je u Nemačkoj okončan proces ratifikacije evropskog ustava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: