Nipošto ne čekati 25. april

Studija o izvodljivosti trebalo bi da bude povoljna i da potvrdi da je SCG sposobna da krene u pregovore o pridruživanju EU.

Izvor: FoNet, Beta

Nedelja, 10.04.2005.

14:08

Default images

To su agenciji Beta rekli evropski diplomatski izvori, a na to ukazuju i zvaničnici u Evropskoj komisiji, zaduženi za saradnju sa SCG. Na desetak stranica Obrazloženja studije, koje će stručni tim Komisije podneti kolegijumu komesara, iznose se zaključci o tome koliko su na svakom sektoru demokratskih, političkih i ekonomskih reformi ostvarene promene u saglasnosti sa standardima EU.

Prema onome što se moglo saznati u izvorima u Briselu, u obrazloženju same studije se, recimo, ocenjuje da je Srbija učinila dobre korake u reformi državne uprave, kao i u usvojenim zakonima i uvedenim promenama u važnom sektoru poljoprivrede.

Isto će tako biti predočeno da su temeljne promene nužne da bi pravosuđe u SCG postalo efikasno i nezavisno, po evropskom uzoru i standardima, što je preduslov da se SCG istinski uhvati u koštac sa korupcijom i organizovanim kriminalom.

Posebno se u Studiji ukazuje i na presudno važan preobražaj ekonomije SCG, sa ciljem da u doglednoj budućnosti ona može da izdrži konkurenciju sa ekonomijama zemalja EU. Potrebno je da se za to sasvim obezbedi i jako važno funkcionisanje spoljnotrgovinskog i carinskog režima, uz uklanjanje svih prepreka na unutrašnjem tržištu dve članice državne zajednice.

Kad je reč o čisto političkim uslovima za ugradjivanje SCG u strukture EU, evropski diplomate i funkcioneri u Briselu primećuju da pojedine, unekoliko različite izjave srpskih zvaničnika o tome da li će biti ispunjen i poslednji uslov, vezan za saradnju s Haškim sudom, moraju biti sasvim razjašnjene.

Zamoljeni da ocene kakav bi mogao biti zaključak komesara Evropske komisije, u slučaju da iz zaista objektivnih razloga ili neke " više sile", vlasti u Beogradu ne uspeju da do utorka izdejstvuju odlazak Pavkovića u Hag, ovi izvori kažu da bi evropski komesari svakako vrlo pažljivo odmerili sve razloge i argumente.

Bez sumnje bi se imalo u vidu i to da je opšta ocena, uključujući Haški sud, da je Beograd u saradnji s Hagom ostvario bitan napredak. Studija bi, tad, mogla biti povoljno ocenjena, s tim što bi se ostalo na stanovištu da u vrlo dogledno vreme i Pavković treba da ode u Hag. Nikako ne bi trebalo da se s tim čeka do ministarskog zasedanja EU, 25.aprila, utoliko pre što se u Briselu smatra da vlasti u Beogradu imaju sva sredstva na raspolaganju da obezbede odlazak Pavkovića u Hag.

Potpredsednik Vlade Srbije je tokom posete Berlinu, za B92 kazao da Pavković možda neće biti uhapšen do 25. aprila.

Marković uveren u pozitivnu Studiju

Predsednik Skupštine Srbije Predrag Marković kaže da je uveren da će državna zajednica do kraja aprila dobiti pozitivnu Studiji izvodljivosti.

"Pokazalo se da je princip dvostrukog koloseka bio ispravan, ali i da postoji sposobnost većinskog konsenzusa da Srbija i Crna Gora ispuni međunarodne obaveze", kazao je Marković za podgorički "Dan".

On je ocenio i da je izmenama Ustavne povelje "uklonjena senka nelegitimnosti" sa Parlamenta Srbije i Crne Gore. Evropa je jasno rekla da želi funkcionalnu SCG, a nije važno kako se zove zajednička država, već je važno da su institucije sposobne, dodao je Marković.

Potpredsednik Vlade Miroljub Labus, međutim, kaže da je neophodno da se učini i poslednji korak ka dobijanju pozitivne ocene Studije o izvodljivosti i da je neizvesno kako će 25. aprila glasati ministri EU, ako do tada ne bude rešen problem s haškim optuženikom generalom Nebojšom Pavkovićem.

Pavković pobegao iz SCG

General Nebojša Pavković pobegao je iz Srbije i Crne Gore, saznaje dnevnik Blic iz izvora bliskih bivšem načelniku GŠVJ.

Pavković se najverovatnije sakrio u Republici Srpskoj, mada sagovornik Blica nije isključio mogućnost da je general u međuvremenu promenio utočište. "Pavković je otišao iz Srbije još pre mesec dana", kaže on. Upitan kako je trenutno najtraženiji haški optuženik uspeo da pobegne iz Srbije, on je kazao da su Pavkoviću u pomoć pritekli stari prijatelji iz Vojske

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: