Solana: Tadićevi uslovi sasvim realni

Izvor: B92

Petak, 08.10.2004.

16:36

Default images

Havijer Solana u intervjuu za B92 kaže da je uslov koji je predsednik Tadić postavio medjunarodnoj zajednici, više nego realan.

"Verujem da je učešće Srba na kosovskim izborima, opcija koja je bolja i za Kosovo, i za Srbiju i za EU", kaže Havijer Solana, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost. Na Kosovu sada treba da nastavimo da radimo, kako bi bile ispunjene preduzete obaveze i standardi:"Mislim da bi bilo bolje učestvovti nego ne učestvovati.  Primena standarda će zahtevati sagovornike i na srpskoj strani. Što veći legtimitet budu imali to bolje", kaže Solana.

"Poziv predsednika Tadića da se učestvuje na izborima, bila je hrabra i teška odluka i ne očekujem da će njegov potez izazvati političku nestabilnost unutar Srbije, već da će građani ne samo dobro razumeti, već i slediti njegovu poruku".

Havijer Solana kaže da je zahteve o kojima je govorio predsednik Tadić ne samo moguće ispuniti u sledeća tri meseca, već da je to odavno trebalo da bude učinjeno: "Od 17. marta do danas je učinjen izvestan pozitivan pomak, ali je to još uvek nedovoljno. Imao sam priliku da budem na Kosovu prošle nedelje. Obećanja koja su mi data u vezi obnova nekih kuća i škola su ispunjena i dragu mi je što to mogu da kažem, ali se ljudi koji su živeli u nekim od njih još nisu vratili. Mislim da posao neće biti završen dok se narod ne vrati svojim kućama".

Govoreći o novoj ponudi EU za Srbiju i Crnu Goru, Solana kaže da su srpski i crnogorski lideri tri puta upitani kao u Bibliji da se o njoj izjasne i tri puta ponovili da je prihvataju. To rešenje bi trebalo vrlo brzo da deblokira rad na izradi studije o izvodljivosti, ali ćemo se tu ponovo suočiti sa starim problemom saradnje sa Haškim tribunalom: " Tužilac je boravila u Srbiji dan pre mene. Pričao sam sa njom naknadno. Nadamo se da će se odnosi između srpskih lidera i tužioca poboljšati".

Solana kaže da je prvi mogući datum za referendum o nezavisnosti Crne Gore ili Srbije proleće 2006. ali da je to samo mogućnost, a ne i obaveza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: