Petak, 29.06.2018.

07:20

Sputnjik: Režija da se proglasi "agresija Srbije"

Slanje specijanih albanskih jedinica na sever Kosova, za Vidovdan, potez je kojim Priština želi da isprovocira Srbiju na sukob, piše Sputnjik.

Izvor: Sputnjik

Sputnjik: Režija da se proglasi
Ilustracija: Thinkstock

Specijalne jedinice Rosu uputile su se na sever Kosova, a ova odluka je doneta pošto je srpskom ministru odbrane Aleksandru Vulinu zabranjeno da prisustvuje obeležavanju Vidovdana na Gazimestanu.

Ovo je potvrđeno i iz kabineta ministra spoljnih polova Kosova Badžeta Pacolija, iako nije naveden razlog ni zašto je Vulinu zabranjen ulaz na Kosovo ni zbog čega je potrebno slanje do zuba naoružanih specijalaca u deo južne pokrajine Srbije, gde je većinsko stanovništvo srpsko, piše dalje Sputnjik.

Obaveštajno-bezbednosni stručnjak i potpukovnik KOS-a u penziji Ljuban Karan smatra da je u pitanju direktna provokacija.

"Ovo je direktna provokacija, pošto je Srbija upozorena da ne sme ni da pomisli da upotrebi vojne snage u zaštitu srpskog naroda. Predsednik Srbije je energičan u tome da novog egzodusa neće biti i da će se srpske snage sigurno uključiti u zaštitu srpskog korpusa ako bude ugrožen, ali već se priprema situacija da se takva intervencija na Zapadu protumači kao agresija Srbije", navodi sagovornik Sputnjika.

Po njegovom viđenju, sve se dešava u kontekstu političko-vojnog pritiska na Srbiju, i sve je još u fazi pripreme nekog oružanog rešenja, od strane drugih, a ne Srbije.

"Oružane akcije se pripremaju tajno, a aktiviraju se kada se najmanje očekuje. Međutim da bi došlo do aktiviranje vojnog rešenja problema potreban je povod, a ove trenutne provokacije su upravo u funkciji provociranja povoda. Naravno, povod može i da se inscenira, ali za Prištinu je bolje ako Srbija nasedne na te provokacije i sama povuče neke poteze koji se mogu protumačiti kao agresivni. Zato mislim da je sve što se dešava u poslednje vreme, uključujući i ovo danas, plan da se Srbija isprovocira. Kako vidimo, to se prenelo i tamo gde ne bi smelo, kao što su sportski tereni, evropska i svetska scena… Sve je to direktna provokacija, a najgore je što na kraju Srbija bude krivac", objašnjava penzionisani operativac KOS-a.

Potpukovnik Karan smatra da za ovakve provokacije stvarno treba imati "debele živce" da bi se istrpele i da se ne napravi potez koji Prištini odgovara.

"Ako bi Srbi povlačili slične poteze, to bi bilo protumačeno kao teška provokacija i agresija prema albanskom korpusu. Dok ono što Albanci rade Srbima niko ne primećuje", konstatuje on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: