Novi krivični zakoni na Kosovu korak ka nezavisnosti

Izvor: B92

Sreda, 07.04.2004.

09:57

Default images

Krivični Zakon Srbije i Zakon o krivičnom postupku, odlukom UNMIK-a, od utorka više ne važe na Kosovu, iz Prištine izveštava dopisnik Radija B92, Zoran Ćulafić. Stupanje na snagu novog krivičnog zakona i zakona o krivičnom postupku pozdravljeno je u političkim krugovima kosovskih Albanaca kao početak definitivnog raskida sa prisustvom države Srbije na ovim prostorima. U izjavama političkih lidera kosovskih Albanaca dominira otvorena konstatacija da je na ovaj način Kosovo korak bliže ka nezavisnosti i da Beograd više nema nikakve ingerencije da se meša u unutrašnje stvari Kosova.

Portparol Vlade Kosova Mimoza Kusari izjavila je za B92 da je usvajanje novih zakona bilo neophodno jer Kosovo "odavno nije pod pravnom jurisdikcijom Srbije": "Sve kosovske institucije su saglasne u tome da je ovo stvarno prvi korak prema nezavisnosti Kosova i to je već bilo potrebno Kosovu, već je bio trenutak da na Kosovu imamo posebne zakone pošto je Kosovo entitet odvojen od Srbije."

Portparol UNMIK-ovog odeljenja za policiju i pravosuđe, Nirad Sing, u izjavi za B92 odbacio je optužbe Beograda da se na taj način na mala vrata pore rešenja finalnog statusa kosovskim institucijama daju atributi državnosti.

Politički predstavnici Srba na Kosovu ne slažu se s tumačenjem UNMIK-a i tvrde da je stupanje na snagu novih zakona direktno u suprotnosti sa Rezolucijom 1244. "Na žalost, naše primedbe nisu uvažene i ovim zakonima naneta je velika šteta celom procesu stabilizacije prilika na Kosovu", kaže za B92 šef poslaničke grupe Koalicije Povratak Dragiša Krstović: "Ne vidim da su međunarodni zvaničnici u pravu kad tvrde da stupanje krivičnog zakona i zakona o krivičnom postupku na snagu nije izdvajanje iz krivično-pravnog sistema državne zajednice SCG, naprotiv, to jeste to i to jeste osamostaljivanje Kosova u toj oblasti i to jeste jedan korak ka nezavisnosti što može biti opasno i zasigurno nije u skladu sa Rezolucijom 1244."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: