Rade Marković: Nisam učestvovao u otmici Stambolića

Izvor: B92

Sreda, 25.02.2004.

08:49

Default images

U Specijalnom sudu u Beogradu u sredu nastavljeno je suđenje optuženima za ubistvo Ivana Stambolića i pokušaj ubistva Vuka Draškovića u Budvi. Pretres počeo je svedočenjem bivšeg načelnika službe Državne bezbednosti, Radomira Markovića, koga optužnica tereti da je pomagao pripadnicima Jedinice za specijalne operacije u organizaciji zločina. Marković je negirao da je učestvovao u pripremi otmice Ivana Stambolića i pokušaja ubistva Vuka Draškovića u Budvi. Markovićev advokat, Toma Fila, kaže da je njegov branjenik u policijskoj istrazi priznao učešće u izvršenju tih dela, kada je kao podstrekača imenovao bivšeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića, zbog pretnji i obećanja da će dobiti status svedoka-saradnika: "Ako sud bude upotrebio tu izjavu, onda moramo da saslušavamo Dušana Mašića, suprugu Radeta Markovića i mnoge druge o tome pod kojim okolnostima je došlo do potpisivanja te izjave, jer u toj izjavi postoji jedna rečenica koju stalno zaboravljate da objavite da je ta izjava data ukoliko mu se da status svedoka-saradnika. Prema tome, uzeta je na prevaru, što je zabranjeno".

Zastupnik porodice Stambolić, Nikola Barović, smatra da optužnica ima dovoljno dokaza: "Mislim da je optužnica postavljena činjenično dobro, da ima dovoljno iskaza i materijalnih dokaza u odnosu na sva krivična dela i mislim da će optužnica opstati".

Bivši načelnik DB-a rekao je da sa Slobodanom Miloševićem nikada nije govorio o Stamboliću, te da je o njegovoj otmici saznao iz medija. Marković je negirao i da je Ivan Stambolić bio predmet obrade Resora državne bezbednosti od 1998. godine, u vreme kada je on bio na čelu tog resora. Posle Markovića pred Specijalnim većem se pojavio nekadašnji pripadnik Jedinice za specijalne operacije, Branko Berček. On je optužen da je ispalio smrtonosne hice u Stambolića, kao i da je u Budvi pucao na Draškovića. Berček je odlučio da se pred sudom brani ćutanjem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: