Još uvek bez dogovora ni oko predsednika parlamenta, ni oko vlade

Izvor: B92

Subota, 24.01.2004.

17:12

Default images

Tri dana pred konstitutivnu sednicu Skupštine Srbije još nije jasno ko će imati većinu za izbor predsednika parlamenta, kao ni za formiranje nove vlade. Potpredsednik DSS Dragan Maršićanin ponovio je za B92 da nema promene stava kada je ta stranka u pitanju, a povodom eventualne podrške SPS-a manjinskoj vladi. Maršićanin kaže da su pozicije tamo gde su i bile: “Što se tiče razgovora sa SPS njih, ponavljam, nije bilo i to je tako. Sve ostalo što se pojavljuje u medijima jesu spekulacije, na koje smo ovih dana navikli. Razgovori su u onoj fazi u kojoj su bili po istupanju iz daljih razgovora DS-a. Ostaje da se u ovom kratkom periodu do konstituisanja Narodne skupštine razmotre mogućnosti postizanja celovitog dogovora, koji bi uključivao i dogovor oko zajedničkog kandidata za predsednika Narodne skupštine i mogućnosti formiranja manjinske vlade”, kazao je Maršićanin.

G17 Plus založila se na vanrednoj sednici Predsedništva stranke u subotu za "hitno obnavljanje" dijaloga sa DSS i DS. Portparol G17 Plus Ksenija Milivojević rekla je za B92 da je ta stranka krajnje nezadovoljna tokom pregovora o formiranju  Skupštine i vlade: “Jedan od razloga što su razgovori dospeli u ćorsokak, jeste i to što se oni odvijaju pod ogromnim pritiskom nekih finansijskih moćnika i ovo je prilika da se vidi ko su politički partneri sa kojima G17 Plus uopšte može da uđe u vladu, a koji nisu. Smatramo da je odgovornost za izlazak iz sadašnje političke krize i za demokratsku budućnost Srbije pre svega leži na tri stranke, to su DSS, DS i G17 Plus. Zbog toga se hitno mora obnoviti dijalog između ove tri stranke, kako bi se omogućio izbor predsednika skupštine, a nakon toga i stabilne vlade. U tom smislu će G17 Plus podržati zajedničkog kandidata za predsednika skupštine, na osnovu dogovora sa DSS-om i DS-om. U interesu građana Srbije mi smo spremni da podržimo i formiranje manjinske demokratske vlade i to bez sopstvenog učešća u njoj”, kazala je Milivojević.

Komentarišući zaključke današnje sednice Predsedništva G17 Plus potpredsednik DSS Maršićanin kaže da je to korak unazad budući da se G17 za opciju podrške manjinskoj vladi bez njihovog učešća izjasnili pre 10 dana, a potom takvu odluku promenili: “Dok sve stranke jednom i definitivno ne raščiste same sa sobom kako procenjuju potrebe građana Srbije i interes Srbije, neće ni biti moguće doći do konačnog rešenja. Sa velikim čuđenjem primam vaše pitanje da li se uticaj finansijskih moćnika na bilo koji način odnosi na DSS. Ne, kao ni prethodnih 13 godina oni sa nama nemaju apsolutno nikakve veze i njihove eventualne uticaje treba potražiti kod drugih ličnosti i drugih stranaka, ali je nesumnjivo da one postoje”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

7 h

Podeli: