Aktuelizovano pitanje monarhističkog uređenja Srbije

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.12.2003.

16:14

Default images

Pitanje monarhističkog uređenja Srbije ponovo je aktuelizovano. Nakon što je patrijarh srpski gospodin Pavle pozvao na obnovu parlamentarne monarhije, oglasio se i prestolonaslednik princ Aleksandar Karađorđević rekavši da je to "stvar prava i pravde" i narodnog interesa. Profesor ustavnog prava i član Krunskog saveta Pavle Nikolić rekao je da ne treba raspisivati referendum za "vaspostavljanje monarhije", jer monarhija 1945. godine nije ni ukidana na referendumu. Prema njegovim rečima, monarhija se može uspostaviti na dva načina - raspisivanjem izbora za ustavotvornu skupštinu koja bi donela odluku o uspostavljanju monarhije ili formiranjem ustavotvorne skupštine iz postojeće skupštine koja će biti formirana posle predstojećih ili nekih narednih izbora.

Ono što je pokrenulo javnu raspravu o potrebi da Srbija bude uređena kao parlamentarna monarhija jeste pismo patrijarha Pavla za koje, kako kaže publicista Mirko Đorđević, nema posebnog povoda. Đorđević za B92 još ocenjuje da je patrijarh u ime Srpske pravoslavne crkve izrazio stav o neophodnosti povratka monarhije, kao i da je to došlo u nezgodan čas: "Predizborna kampanja je u toku i veliki deo partija oglašava se programski za monarhiju, pa ovo pismo nekako predstavlja duvanje vetra u jedra tih konzervativnih političkih partija. To bi u ovim preizbornim danima bio desni politički žmigavac tim snagama koje se bore za povratak monarhije".

Đorđević ukazuje i na činjenicu da je patrijarh Pavle u svom pismu naveo kako je SPC svesna da to pitanje ne spada u njene nadležnosti, ali da će se ipak, "moliti i podržavati"  nadležne da ponište odluku o ukidanju monarhije iz 1945. godine: "Mislim da u crkvenom učenju ne postoji nikakvo uporište da se crkva opredeljuje za ovaj ili onaj oblik vladvine. Da nevolja bude veća, njegova svetost patrijarh Pavle u više navrata ranije je ponavljao – ne može država upravljati crkvom, ali ne može ni crkva upravljati državom. Ovoga puta ispalo je drugačije – crkva preferira monarhistički oblik vladavine. Mislim da je ovo došlo u nezgodan čas. Ako je neko hteo u crkvi da načini rđav potez - on je ovim pismom načinjen".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: