Među Albancima nema rešenosti za dijalog sa Beogradom

Izvor: B92

Sreda, 24.09.2003.

21:59

Default images

Za Kosovo dijalog nije prioritetno pitanje, izjavili su u sredu albanski politički lideri u prvim reagovanjima na odluku da razgovori Prištine i Beograda počnu sredinom oktobra u Beču. Većina albanskih političara se još ne izjašnjava o zvanično pokrenutoj inicijativi za početak dijaloga, ističući da treba sačekati predstojeće konsultacije sa šefom UNMIK-a Harijem Holkerijem kada se vrati iz Njujorka.

Predsednik Kosova Ibrahim Rugova kaže da "dijalog sa Beogradom nije značajno pitanje za Kosovo", a kosovski premijer Bajram Redžepi smatra da politički stav Prištine za razgovore sa Beogradom treba da donese kosovski parlament.

Kosovska vlada sastaće se ponovo u subotu kako bi još jednom razmotrila pitanje predstojećih razgovora sa Beogradom, pošto sasluša izveštaj Harija Holkerija.

Predstavnik srpske koalicije "Povratak" Oliver Ivanović izjavio je medijima u Prištini da je za kosovske Srbe dijalog veoma značajan i da oni podržavaju što brži početak razgovora, dodajući da dijalog nema alternativu. "Sa dijalogom se ne sme špekulisati jer je sada povoljan trenutak i praktično postoji spremnost i privremenih institucija i vlasti u Srbiji, ali neralane aspiracije i naciolano-romantičarski snovi, kao i problem kako objasniti potrebu za dijalogom albanskom stanovništvu, sprečavaju albanske lidere da se u dijalog upuste otvoreno i u interesu svih etničkih zajednica", rekao je Ivanović. Potpredsednik Alijanse za budućnost Kosova i član Predsedništva Skupštine Bajram Kosumi ne veruje da će do početka dijaloga doći sredinom oktobra jer prethodno nije postignut konsenzus UNMIK-a i kosovskih institucija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: