Ukinuto vanredno stanje u Srbiji

Izvor: B92

Utorak, 22.04.2003.

20:44

Default images

Vršilac dužnosti predsednika Srbije Nataša Mićić donela je u utorak odluku kojom je u Srbiji ukinuto vanredno stanje uvedeno 12. marta nakon ubistva premijera Zorana Đinđića. "Država je odbranjena. Srbija više nije u vanrednom stanju", reči su kojima Mićić obratila građanima. Ona je rekla da su mere koje su preduzete u poslednja 42 dana dale rezultate, jer su neposredni izvršioci i organizatori ubistva Đinđića i mnogih drugih zločina otkriveni i većinom u zatvoru. "Danas se može reći da je zadat odlučujući udarac organizovanom kriminalu. Demontiran je Miloševićev zločinački aparat i prekinuta je spirala zločina koja je više od decenije razarala našu zemlju(...) Ova 42 dana zauvek su promenila Srbiju. Na bolje. Iz izveštaja koje je Vlada Srbije podnosila javnosti proizilazi da je policija ostvarila značajne rezultate. Na redu je pravosuđe. Nadam se da svi koji rade u pravosudnim organima osećaju da je pred njima velika šansa da povrate ugled svojoj profesiji koju su neki neodgovorni pojedinci među njima uprljali", rekla je Mićić.

Nataša Mićić je u obraćanju javnosti poručila političarima da je ovo vreme odgovornosti i da se usredsrede na ono što je njihov posao, za ono za šta su im građani ukazali poverenje. "Izbora će biti, pa i prilike za izbornu kampanju i novu preraspodelu političke moći, u skladu sa voljom građana. Do tada poslušajmo građane koji nam jasno poručuju - 'završite posao koji ste započeli'".Mićić je govorila i o navodnom kršenju ljudskih prava tokom vanrednog stanja i o otkrivanju počinilaca ratnih zločina. "Poručujem svima koji su dobronamerno zabrinuti za stanje ljudskih prava u Srbiji, da se država tokom vanrednog stanja branila uz puno poštovanje standarda međunarodnih institucija i dokumenata koje smo prihvatili. Poštovani građani, moramo biti svesni da su neki ljudi u naše ime činili zločine, ne samo prema našim građanima, već i prema našim susedima. To su bili zločini nad nevinima i nemoćnima. Taj greh ne sme preći na našu decu niti na generacije koje dolaze. Zato, završimo i taj deo posla, mirno i civilizovano, uz poštovanje procedure i prava na odbranu, ali odlučno i bez oklevanja".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: