Rat u Iraku

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.04.2003.

09:53

Default images

Američki vojnici u ponedeljak su na par sati ušli u nekoliko administrativnih zgrada u Bagdadu, a zatim se povukli na položaje izvan grada. Tokom akcije, u kojoj je učestvovalo 70 tenkova i 40 oklopnih vozila, vojnici su ušli u 3 predsedničke palate Sadama Huseina, uključujući i onu glavnu. Zvaničnici u američkom ministarstvu odbrane tvrde da ove operacije nisu početak bitke za Bagdad, već snažna poruka Sadamu Huseinu da Amerikanci mogu da idu gde hoće i kada hoće. Portparol komande američke vojske u Kataru Frenk Torp izjavio je da je cilj današnje operacije bio uništavanje vojnog otpora Iračana: "Američka vojska uspostavila je kontrolne punktove na svim većim putnim pravcima koji vode u Bagdada kako bi zaustavili eventualne pokrete iračkih snaga, ali je civilima dozvoljeno nesmetano kretanje", rekao je Torp. Saopšteno je da su u borbama oko Bagdada poginula 2 američka vojnika i dva novinara, čija imena nisu saopštena. Petnaest Amerikanaca je povredjeno. a podataka o žrtvama medju iračkim vojnicima nema. 

Irački ministar za informisanje Muhamed Saed al Sahaf tvrdi, medjutim, da je Bagdad i dalje čvrsto u rukama Sadamove vlasti i da svet ne treba da veruje američkim lažima. Na improvizovanoj konferenciji za novinare pod otvorenim nebom, on je izjavio da su iračke snage očitale lekciju Amerikancima i ubile stotine njihovih vojnika.

Rojtersov kamerman Fedja Grulović prenosi za B92 da su američki vojni uspesi u Bagdadu značajni, ali da ne predstavljaju početak kraja rata u Iraku.: "U Bagdadu i njegovoj okolini Sadam poseduje preko 70 palata. Ono gde se trenutno amerikanci nalaze, ako bi poredili sa Beogradom, to je otprilike Mladenovac, znači daleko je Knez Mihajova. Oni treba da se suoče u ovom trenutku sa ostakom Bagdada, koji ima preko 4,5 miliona stanovnika. Računajte da oko 10% toga jesu mobilisani ljudi. Znači pričamo o 450.000 objektivnih  snaga. Neka od tih 450.000 bude 10% koji su spremni svojim životom da brane Sadama i režim, Amerikanci će se opet suočiti sa 45.000 i te kako spremnih ljudi za borbu. Sada, da li će se u međuvremenu nešto desiti, noćas ili sutra, pošto čujem da su u najavi teški avio udari u narednih 48 sati, da li će oni uspeti da ubiju moral iračkih snaga, videćemo u naredna dva dana", kaže Grulović.

Posle jučerašnjeg proboja do samog centra Basre, britanski vojnici u ponedeljak su ušli i u stari deo ovog grada na jugu Iraka, gde su zauzeli veliku palatu Sadama Huseina. Rojters javlja da su marinci bili fascinirani luksuzom palate, bazenima, baštama i specijalnim pristaništem za jahtu u unutrašnjosti zdanja. Britanski oficiri takodje tvrde da je u Basri, u centru iračke obaveštajne službe, pronađeno telo ubijenog generala Alija Al Madžida, poznatog pod nadimkom Hemičar Ali.

 Američki predsednik Džordz Buš u narednih sat vremena treba da stigne u Belfast, gde će sa britanskim premijerom Blerom razgovarati o posleratnom Iraku. Istovremeno, savetnik za nacionalnu bezbednost američkog predsednika, Kondolisa Rajs u Moskvi o istoj temi razgovara sa ruskim zvaničnicima. Posle vesti o ulasku trupa u Bagdad, na svetskim berzama danas su skočile akcije, vrednost dolara je porasla, a nafta je znatno pojeftinila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: