Usvojen Zakon o izboru poslanika parlamenta SCG

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 13.02.2003.

08:56

Default images

Skupština Srbije u četvrtak je usvojila Zakon o posrednom izboru poslanika Skupštine Srbije i Crne Gore. Za zakon je glasalo 128, a protiv su bila 84 poslanika. Zakon predviđa da poslanici iz Srbije budu birani iz redova sadašnjih poslaničkih grupa u republičkom parlamentu. "Drago mi je što poštujemo rok  utvrđen zakonom. Bilo je mnogo skeptika na početku, ali sam nakon usvajanja zakona siguran da će u roku 30 dana biti konstituisane institucije Srbije i Crne Gore", rekao je predlagač zakona i šef Poslaničke grupe "DOS – reforme Srbije" Čedomir Jovanović. "Važno je da u tom poslu budemo efikasni, da težimo političkim kompromisima, ali da istovremeno ne dozvolimo osporavanje političke volje dominantne u našem parlamentu, a time i interesa gradjana Srbije, koji žele reforme. Te refome ne mogu biti sporovođene samo u Srbiji, deo njih mora biti prenet na nivo državne zajednice, koja je do sada nije funkcionisala na način primeren državi koja želi evropske integracije", rekao je Jovanović.

Poslanici Demokratske stranke Srbije glasali su protiv Zakona o izboru poslanika. Potpredsednik DSS-a Dragan Maršićanin rekao je za B92 da će taj Zakon pomoći da "nelegalan sastav republičkog parlamenta" bude prenet u skupštinu Srbije i Crne Gore. "To nije dobar početak funkcionisanja zajedničke države, već nastavak bezakonja sa kojim DSS ne može da se složi. Krasti mandate poslanicima nije ništa drugo nego lopovluk, a onaj ko se lopovlukom profesionalno bavi je kriminalac. Političko krilo organizovanog kriminala je donelo zakon kojim nastavlja krađu poslaničkih mandata i nastavlja sa nezakonitostima koje su i do sada 'krasile' Skupštinu", rekao je Maršićanin.

Skupština Crne Gore je u četvrtak usvojila Zakon o posrednom izboru poslanika u Skupštinu Srbije i Crne Gore. Iz Crne Gore biće delegirano 35 poslanika, 19 iz vladajuće koalicije Demokratske partije socijalista i Socijaldemokratske partije, 14 iz opozicione koalicije "Zajedno za promene" i po jedan iz Liberalnog saveza i koalicije albanskih partija.

Poslanik Demokratske unije Albanaca Ferhat Dinoša rekao je u Skupštini da njegova partija i Demokratski savez Albanaca u Crnoj Gori neće poslati svog predstavnika u Beograd zbog toga što je u Preambuli Ustavne povelje navedeno da je Kosovo autonomna pokrajina Srbije. Dinoša je tražio da to mesto bude "zamrznuto", ako za to postoje pravne mogućnosti, do trenutka kada bi albanske partije, eventualno, promenile odluku. To bi se moglo desiti, kako je objasnio Dinoša, ako bude izmenjena Ustavna povelja.

Poslanici Socijalističke narodne partije bili su uzdržani prilikom glasanja, jer je ta partija, kako je objašnjeno, tražila da u Zakon bude uneto rešenje prema kom bi svaka partija, prilikom izbora predstavnika za parlament državne zajednice, birala samo svoje predstavnike sa koalicione zbirne liste.

Prema zakonu usvojenom u crnogorskoj skupštini, političke partije i stranačke koalicije mogu svoje predstavnike odrediti ne samo iz redova svojih poslanika u crnogorskom parlamentu, već i sa svoje šire izborne liste uoči parlamentarnih izbora u oktobru prošle godine.

Savezni predsednik Vojislav Koštunica dužan je da u roku od 5 dana raspiše  posredne izbore za Skupštinu Srbije i Crne Gore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: