NVO protiv Šoškićeve smene

Beograd -- Organizacije civilnog društva, institucije i pojedinci zatražili su od nove Vlade da ne urušava vladavinu prava u Srbiji "nelegalnom smenom guvernera" Šoškića.

Izvor: Beta
Podeli

"Smenjivanje ljudi sa položaja zloupotrebom zakonodavnih ovlašćenja Narodne skupštine predstavlja ozbiljan udarac vladavini prava u Srbiji."

"Vlada koja u startu odabere da udari na jednu od temeljnih vrednosti modernog i demokratskog društva ne može očekivati nikakvo razumevanje niti podršku javnosti i civilnog sektora u Srbiji", navodi se u apelu za odbranu vladavine prava u Srbiji.

Dodaje se da je novi Zakon o ministarstvima, koji grubo narušava postojeće propise o imenovanju i razrešenju službenika, još jedan dokaz da "Vlada Srbije ima nameru da u potpunosti pogazi pravni sistem države" i uvede partijski voluntarizam kao jedini kriterijum odlučivanja.

Apel su potpisali Danica Popović, Vojin Dimitrijević, Vesna Rakić Vodinelić, Jovo Bakić, Borka Pavićević, predsednik NUNS-a Vukašin Obradović, Lazar Stojanović, Sonja Biserko, Miljenko Dereta, Fond za humanitarno pravo, Inicijativa mladih za ljudska prava, Žene u crnom, Labris, kao i mnogobrojni pojedinci i nevladine organizacije.

"Procedura utvrđena Zakonom o NBS služi kao jemstvo nezavisnosti guvernera... Donošenjem novog Zakona o NBS u cilju smene guvernera vladajuća većina bi u potpunosti obesmislila položaj svih nezavisnih institucija i regulatornih tela", navodi se u apelu.

Ističe se da bi rušenje institucija zloupotrebom zakonodavnih ovlašćenja skupštine definisalo model po kojem bi u budućnosti mogli da budu smenjeni svi čelnici nezavisnih institucija. uključujući poverenika za informacije od javnog značaja, ombudsmana, poverenicu za zaštitu ravnopravnosti...

"Takav način uticaja na rad nezavisnih tela predstavlja pravno nasilje koje ne može proći bez aktivnog otpora i reakcije demokratske javnosti", navodi se u apelu.

Potpisnici apela ukazali su javnosti na to da takvo postupanje izvršne vlasti dovodi do zaustavljanja sprovedenih reformi u oblasti vladavine prava i predstavlja direktno rušenje nezavisnih institucija i pravnog poretka Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 170 idi na stranu