Ponedeljak, 26.02.2018.

18:24

Vučić: Nema vremena za zamajavanje i mazanje očiju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da bi Srbija mogla da bude deo EU do 2025. ukoliko do tada, kako kaže, završi mnogo teškog posla.

Izvor: B92

Vučić: Nema vremena za zamajavanje i mazanje očiju
Foto: Tanjug / Dragan Kujundžiæ

Vučić je na konferenciji za medije sa predsednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom rekao da se Junkeru zahvaljuje na tome što nije uvek poštovao birokratske procedure, već je nalazio rešenja za komplikovana pitanja Zapadnog Balkana.

“Kada sam ga molio za neke okvirne datume, znao sam da tražim nešto što nije lako dobiti. Zato i sada ne govorim da je taj ulazak u Evropsku uniju 2025. garantovan, već da bismo mogli da tada da postanemo deo evropske porodice naroda ako završimo mnogo teškog posla“, rekao je Vučić.

Osim toga, on je naveo da Srbija pozdravlja strategiju za Zapadni Balkan koja je “podstrek da brže i bolje radimo“.

Predsednik Srbije je istakao i da evropski put podrazumeva više vladavine prava, nezavisno sudstvo i tužilaštvo, kao i efikasnije pravosuđe, a da Srbija na tome i dalje ima “mnogo posla”.

Vučić je ponovio i da je najveća prepreka ulasku Srbije u EU pravno valjani sporazum sa Prištinom oko kojeg, kako kaže, “nema vremena za zamajavanje i mazanje očiju”.

"To je za nas najteže pitanje. To je pitanje za sve naše građane i pitanje za našu budućnost. Vremena za zamazivanje očiju je koliko hoćete bilo u prošlosti... Znamo da su pred nama teški zadaci, a šta ćemo na kraju da izaberemo to je naše unutrašnje pitanje", istakao je Vučić.

On je rekao da je važno da se nađe kompromis s Albancima kojim bi i Beograd i Priština nešto izgubili, a ne da jedna strana dobije sve a druga da izgubi.

"Ako to ne bude moguće živećemo u prošlosti", rekao je Vučić i dodao da bi voleo da se to izbegne.

Kako kaže, većina članica očekuje sporazum koji bi vodio ka tome da Priština postane članica UN i drugih međunarodnih organizacija, ali da pet zemalja EU i Srbija to ne žele.

"U Briselu su samo posrednici i hvala im na tom jer teško da bismo ikada seli da razgovaramo o tome", rekao je Vučić.

Vučić je se tokom obraćanja medijima više puta zahvalio Junkeru i Hanu za kojeg je rekao da je iskreni prijatelj Srba i Srbije.

Na konferenciji za medije sa Vučićem govorio je i Junker koji je rekao da zemlje koje nisu rešile bilateralne sporove ne mogu da postanu deo EU.

“Želimo da zemljama Balkana pružimo stabilnost, ne da uvezemo nestabilnost”, rekao je Junker.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: