Subota, 11.04.2020.

14:55

Sud pod kontrolom Hutija osudio na smrt četvoricu novinara

Jedan jemenski sud pod kontrolom proiranske pobunjeničke grupe Huti danas je na smrt osudio četvoricu novinara proglašenih krivim za špijunažu.

Izvor: Tanjug

Sud pod kontrolom Hutija osudio na smrt četvoricu novinara

Po rečima njihovog advokata, oni su u grupi od deset novinara koje su Huti lišili slobode 2015. godine i optužili za “kolaboraciju sa neprijateljem”, odnosno s vojnom koalicijom predvođenom Saudijskom Arabijom koja pet godina ratuje protiv Hutija, prenosi Asošiejted pres (AP).

U saopštenju izdatom prošle godine, Amnesti internešenel je naveo da su optužbe lažne i da su pritvoreni novinari tučeni, lišavani pijaće vode i primoravani da u rukama satima drže cigle.

Sud u Sani, gradu koji u svojim rukama drže pobunjenici, ostalih šest novinara osudio je na zatvorske kazne na osnovu sličnih optužbi, uključujući i one za “širenje lažnih vesti i glasina” u cilju pomaganja vojnoj koaliciji.

Kako navodi AP, advokatima odbrane nije bilo dozvoljeno da prisustvuju suđenju, a moguće je uložiti žalbu na presudu.

Građanski rat koji u Jemenu traje od 2014. godine izazvao je najveću humanitarnu krizu u svetu, a život je izgubilo preko 100.000 ljudi, dok milioni drugih ispaštaju zbog nestašica hrane i medicinske nege.

Prema navodima Komiteta za zaštitu novinara, čije je sedište u Njujorku, obe zaraćene strane kršile su slobodu medija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: