Ponedeljak, 01.04.2019.

19:03

Erdogan izgubio i Istanbul?

U Turskoj su u nedelju održani lokalni izbori, a prema preliminarnim rezultatima, partija AKP predsednika Redžepa Tajipa Erdogana izgubila je u većim gradovima.

Izvor: B92, Tanjug

Erdogan izgubio i Istanbul?
Foto: Tanjug/AP/Emrah Gurel

Kako je objavljeno, opoziciona CHP je više glasova osvojila u prestonici Ankari. Više ih ima i u Antaliji i Izmiru, a prava neizvesna borba je u Istanbulu, u kom CHP vodi za nijansu, prema podacima koje je objavio “Hurijet”.

U Ankari je vladajuća AKP osvojila 47,10 odsto glasova, dok je CHP na 50,91 odsto.

U Istanbulu prilično neizvesno, međutim manji broj glasova je ipak prevagnuo na stranu opozicije.

Nakon prebrojavanja na kraju je doslovce za dlaku pobedio kandidat opozicije: Ekrem Imamovu je osvojio 48,79% glasova, a Binali Jildirim, bivši turski premijer i Erdoganova uzdanica 48,51 posto.

Erdoganova Stranka pravde i razvoja izgubila je čak osam od 13 najvažnijih turskih gradova. Time je ostvarila najlošiji izborni rezultat još od osnivanja 2001. godine.
screenshot/Hurryet
Kandidat turske vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP) u Ankari izjavio je da su postojale veoma "jasne nepravilnosti" na stotinama kutija sa izbornim listićima, nakon što je njihov opozicioni rival osigurao pobedu na lokalnim izborima u tom gradu.

Mehmet Ozhaseki, kandidat AKP, naglasio je da je razlog zašto je njegova partija uložila prigovor na izborne rezultate u Ankari "održanje pravde", a ne mentalitet "mi moramo pobediti", prenosi Rojters.

Prema nezvaničnim rezultatima koje su objavili državni turski mediji, kandidat opozicione, sekularne Republikanske narodne partije (CHP) Mansur Javas novi je gradonačelnik glavnog grada Turske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

To je to – "rat" je zvanično počeo

Evropska komisija (EK) je danas obavestila kineske proizvođače električnih vozila (EV) o uvođenju dodatnih carina na njihove proizvode koje će stupiti na snagu početkom sledećeg meseca.

15:01

12.6.2024.

1 d

Svet

Putin pobesneo; "Kazna je zaslužena"

Ruski predsednik Vladimir Putin besan je zbog napada dronom na vojni aerodrom u kome su pogođena dva napredna borbena aviona Su-57, rekao je portparol ukrajinske obaveštajne službe.

8:28

13.6.2024.

19 h

Podeli: