RIA: Troje ranjeno u Kramatorsku

Najmanje 3 pobunjenika ranjena u Kramatorsku, u Donjeckoj oblasti, kada su ukrajinski vojnici pucali na njih iz pešadijskog borbenog vozila, javile RIA Novosti.

Izvor: B92

Sreda, 16.04.2014.

19:53

Default images

Ova ruska agencija poziva se na izjavu jednog pristalice federalizacije.

Prema rečima tog sagovornika, u oblasti Pčelkino kod Kramatorska, pobunjenici su automobilom pokušali da preseku kolonu od nekoliko borbenih vozila koja su se uputila ka aerodromu, koji su juče zauzeli ukrajinski vojnici, posle čega su ukrajinski vojnici otvorili vatru.

Dvojica ranjenih ustreljeni su u noge, a jedan u rame, i njima je pružena lekarska pomoć.

Ukrajinske agencije izveštavaju da "separatisti konstantno provociraju ukrajinske vojnike" kod vojnog aerodroma u Kramatorsku.

UNN izveštava da je u Mariupolju, gradu na jugu Donjecke oblasti na obali Azovskog mora, izvršen napad na ukrajinsku vojnu jedinicu i da su "nepoznate maskirane osobe" bacale Molotovljeve koktele, probile vrata i ušli u krug jedinice. Trenutno načelnik policije vodi pregovore sa napadačima.

Itar-Tas je preneo izjavu predstavnika "brigade samoodbrane" Vjačeslava Ponomarjova iz Slavjanska da je u tom gradu Donjecke oblasti situacija mirna i da vojne jedinice pod kontrolom Kijeva nisu pokušavale da uđu u grad.

Kijev: Policajci promenili stranu

Ukrajinski vojnici (Foto: Beta/AP)
Predstavnici vlade u Kijevu potvrdili su da je jedan broj ukrajinskih policajaca prešao na stranu proruskih demonstranata u Donjecku.

Prvi potpredsednik aktuelne ukrajinske vlade Vitalij Jarema izjavio je da je u Donjecku veoma složena situacija, kao i da su neki pripadnici policije u tom gradu ostali lojalni vlastima u Kijevu, dok su neki promenili stranu.

“Deo pripadnika policije u Donjecku prešao je na stranu separatista“, rekao je Jarema, prenela je ukrajinska agencija UNIAN.

Naoružani maskirani ljudi zauzeli su jutros zgradu Gradske uprave u Donjecku i zatražili od Vrhovne rade da omogući sprovođenje legalnog lokalnog referenduma.

Prema rečima gradonačelnika Donjecka Aleksandra Lukjančenka, on je pregovarao sa njima i dogovorio se da u zgradi budu i pripadnici policije sa kojima će organizovati zajedničko čuvanje reda u Gradskoj upravi, kako bi bile izbegnute provokacije.

Kongres deputata u Donjecku glasao je na svim nivoima u korist održavanja referenduma o federalizaciji Ukrajine 25. maja za kada su zakazani predsednički izbori.

U kongresnoj rezoluciji navedeno je da su poslanici Donjecka legitimni predstavnici svoje teritorijalne zajednice, da će biti podeljena ovlašćenja između centralnih i regionalnih vlasti, kao i da će ruskom jeziku biti priznat zvaničan status.

Bivši komandant NATO, penzionisani general Vesli Klark, koji je komandovao napadom na SR Jugoslaviju 1999, ocenio je da je ukrajinskoj vojsci potrebna pomoć.

Rusko ministarstvo inostranih poslova izdalo je danas saopštenje u kojem oštro kritikuje američku procenu situacije u Ukrajini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: