Šta se navodi u sporazumu?

Tekst parafiranog sporazuma još nije objavljen, ali se saznaju pojedini detalji iz teksta u kom ima 15 tačaka, javlja reporter B92 iz Brisela.

Izvor: B92

Petak, 19.04.2013.

20:23

Default images

U prvoj tački uspostavlja se postojanje Zajednice/asocijacije srpskih većinskih opština na Kosovu (ZSO), članstvo je otvoreno i za druge zajednice uz saglasnost članica.

U drugoj tački navodi se da će Zajednica imati osnivački statut. Može biti ukinuta samo odlukom opština koje su u njenom sastavu. Garancije za Zejdnicu su važeči zakon i Ustavni zakon.

U trećoj tački se navodi da će organizacija Zajednice biti zasnovana na istim osnovama kao i asocijacija kosovskih opština, odnosno imaće predsednika, potpredsednika, skupštinu i veće.

U četvrtoj se navodi da će opštine članice, u skladu sa Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi i kosovskim zakonima biti ovlašćene da sarađuju vršeći svoje nadležnosti kolektivno preko zajednice. Zajednica će imati puni nadzor u oblasitma ekonomskog razvoja, obrazovanja, zdravstva, urbanog i ruralnog planiranja.

U petoj se navodi da zajednica/asocijacija ima i dodatne nadležnosti, koje će na nju prenete centralne vlasti u Prištini

U šestoj tački se navodi da će Zajednica imati predstvaničku ulogu pri centralnoj vlasti, kao i mesto u lokalnim, savetodavnim telima u tu svrhu. Kako bi se navedeno sprovelo, predviđa se funkcija monitoringa.

U sedmoj tački navodi se da će policija biti jedinstvena i to će biti kosovska policija. Čitava policija sa severa Kosova treba da bude integrisana u okvire kosovske policije. Plate će isplaćivati jedino kosovska policija.

U osmoj se navodi da će pripadnicima drugih bezbednosnih srpskih struktura biti ponuđeno mesto u odgovarajućim kosovskim strukturama.

U devetoj, koja je bila sporna u poslednjim rundama dijaloga, navodi se da će četiri opštine sa većinskim stanovništvom (Severna Mitovica, Zvečan, Zubin Potok, Leposavić) na severu Kosova dobijaju regionalnog komandanta policije. Komandant treba da bude kosovski Srbin, kojeg će imenivati MUP, a na osnovu predloga koji će dostaviti predsednici četiri opštine u ime zajednice. Sastav policije na severu odražavaće etnički sastav stanovništva ove četiri opštine.

U desetoj tački se navodi da će pravosuđe biti integrisano i radiće u okvirima pravnog sistema Kosova. Apelacioni sud u Prištini će formirati panel sudija u kome će većinu činiti sudije Kosovski Srbi. Oni će biti nadležni za opštine sa većinskim srpskim stanovništvom. Odeljenje apelacionog suda, uključujući sudije i osoblje, imaće sedište u severnoj Mitrovici. Svaki panel ovog odeljenja biće sastavljen većinski od sudija kosovskih Srba. U zavisnosti od prirode predmeta sudiće nadležne sudije.

U jedanaestoj se predviđa održavanje lokalnih izbora za 2013, uz podršku OEBS-a i po zakonima Kosova i međunarodnim standardima.

U dvanaestoj se potpisnici obavezuju na izradu plana za implementaciju dogovorenog do 26. aprila, a pri primeni sporazuma mora postojati transparentnost finansiranja.

U trinaestoj se obavezuje postizanje sporazuma o telekomunikacijama i energetici do juna 2013.

U četrnaestoj navodi se da se dve strane obavezuju da neće jednu drugu blokirati, niti podsticati druge da blokiraju evropske integracije druge strane.

U petnaestoj se predviđa formiranje Odbor za primenu dogovora uz podrsku Evropske Unije.

Premijer Ivica Dačić kaže da je u Briselu parafirana konačna verzija sporazuma koji je Prištini i Beogradu ponudila visoka predstavnica EU Ketrin Ešton. Visoka predstavncia EU Ketrin Ešton saopštila je, posle današnje, desete runde pregovora u Briselu, da su premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hašim Tači parafirali sporazum.

Ona im je čestitala na rešenosti koju su pokazali proteklih meseci kao i na hrabrosti, istakavši da je sporazum za obe strane korak kojim se udaljavaju od prošlosti i približavaju Evropi.

Premijer Ivica Dačić kaže da je u Briselu parafirana finalna verzija sporazuma koji je Prištini i Beogradu ponudila visoka predstavnica EU Ketrin Ešton.

Šef prištinske delegacije, kosovski premijer Hašim Tači, ocenjuje da je sporazum koji je postignut s delegacijom Beograda "istorijski i da će zaceliti rane".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

104 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: