Petak, 19.04.2013.

20:23

Šta se navodi u sporazumu?

Tekst parafiranog sporazuma još nije objavljen, ali se saznaju pojedini detalji iz teksta u kom ima 15 tačaka, javlja reporter B92 iz Brisela.

Izvor: B92

Šta se navodi u sporazumu? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

104 Komentari

Sortiraj po:

mura

pre 11 godina

Samo jedan komentar iz neutralnog kuta. Nije mi jasno kako Vi u Srbiji ovo prihvaćate kao pobjedu kad ste (izgubili) praktički priznali Kosovo. Htjeli ste cijelo Kosovo umjesto da ste od poćetka zahtjevali granicu na Ibaru, te ste sad primorani svima očit poraz pretvarat u pobjedu. Iz moje perspektive sad je izgleda laknulo Srbima u Srbiji, a ove na Kosovu ko j...bitno da Beograđani više ne moraju slušati o tamo nekom Kosovu.
Iz ovoga ispada da će manjina imati neka prava u državi Kosovo, kao što manjine imaju prava svuda po svijetu i pitam ja vas kakav je to uspjeh?
O velićanju političara da ne pišem, katastrofa.
Nadam se da će liberali iz redakcije ovo objaviti, jer iako sam Hrvat smatram da RH nije smjela priznati Kosovo, a komentar nije pisan da bi se naslađivalo na tuđoj nesreći. Morali ste odmah Kosovarima dati jug, potegnut granicu na Ibru, priznat im državu i eventualno zamjenit stanovništvo. Možda ne bi bilo u duhu 21 stoljeća, ali velike države još uvijek manje-više u svijetu funkcioniraju kao kolonizatori iz 18 stoljeća. Ovo je nama naša borba dala, da nije tragično bilo bi smiješno...Lijep pozdrav sa sjevera Hrvatske

Marta

pre 11 godina

Ne znam sta da kazem, osim da je nekako moralo da se zavrsi sve ovo. Tonuli smo kao u zivo blato. Jednostavno je ceo svet bio protiv nas, a samo protiv svih nismo mogli.

Singidunum

pre 11 godina

Ove tacke imaji i neke varijacije, mogu se protumaciti ovako i onako, na primer :

14. Dve strane se obavezuju da neće jednu drugu blokirati, niti podsticati druge da blokiraju evropske integracije druge strane.

Jel ovo znaci da ce Kosovo uci u Evropu kao zasebna drzava jednoga dana, kao Bosna, jel sam dobro razumela?

Dedal

pre 11 godina

Izgleda je promena u nasoj politici dala rezultate.Ponekad je potrebno pokazati i zube.oOaj tekst koji je parafiran sadrzi sve ono na cemu smo mi insistirali,zbog toga treba da smo zadovoljni.Ostaje nam da vidimo kako ce se to sprovoditi na terenu.

Opsena

pre 11 godina

Mislim da je ovo dobro resenje za Srbiju...A oni koji govore da moze bolje i da je delegacija izdala Srbiju...Sto se oni nisu prihvatili takvog posla?!Pa da urade bolje...

Aloha

pre 11 godina

Nadam se da je ovo kraj zahteva od Strane Evropske unije, i nadam se da je ovo kraj prekrojavanja Srbije. Ovde moramo da stanemo, i da vidimo kako cemo da se osnazimo vojno i ekonomski , inace ce nas stalno tuci po glavi!

Kiki

pre 11 godina

@zemlja mogućnosti: Razlika je sto se Ahtisarijev Plan odnosio na nezavisnu drzavu Kosovo, dok se ovaj sporazum odnosi na teritoriju Kosovo koja nije definisana kao dzava. To ima velike posledica na duge staze i ovo mi se cini kao veliki uspeh (so obzirom na situaciju kakava je danas).

zoki

pre 11 godina

Pa bolje sada ovo prihfatiti nego posle 2,3 godine da trazimo i ovo,setite se Rambuje,Ahtisarijev plan i jos puno toga iz proslosti. Sada treba biti hrabri i resiti i ovo za dobrobit svih nas.

zemlja mogućnosti

pre 11 godina

@Nista ne razumem??? - sve to pitaš, od zaštite kulturnih dobara, Srba na jugu, upotrebe srpskog jezika i ćirilice, crkve i manastira je već definisano Ahtisarijevim planom. Srpski jezik po tom planu je takođe službeni jezik na celom Kosovu, svi manastiri i crkve su u vlasništvu SPC itd itd. Problem je samo u tome što mi nismo priznali Ahtisarijev plan.

presheva

pre 11 godina

ja ne znam sta reci al i ja sam za jedan normalan sporazum za bilo koju stranu al mislim to nam treba narodu nema veze Koje nacije vec godinama svi zivimo u zabludu ali iskreno receno ovo sto je potpisano da nije odlucio ni TACI ni DACIC nego oni koji nas drzu ko PIJUNE poz za svi

Rus

pre 11 godina

Znalo se da će svaka odluka biti teška za Srbiju ali dajem punu podršku dražavnom vrhu koji je ostao jedinstven i izborio se za prava Srba na Kosovu. Podrška Vučiću.

grunf

pre 11 godina

ocima ne mogu da vidim ni vucica ni dacica ni ikog iz njihovih ekipa, ali srecan sam sto je do ovog konacno doslo. Da nam se vrati neka nada. Samo da toma ne pokvari sada sve.

In medias res

pre 11 godina

Mislim da je tekst sporazuma primeren trenutnoj i faktickoj situaciji na Kosovu.Da biste nesto dobili ,morate napraviti odredjene kompromise...

Petar

pre 11 godina

Ovo je bila mala škola diplomatije. Demokrate nisu popustile Velikom bratu i zato su postali "loši momci".Ovi će biti na vlasti sve dok potpisuju po diktatu.Pera Livac
(Pera Livac, 20. april 2013 06:45) Ako ćemo iskreno njih bi razapeli na krst da su ovo potpisali. Setimo se kad se Lepi rukovao sa Tačijem, hteli da ga spale, a ovi pričaju viceve za ručkom...

Mile

pre 11 godina

@ henry14 Eeee, nisam mogao ni u snovima da pomislim da ce doci trenutak u kojem cemo jednog Cedu Jovanovica smatrati vizionarem... Strasno, tuzno, ali istinito!

striker

pre 11 godina

Kao sto se iz sporazuma NE VIDI ko finansira institucije u ZSO osim za pripadnike MUP-a koji prelaze na budzet Kosovske vlade mozemo da zakljucimo da ce i ostale institucije biti na Kosovskom budzetu a svako pametan zna sta to znaci!!!

Znam za jadac !

pre 11 godina

Problem je sto ce sada kosovska i briselska strana tumačiti sporazum kako njima odgovara. Ugovor je pravilo stotinak vrhunskih pravnika. Samo gledajte !

Ljuba

pre 11 godina

Drago mi je da vidim da se vecina komentara pozitivno odnosi prema onom sto su politicari iz Srbije uradili na pregovorima sa Kosovom. Ne pamtim kada je to ovde bio slucaj. U nadi da ce sve poci nekim boljim putem sretno!
Licno nemam definisan stav po pitanju da li se u Briselu desilo nesto dobro ili lose za Srbiju... a ne mogu ni da kazem da delim ushicenje sadasnjom vlasu u Srbiji. Vucica, Dacica i Nikolica "poznajem" jos od devedesete ... kad se sve sabere dobro je da su bas oni stavili tacku na Kosovsku pricu jer su je na neki nacin oni i zapoceli te davne devedesete.
Sve jedno, neka je sa srecom svima i Srbiji i Kosovu. Sve ce jednog dana ponovo doci na svoje .... samo treba vremena :o)

Pera Livac

pre 11 godina

Ovo je bila mala škola diplomatije. Demokrate nisu popustile Velikom bratu i zato su postali "loši momci".

Ovi će biti na vlasti sve dok potpisuju po diktatu.

Pera Livac

Milan

pre 11 godina

Zasluge idu celoj delegaciji, mozda malo vise zasluga ide Vucicu ali ne zelim da navijam ni za jednu stranu, i zato sto su znali da kazu NE kada je trebalo.

Darija SR

pre 11 godina

Svi imamo pravo da budemo nezadovoljni sporazumom,ali zaista niko ne moze da kaze da je od ovoga moglo vise.Uostalom nisam videla da se iko ponudio da resava pitanje Kosova, sem sadasnjeg sastava.

Shkot

pre 11 godina

Zar je moguce da Srbi imaju tako kratkotrajno pamcenje! Posle devete runde Srpska strana je izjavila da nikad, ponavljam nikad, nece potpisati papir gde Srbi nece dobiti nezavisnu policiju i sudstvo. Procedura biranja okruznog komandira policije je takva da ce zajednica predloziti 3-4 imena, a vlada Kosova ce odluciti ko ce biti komandir. Znaci nema ni N od nezavisne. Sto se tice sudstva, Srbi dobijaju samo jedno istureno odeljenje apelaciovnog suda, koji ce raditi po Krivicnom Zakonu i Ustavu Republike Kosovo. Skoro sve ovo, kao i nacin financiranja razvoja severa Kosova,bilo je predvidjeno planom Ahtisarija. Srbija ce verovatno dobiti i jos jednu veliku "pobedu" sredinom juna, kada se pregovara og energetici i telekomunikacijama, tako sto ce Kosovo dobiti svoj pozivni broj, posto Srbija ne moze/sme spreciti Kosovo u procesima eurointegracije.
À propos eurointegracije samo da vas podsetim da je Rumunija izjavila da ce priznati nezavisnost Kosova, ako se dogovor potpise. Slovacka ce verovatno isto uciniti.

glava za brisanje

pre 11 godina

@Nista ne razumem

Kako nista ne razumes?! Pa ja sam samo procitao ovo sto si ti napisao i sve mi je jasno! Osecam se tragicno.

Cole

pre 11 godina

Vidim da su mišljenja prilično podeljena,
dako da i ja moram da dam svoj doprinos
u komentarisanju potpisivanja ovog dokumenta.
Naime, svi se sećamo 1999. godine i "Kumanovskog
sporazuma" kada smo "pobedili" NATO. Ogromna
većina je tada znala da smo kapitulirali i predali
Kosovo. I šta se u tom trenutku dogodilo, dogodilo
se to da smo svi, bez izuzetka, osetili veliko
OLAKŠANJE zbog prestanka bombardovanja. Nisam
pravnik i ne znam da li se u tom dokumentu kriju
nekakve rupe, u ovom trenutku mislim da potpisivanje
i nije toliko loše rešenje. Eto tako ja vidim i ovo
potpisivanje dokumenta prosto rečeno - OLAKŠANJE.

p.s.
Nisam simpatizer ni jedne političke opcije (svi mi se gade)
pogotovo ne SNS-a, SPS-a, i ostalih "Betovena".

Ratomir

pre 11 godina

Koliko ja videh tacke sporazuma,republika Srbija ima dosta ingerencija u srpskim opstinama na KiM,a isto tako nigde ne pise da ona ne moze pomagati svoj narod. Ja ne znam sta je ovim ljudima pa vicu IZDAJA.

milance26

pre 11 godina

Ja ne vidim sta je ovde sporno i sta ne valja - za sve sto je vitalno ili se pitaju ministarstva republike Srbije ili direktno Srbi sa KiM. Sta ste ocekivali, da se neko kome su prethodne vlade dozvolile da proglasi nezavisnost, jednostavno ode sa KiM? I ovo sto je dobiveno je pre nekoliko meseci bilo nemoguce,a od kako je vicepremijer usao u pregovore, postalo je, prvo izvesno, a sada i stvarno.

guja

pre 11 godina

Jaaaaoo, obiće vam se o glavu ovo Vučić ovo Vučić ono, da nije Vučića. Kako ne videste da navijanje nije pomoglo ni Slobi ni Tadiću, nikome. Pustite čoveka na miru. Ili su to isti navijači-baksuzi. Nije mi jasno šta ćete da mu pomognete time. Uradio čovek šta je uradio. To mu valjda posao. Uh kako rudar Mile kopa rudu. Uh kako poštar Pera nosi poštu. Al što Milka muze krave. Ih što Vučić pregovara. Pa smešno, sigurno da je smešno.

sanja

pre 11 godina

pre nego što počnemo sa komentarima pročitajmo ponuđeni tekst sporazuma da znamo bar šta kritikujemo.Jer mnogi komentari su ovde samo radi kritike i to od onih koji nikada nisu ni videli Kosovo!

mi i oni

pre 11 godina

INDIREKTNO PRIZNANJE nezavisnosti kroz 14. tacku - cim obecam nekome da ga necu sprecavati na njegovom putu ka uniji, priznajem da taj entitet ima objektivnu mogucnost da se pridruzi uniji, znaci da jeste drzava - jer regioni ne mogu da se pridruze EU, samo drzave!

Necu_u_Tor

pre 11 godina

No, da probam opet - moje zapazanje na tekst sporazuma je da se njime implicitno priznaje postojanje suverene drzave. U tackama se vise puta spominje da ce se nosioci autonomije ponasati u skladu sa Zakonima, a zakoni dolaze iz Pristine, ne iz Beograda. To jeste odlikas da se i na spornom delu teritorije, onome koji pokrivaju opstine, sprovode zakoni Kosova, ne Srbije i da je udovoljeno onome sto su najvise trazili Nemci. Bar ja tako vidim ono sto je napisano.

NAravno, ovo ne znaci da sam prepametan i da mislim da je je trebalo odustati od potpisivanja. Prosto i iskreno, ne znam sta da mislim. Ali zelim da kazem cinjenice i istinu, jer mi se cini da ovde opet pocinjemo da se polarizujemo i da nastavljamo da zivimo u zabludi

henry14

pre 11 godina

Ja podrzavam pptpisivanje ovog sporazuma, jer to je realnost. Glasao sam za LDP, a tek sad vidim da i ovi Naprednjaci imaju isti program i stavove... :))))

Sync

pre 11 godina

izem ti sporazum, a dobili smo dosta nije da nismo, samo treba biti pismen i sve lepo procitati, pa da vidis koliko smo dobili...kad jedan od pregovaraca ovog s druge strane naziva teroristom onda ti je jasno da bolje od ovog nemoz' da bidne

Ljevin

pre 11 godina

Neko ko priznaje neku drzavu ne pregovara sa njom o bitnim stvarima,a pogotovo o vojsci,policiji,zdravstvu,skolstvu,a sve ce to biti u nadleznosti Srbije.Prema tome,nismo priznali Kosovo kao nezavisnu drzavu...A ovaj tekst je ono za sta smo se mi zalagali.

tajsam

pre 11 godina

po ovom sporazumu (tacka sedam) mi (policajci) koji smo bili na KiM i bili placeni od strane MUP R SRBIJE,od sada prelazimo na platnom spisku MUP Republike Kosovo...STRASNO!!!!

Nista ne razumem???

pre 11 godina

A gde su tacke u vezi pitanja ,kao npr : plan povratka izbeglica, procenat profita od eksploatacije prirodnih resursa , zastitu srpske kulturne bastine, pravo na sportsko opredeljenje stanovnistva zajednica opstina, sloboda na zdravstvo i kuturu (sponzorisano i iz procenta od resursa), srpski kao drugi zvanicni jezik Kosova, itd.

baba mi iz valjeva

pre 11 godina

E sad jos samo specijalan status za Gracanicu, Devic, Decane... I to je ono sto je Dobrica Cosic pricao, a pokojni Zoran Djindjic pokusao da uradi pre 10 godina! Tuzno. Ali bolje i sad nego nikad.

Po zakonu Kosova!!

pre 11 godina

Ovo je priznanje Kosova,ja samo ne mogu da verujem da Srbi iz Srbije toliko podrzavaju Vucica, Nikolica,i Dacica koji pricaju jedno a rade druge i to im ocigledno prolazi ,mislim samo sta su izjavljivali dok nisu dosli na vlast,nek nas je sramota sve kao nacija,nije ni cudno sta nam se sve desava kakvi smo postali kao narod,bolje i ne zasluzujemo!

sodoma i gomora

pre 11 godina

Pa ovo nije ništa više od onog što smo po Athisariju odbili, pa sad ja jedino mogu reći da je dobro što je bar sad do sporazuma došlo. Ja se samo pitam gde gde bi smo danas bili i šta smo propustili. Dok našim politickim predstavnicima dodje do malog mozga prodje voz. Koliko se srba medju vremenu odselilo ......da li ima nade, da nije kasno.

Ivan

pre 11 godina

Stvarno ne razumem ljude koji hvale Vučića,šta smo mi ovim dobili? Sudstvo, policija opštine, sve pod ingerencijom Kosova, potpuno je logično da ako negde postoji većinsko stanovništvo druge nacije da oni budu dominantni u organima uprave. Pritom ja sam za sporazum u potpunosti, samo mi nisu jasni ovi likovi sa vlasti koji ovo predstavljaju kao diplomatski uspeh i nepriznavanje.

Demetra

pre 11 godina

Nije još gotovo. Vlada i treba da se sastane u ponedeljak da bi čuli konačni odgovor državnog vrha.Sednica SNS glavnog odbora zakazana je u nedelju, gde će se članovi glavnog odbora izjasniti o prihvatanju ovog sporazuma. Skupština i državni vrh će na sednicima se izjasniti. Videćemo koja će odluka biti državnog vrha. Građani Srbije su ponosni na sadašnji državni vrh posle 25 godina EU i SAD je izašla u susret Srbiji. Državni vrh posle trinaest godina napravio veliki obrt u pregovorima. EU je ispunila sve uslove Srbije u petnaest tačaka, ali na žalost Hašim Tači je težio da opstruiše pregovore i sporazum. Građani mogu samo da budu ponosni na Aleksandra Vučića koji se potpuno izborio za interes naroda i države. Crvene linije su ukinute, kao i kosovske bezbednosbne snage na severu KiM. Zahvljujući Aleksandru Vučiću Srbija nije priznala nezavisnost KiM, niti će to ikada uraditi.

blaza

pre 11 godina

Cela Srbija treba da oda priznanje Vucicu, kao najodgovornijem u ovoj vladi, jer je ovim korakom, stvorio uslove koji ce Srbiji otvoriti mnoga vrata i pokrenuti procese koji ce nas vratiti na mesto u medjunarodnoj zajednici, koje smo u proteklih par decenija izgubili.

sinisa

pre 11 godina

Svaka cast Gospodinu Dacicu, Vucicu i Nikolicu. Srbija je sada zaista ponosna na Vas. Ja sam bio jako skeptican kada ste dosli na vlast po pitanju vase politike, ali jako sam pozitivno iznenadjen. Pozdrav.

jogurt

pre 11 godina

Na papiru se nalazi sve one stavke o kojima je Srbija jos od samog pocetka insistirala,pregovori su bili dosta teski i napeti,ali vazno je da je ceo problem resen mirnim putem,i da se zadovoljni vracamo iz Brisela.

teletabis

pre 11 godina

puna podrska drzavnom rukovodstvu i dragom vodji gospodinu vucicu za postizanje sporazuma. sve se raduje i iskazuje zahvalnost, pocev od kosuta na fruskoj gori, preko malih riba u ribnjacima pa do proletera iz rakovickog bazena.

davai, davai, vamos-vamos, gospodine vucicu

Laza Kamikaza

pre 11 godina

Smatram da je ovaj sporazum ono najvise sto smo mogli dobiti u ovom trenutku.Pa,setite se samo kakve su nam stvari predlagali Taci i Estonova...

fuZbal

pre 11 godina

iskreno se nadam da će sada konačno početi da sređuju državu, ekonomski pre svega, nakon ovog predugog cimanja oko kosova....
albanci su inače veoma nezadovoljni ovim sporazumom, bojim se njihove reakcije, i brinem se za bezbednost srba, pogotovu onih srba na jugu, koje niko ne spominje, jer ako nas je prošlost nečemu naučila, to je da ih kfor neće baš žestoko braniti.....
podrška za jug, ovi sa severa će se već nekako i snaći, kao da do sada!!!!

Maja S.

pre 11 godina

Da li neko smatra da bi bolje branio interese Srbije da je bio na mestu gospoina Vučića?!Da li je uopšte bilo moguće učiniti bilo šta sem onoga što je danas dogovoreno?!

Nemanja

pre 11 godina

Samo me zanima svi ovi sto "lupaju" minuse i pametuju, sta bi oni uradili da su imali mogucnost odlucivanja, cime bi se vodili i sta bi zeleli.

bezimena

pre 11 godina

Tri puta sam procitala tekst i nisam ukapirala sta smo mi to dobili.
Ali ja sam plavusa, pa samo da pitam ko ce ove seoske šerife da placa,mi i dalje ili Tači?
(plavusa, 19. april 2013 20:56)

Srbija nije dobila ništa, već su Srbi u 4 severnokosovske opštine, gde čine većinsko stanovništvo, dobili odredjene privilegije u sudstvu i policiji, koji će sa sve "bezbedonosnim" (paralelnim) službama biti implemntirani u kosovske strukture, naravno u okviru kosovskog Ustava i zakona, i obzirom na tu činjenicu podrazumeva se da će biti plaćeni od kosovske države.

Ovim sporazumom se Srbija praktično složila da se ukine haos i bezvlašće koje godinama vlada u te 4 dembelijske opštine, što pozdravaljam, a takodje su se stekli i uslovi da Srbija prestane sa bacanjem para, plaćajujući balvanisanje i sl. nepodobštine koje je do sada galantno finansirala.

p.s. ne sekirajte se, i ja sam plavuša:))

veterinar011

pre 11 godina

U datim okolnostima ovo i nije tako lose ...Jos da Srbi sa KiM shvate da im ovaj sporazum pruza velike mogucnosti,ako budu znali da ih iskoriste.Umiljato jagnje dve ovce sisa...

VeleSrb

pre 11 godina

Sporazum koji je postignut je maksimum koji smo mogli da izvučemo i prosto je neverovatno da je srpski pregovarački tim uspeo u tome!

crazy____deedee

pre 11 godina

ovo je najbolje sto je moglo biti postignuzti, jer vreme ne mozemo vratiti i ne mozemo ispraviti prethodne greske, ali im na ovaj nacin mozemo obezbediti normalan zivot na kosovu. nismo sumnjali da ce vucic odustati od nama naj bitnijih pitanja

Sale81Bg

pre 11 godina

Upornost i istrajnost se uvek isplati,a potvra toga je i ovaj sporazum koji će našim ljudima na severu Kosova obezbediti koliko-toliko pristojan i normalan život!

furtula

pre 11 godina

""U sedmoj tački navodi se da će policija biti jedinstvena i to će biti kosovska policija. Čitava policija sa severa Kosova treba da bude integrisana u okvire kosovske policije. Plate će isplaćivati jedino kosovska policija. ""
--------------------------------------

Malo hipotetike:
Iz Pristine dodje nalog za hapsenje tog i tog.
Komandir stanice policije iz recimo Leposavica odbije naredjenje i onda komandant policije iz Pristine, posto je komandir odbio da izvrsi naredjenje suspenduje komandira jer svi znamo da sve policije i vojske sveta rade po principu subordinacie ['Prvo izvrsi naredjenje, pa se onda zali']

kisa

pre 11 godina

Koliko ja vidim oni su de fakto raspustili tako zvane srpske paralelne institucije severa Kosova i predali sve u nadleznost institucijama tzv drzave Kosovo. Mozda gresim ali ako je ovo ishod dzabe smo krecili.

Medikament

pre 11 godina

@(dobro dosao u klub@, 19. april 2013 20:35)

nakon svih poteza gospodina Borka Stefanovica i odbijanja Vucica onog prvog sramnog sporazuma ovo je odlicno

Sudija

pre 11 godina

Srbi probudite se vise i sna i ne sanjajte. Kosovo je Srbija, niko nije potpisao nezavisnost Kosova! Procitajte prvo sporazum pa onda sudite, nigde se ne spominje da je Kosovo nezavisno!

wise woman, member of SNS internet odred

pre 11 godina

(wise man, 19. april 2013 20:36)
Ukoliko ih ne ometamo u njihovim nastojanjima da budu deo velike evropske porodice demokratskih drzava tim pre ce u ovoj "crnoj rupi od drzave" zaziveti postovanje elementarnih ljudskih i gradjanskih, pa i kolektivnih manjinskih prava, pa ce nasim sunarodnicima biti daleko lakse. U nekoj daljoj buducnosti, kada svi sa Zapadnog Balkana budu deo EU, "pasce paucina na granice" ( kako rece Vuk Draskovic) i mi cemo ziveti slozno i bez mrznje do kraja zivota. Jel' sada jasnije?

Master Mind

pre 11 godina

(Miroslav, 19. april 2013 20:57). Miroslave, odlično si rezimirao suštinu situacije u kojoj se nalazimo. Vreme je da se okrenemo budućnosti. Sada je najbitniji proces pomirenja, jer smo videli da alternativa ne postoji.

Jelena

pre 11 godina

@plavusa: "... ko ce ove seoske šerife da placa, mi i dalje ili Tači?"

Policija i sudstvo ce biti finansirani iskljucivo i direktno iz budzeta Kosova.
Sve ostalo ce se pre svega finansirati iz fonda koji ce se oformiti u skladu sa dogovorom o integrisanom upravljanju granicama koji je postignut jos pre godinu dana. Naime, carina na robu na prelazima na severu Kosova ce biti uplacivana u poseban fond. EU ce u taj fond dodati jos sredstava. Srbija i Kosovo iz budzeta takodje u taj fond mogu uplacivati sredstva. Taj novac ce sluziti za rad servisa (skolstvo, zdravstvo, prevoz, kultura...) i za ekonomski razvoj svera Kosova. Fond ce biti pod direktnim monitoringom EU.

Finansijski je dogovor za Srbiju dobar i pozitivni efekti ce se dosta brzo osetiti. Budzet ce biti olaksan za pola milijarde eura godisnje.
Takodje je dogovor finansijski dobar za Srbe na severu Kosova. Ne za 'vodje' i 'biznismene', vec za gradjane generalno. Vise nece pojedinci i grupe koristiti to sto ne funkcionisu nikakve institucije sistema da bi trpali u dzep silan novac od neplacenih carina i PDVa. Taj novac ce ici u fond iz kog ce se finansirati potrebe svih gradjana.

Inace, dogovor je prakticno Ahtisarijev plan iz 2007., s tim sto postoji Zajednica opstina kao dodatak. Sve ostalo je isto. Srbija je taj plan u vreme Kostunicine vlade odbila i izgubila 6 dragocenih godina.

srpska curka

pre 11 godina

Da rezimiramo: zajednica opstina nema nadleznost u pitanjima pravosudja i policije. Izboksovan samo regionalni komandir policije srpske nacionalnosti za cetiri opstine sa vecinskim srpskim zivljem i sastav policije shodno etnickom sastavu opstina i sediste Apelacionog suda u K.Mitrovici i vecinski sastav sudija srpske nacionalnosti u panelima tog suda. Ustupci Pristine su minimalni, a pritisci na Srbiju da to privati maksimalizovani do krajnjih granica. Uverena sam da je nasa delegacija izvukla najvise sto je mogla u ovom trenutku. Za patriJote je to malo, a sto se evrofanatika tice mogli smo i stolicu u UN da im poklonimo. Za nas ostale sporazum je dobar jer nismo bas sve dali, a nismo morali da se "bijemo" da to i postignemo. Jos samo da Srbi na Kosovu daju svoju rec.

Tacka 14

pre 11 godina

@wise man,
Evropske integracije, a ne Svetske integracije. Evropa je priznala, pa priznala Kosovo, tako da je ova tacka sada postala potpuno nebitna jer mi na Evropskom nivou ne mozemo Kosovu nista ali na Svetskom i dalje mozemo da ih blokiramo...

Maxxx

pre 11 godina

bitno je da ovo nije nikakav formalan sporazum/ugovor, nego ne pise ni ko ga je sklopio ni nista, samo inicijali CA i ID. Znaci Taci i Dacic nisu potpisali isti papir, NEMA PRIZNANJA KOSOVA, bar formalnog.

Galvanizacija

pre 11 godina

na ovakvom sporazumu mozemo zahvaliti samo ali samo Vucicu. Jer da nije njega i njegovog ucesca u pregovorima od ovoga nista ne bi bilo.

wise man

pre 11 godina

"U četrnaestoj navodi se da se dve strane obavezuju da neće jednu drugu blokirati, niti podsticati druge da blokiraju evropske integracije druge strane."

Jel to ta velika pobeda naseg pregovarackog tima?
Meni nesto to ne lici na uspeh ali dobro sad ce da dodje SNS internet odred da mi to bolje objasni.

Miroslav

pre 11 godina

Sobzirom na situaciju svih ovih godina i realnost na terenu kao i odnos snaga u svetu ovaj sporazum trenutno po meni je za srpsku zajednicu odličan. Nisam nikakav bot SNS-a, SPS-a i ostalih udbaških stranaka nego običan građanin koji samo sagledava realnost. Vremenom kada se i ako uspostavi red i mir i vladavina zakona na Kosovu i narod se okrene ekonomiji a ne budalastom nacionalizmu nadam se da ćemo moći i mi građani iz drugih delova Srbije da posetimo npr. naše srednjevekovne manastire, Pećku patrijaršiju itd... i to bez bilo kakve bojazni po sopstvenu bezbednost. Tako isto i građani Kosova da mogu bezbedno da posete druge delove Srbije bez bojazni po sopstvenu bezbednost što bi takođe bilo korisno i za jednu i drugu ekonomiju i da napokon živimo u harmoniji i miru a ne u večitom sukobu.

plavusa

pre 11 godina

Tri puta sam procitala tekst i nisam ukapirala sta smo mi to dobili.
Ali ja sam plavusa, pa samo da pitam ko ce ove seoske šerife da placa,mi i dalje ili Tači?

Sneguljica

pre 11 godina

Znamo da sve sto je nasa vlada uradila da je bilo u interesu Srba na Kosovu i da nista nece biti konacno dok sve garancije ne budu obezbedjene!

wise man

pre 11 godina

"U četrnaestoj navodi se da se dve strane obavezuju da neće jednu drugu blokirati, niti podsticati druge da blokiraju evropske integracije druge strane."

Jel to ta velika pobeda naseg pregovarackog tima?
Meni nesto to ne lici na uspeh ali dobro sad ce da dodje SNS internet odred da mi to bolje objasni.

kisa

pre 11 godina

Koliko ja vidim oni su de fakto raspustili tako zvane srpske paralelne institucije severa Kosova i predali sve u nadleznost institucijama tzv drzave Kosovo. Mozda gresim ali ako je ovo ishod dzabe smo krecili.

plavusa

pre 11 godina

Tri puta sam procitala tekst i nisam ukapirala sta smo mi to dobili.
Ali ja sam plavusa, pa samo da pitam ko ce ove seoske šerife da placa,mi i dalje ili Tači?

furtula

pre 11 godina

""U sedmoj tački navodi se da će policija biti jedinstvena i to će biti kosovska policija. Čitava policija sa severa Kosova treba da bude integrisana u okvire kosovske policije. Plate će isplaćivati jedino kosovska policija. ""
--------------------------------------

Malo hipotetike:
Iz Pristine dodje nalog za hapsenje tog i tog.
Komandir stanice policije iz recimo Leposavica odbije naredjenje i onda komandant policije iz Pristine, posto je komandir odbio da izvrsi naredjenje suspenduje komandira jer svi znamo da sve policije i vojske sveta rade po principu subordinacie ['Prvo izvrsi naredjenje, pa se onda zali']

Jelena

pre 11 godina

@plavusa: "... ko ce ove seoske šerife da placa, mi i dalje ili Tači?"

Policija i sudstvo ce biti finansirani iskljucivo i direktno iz budzeta Kosova.
Sve ostalo ce se pre svega finansirati iz fonda koji ce se oformiti u skladu sa dogovorom o integrisanom upravljanju granicama koji je postignut jos pre godinu dana. Naime, carina na robu na prelazima na severu Kosova ce biti uplacivana u poseban fond. EU ce u taj fond dodati jos sredstava. Srbija i Kosovo iz budzeta takodje u taj fond mogu uplacivati sredstva. Taj novac ce sluziti za rad servisa (skolstvo, zdravstvo, prevoz, kultura...) i za ekonomski razvoj svera Kosova. Fond ce biti pod direktnim monitoringom EU.

Finansijski je dogovor za Srbiju dobar i pozitivni efekti ce se dosta brzo osetiti. Budzet ce biti olaksan za pola milijarde eura godisnje.
Takodje je dogovor finansijski dobar za Srbe na severu Kosova. Ne za 'vodje' i 'biznismene', vec za gradjane generalno. Vise nece pojedinci i grupe koristiti to sto ne funkcionisu nikakve institucije sistema da bi trpali u dzep silan novac od neplacenih carina i PDVa. Taj novac ce ici u fond iz kog ce se finansirati potrebe svih gradjana.

Inace, dogovor je prakticno Ahtisarijev plan iz 2007., s tim sto postoji Zajednica opstina kao dodatak. Sve ostalo je isto. Srbija je taj plan u vreme Kostunicine vlade odbila i izgubila 6 dragocenih godina.

Miroslav

pre 11 godina

Sobzirom na situaciju svih ovih godina i realnost na terenu kao i odnos snaga u svetu ovaj sporazum trenutno po meni je za srpsku zajednicu odličan. Nisam nikakav bot SNS-a, SPS-a i ostalih udbaških stranaka nego običan građanin koji samo sagledava realnost. Vremenom kada se i ako uspostavi red i mir i vladavina zakona na Kosovu i narod se okrene ekonomiji a ne budalastom nacionalizmu nadam se da ćemo moći i mi građani iz drugih delova Srbije da posetimo npr. naše srednjevekovne manastire, Pećku patrijaršiju itd... i to bez bilo kakve bojazni po sopstvenu bezbednost. Tako isto i građani Kosova da mogu bezbedno da posete druge delove Srbije bez bojazni po sopstvenu bezbednost što bi takođe bilo korisno i za jednu i drugu ekonomiju i da napokon živimo u harmoniji i miru a ne u večitom sukobu.

bezimena

pre 11 godina

Tri puta sam procitala tekst i nisam ukapirala sta smo mi to dobili.
Ali ja sam plavusa, pa samo da pitam ko ce ove seoske šerife da placa,mi i dalje ili Tači?
(plavusa, 19. april 2013 20:56)

Srbija nije dobila ništa, već su Srbi u 4 severnokosovske opštine, gde čine većinsko stanovništvo, dobili odredjene privilegije u sudstvu i policiji, koji će sa sve "bezbedonosnim" (paralelnim) službama biti implemntirani u kosovske strukture, naravno u okviru kosovskog Ustava i zakona, i obzirom na tu činjenicu podrazumeva se da će biti plaćeni od kosovske države.

Ovim sporazumom se Srbija praktično složila da se ukine haos i bezvlašće koje godinama vlada u te 4 dembelijske opštine, što pozdravaljam, a takodje su se stekli i uslovi da Srbija prestane sa bacanjem para, plaćajujući balvanisanje i sl. nepodobštine koje je do sada galantno finansirala.

p.s. ne sekirajte se, i ja sam plavuša:))

Petar

pre 11 godina

Ovo je bila mala škola diplomatije. Demokrate nisu popustile Velikom bratu i zato su postali "loši momci".Ovi će biti na vlasti sve dok potpisuju po diktatu.Pera Livac
(Pera Livac, 20. april 2013 06:45) Ako ćemo iskreno njih bi razapeli na krst da su ovo potpisali. Setimo se kad se Lepi rukovao sa Tačijem, hteli da ga spale, a ovi pričaju viceve za ručkom...

srpska curka

pre 11 godina

Da rezimiramo: zajednica opstina nema nadleznost u pitanjima pravosudja i policije. Izboksovan samo regionalni komandir policije srpske nacionalnosti za cetiri opstine sa vecinskim srpskim zivljem i sastav policije shodno etnickom sastavu opstina i sediste Apelacionog suda u K.Mitrovici i vecinski sastav sudija srpske nacionalnosti u panelima tog suda. Ustupci Pristine su minimalni, a pritisci na Srbiju da to privati maksimalizovani do krajnjih granica. Uverena sam da je nasa delegacija izvukla najvise sto je mogla u ovom trenutku. Za patriJote je to malo, a sto se evrofanatika tice mogli smo i stolicu u UN da im poklonimo. Za nas ostale sporazum je dobar jer nismo bas sve dali, a nismo morali da se "bijemo" da to i postignemo. Jos samo da Srbi na Kosovu daju svoju rec.

Po zakonu Kosova!!

pre 11 godina

Ovo je priznanje Kosova,ja samo ne mogu da verujem da Srbi iz Srbije toliko podrzavaju Vucica, Nikolica,i Dacica koji pricaju jedno a rade druge i to im ocigledno prolazi ,mislim samo sta su izjavljivali dok nisu dosli na vlast,nek nas je sramota sve kao nacija,nije ni cudno sta nam se sve desava kakvi smo postali kao narod,bolje i ne zasluzujemo!

Mile

pre 11 godina

@ henry14 Eeee, nisam mogao ni u snovima da pomislim da ce doci trenutak u kojem cemo jednog Cedu Jovanovica smatrati vizionarem... Strasno, tuzno, ali istinito!

Ivan

pre 11 godina

Stvarno ne razumem ljude koji hvale Vučića,šta smo mi ovim dobili? Sudstvo, policija opštine, sve pod ingerencijom Kosova, potpuno je logično da ako negde postoji većinsko stanovništvo druge nacije da oni budu dominantni u organima uprave. Pritom ja sam za sporazum u potpunosti, samo mi nisu jasni ovi likovi sa vlasti koji ovo predstavljaju kao diplomatski uspeh i nepriznavanje.

Nista ne razumem???

pre 11 godina

A gde su tacke u vezi pitanja ,kao npr : plan povratka izbeglica, procenat profita od eksploatacije prirodnih resursa , zastitu srpske kulturne bastine, pravo na sportsko opredeljenje stanovnistva zajednica opstina, sloboda na zdravstvo i kuturu (sponzorisano i iz procenta od resursa), srpski kao drugi zvanicni jezik Kosova, itd.

Shkot

pre 11 godina

Zar je moguce da Srbi imaju tako kratkotrajno pamcenje! Posle devete runde Srpska strana je izjavila da nikad, ponavljam nikad, nece potpisati papir gde Srbi nece dobiti nezavisnu policiju i sudstvo. Procedura biranja okruznog komandira policije je takva da ce zajednica predloziti 3-4 imena, a vlada Kosova ce odluciti ko ce biti komandir. Znaci nema ni N od nezavisne. Sto se tice sudstva, Srbi dobijaju samo jedno istureno odeljenje apelaciovnog suda, koji ce raditi po Krivicnom Zakonu i Ustavu Republike Kosovo. Skoro sve ovo, kao i nacin financiranja razvoja severa Kosova,bilo je predvidjeno planom Ahtisarija. Srbija ce verovatno dobiti i jos jednu veliku "pobedu" sredinom juna, kada se pregovara og energetici i telekomunikacijama, tako sto ce Kosovo dobiti svoj pozivni broj, posto Srbija ne moze/sme spreciti Kosovo u procesima eurointegracije.
À propos eurointegracije samo da vas podsetim da je Rumunija izjavila da ce priznati nezavisnost Kosova, ako se dogovor potpise. Slovacka ce verovatno isto uciniti.

Pera Livac

pre 11 godina

Ovo je bila mala škola diplomatije. Demokrate nisu popustile Velikom bratu i zato su postali "loši momci".

Ovi će biti na vlasti sve dok potpisuju po diktatu.

Pera Livac

striker

pre 11 godina

Kao sto se iz sporazuma NE VIDI ko finansira institucije u ZSO osim za pripadnike MUP-a koji prelaze na budzet Kosovske vlade mozemo da zakljucimo da ce i ostale institucije biti na Kosovskom budzetu a svako pametan zna sta to znaci!!!

mi i oni

pre 11 godina

INDIREKTNO PRIZNANJE nezavisnosti kroz 14. tacku - cim obecam nekome da ga necu sprecavati na njegovom putu ka uniji, priznajem da taj entitet ima objektivnu mogucnost da se pridruzi uniji, znaci da jeste drzava - jer regioni ne mogu da se pridruze EU, samo drzave!

Znam za jadac !

pre 11 godina

Problem je sto ce sada kosovska i briselska strana tumačiti sporazum kako njima odgovara. Ugovor je pravilo stotinak vrhunskih pravnika. Samo gledajte !

sodoma i gomora

pre 11 godina

Pa ovo nije ništa više od onog što smo po Athisariju odbili, pa sad ja jedino mogu reći da je dobro što je bar sad do sporazuma došlo. Ja se samo pitam gde gde bi smo danas bili i šta smo propustili. Dok našim politickim predstavnicima dodje do malog mozga prodje voz. Koliko se srba medju vremenu odselilo ......da li ima nade, da nije kasno.

tajsam

pre 11 godina

po ovom sporazumu (tacka sedam) mi (policajci) koji smo bili na KiM i bili placeni od strane MUP R SRBIJE,od sada prelazimo na platnom spisku MUP Republike Kosovo...STRASNO!!!!

Ljuba

pre 11 godina

Drago mi je da vidim da se vecina komentara pozitivno odnosi prema onom sto su politicari iz Srbije uradili na pregovorima sa Kosovom. Ne pamtim kada je to ovde bio slucaj. U nadi da ce sve poci nekim boljim putem sretno!
Licno nemam definisan stav po pitanju da li se u Briselu desilo nesto dobro ili lose za Srbiju... a ne mogu ni da kazem da delim ushicenje sadasnjom vlasu u Srbiji. Vucica, Dacica i Nikolica "poznajem" jos od devedesete ... kad se sve sabere dobro je da su bas oni stavili tacku na Kosovsku pricu jer su je na neki nacin oni i zapoceli te davne devedesete.
Sve jedno, neka je sa srecom svima i Srbiji i Kosovu. Sve ce jednog dana ponovo doci na svoje .... samo treba vremena :o)

henry14

pre 11 godina

Ja podrzavam pptpisivanje ovog sporazuma, jer to je realnost. Glasao sam za LDP, a tek sad vidim da i ovi Naprednjaci imaju isti program i stavove... :))))

grunf

pre 11 godina

ocima ne mogu da vidim ni vucica ni dacica ni ikog iz njihovih ekipa, ali srecan sam sto je do ovog konacno doslo. Da nam se vrati neka nada. Samo da toma ne pokvari sada sve.

baba mi iz valjeva

pre 11 godina

E sad jos samo specijalan status za Gracanicu, Devic, Decane... I to je ono sto je Dobrica Cosic pricao, a pokojni Zoran Djindjic pokusao da uradi pre 10 godina! Tuzno. Ali bolje i sad nego nikad.

Cole

pre 11 godina

Vidim da su mišljenja prilično podeljena,
dako da i ja moram da dam svoj doprinos
u komentarisanju potpisivanja ovog dokumenta.
Naime, svi se sećamo 1999. godine i "Kumanovskog
sporazuma" kada smo "pobedili" NATO. Ogromna
većina je tada znala da smo kapitulirali i predali
Kosovo. I šta se u tom trenutku dogodilo, dogodilo
se to da smo svi, bez izuzetka, osetili veliko
OLAKŠANJE zbog prestanka bombardovanja. Nisam
pravnik i ne znam da li se u tom dokumentu kriju
nekakve rupe, u ovom trenutku mislim da potpisivanje
i nije toliko loše rešenje. Eto tako ja vidim i ovo
potpisivanje dokumenta prosto rečeno - OLAKŠANJE.

p.s.
Nisam simpatizer ni jedne političke opcije (svi mi se gade)
pogotovo ne SNS-a, SPS-a, i ostalih "Betovena".

guja

pre 11 godina

Jaaaaoo, obiće vam se o glavu ovo Vučić ovo Vučić ono, da nije Vučića. Kako ne videste da navijanje nije pomoglo ni Slobi ni Tadiću, nikome. Pustite čoveka na miru. Ili su to isti navijači-baksuzi. Nije mi jasno šta ćete da mu pomognete time. Uradio čovek šta je uradio. To mu valjda posao. Uh kako rudar Mile kopa rudu. Uh kako poštar Pera nosi poštu. Al što Milka muze krave. Ih što Vučić pregovara. Pa smešno, sigurno da je smešno.

Nemanja

pre 11 godina

Samo me zanima svi ovi sto "lupaju" minuse i pametuju, sta bi oni uradili da su imali mogucnost odlucivanja, cime bi se vodili i sta bi zeleli.

Master Mind

pre 11 godina

(Miroslav, 19. april 2013 20:57). Miroslave, odlično si rezimirao suštinu situacije u kojoj se nalazimo. Vreme je da se okrenemo budućnosti. Sada je najbitniji proces pomirenja, jer smo videli da alternativa ne postoji.

teletabis

pre 11 godina

puna podrska drzavnom rukovodstvu i dragom vodji gospodinu vucicu za postizanje sporazuma. sve se raduje i iskazuje zahvalnost, pocev od kosuta na fruskoj gori, preko malih riba u ribnjacima pa do proletera iz rakovickog bazena.

davai, davai, vamos-vamos, gospodine vucicu

wise woman, member of SNS internet odred

pre 11 godina

(wise man, 19. april 2013 20:36)
Ukoliko ih ne ometamo u njihovim nastojanjima da budu deo velike evropske porodice demokratskih drzava tim pre ce u ovoj "crnoj rupi od drzave" zaziveti postovanje elementarnih ljudskih i gradjanskih, pa i kolektivnih manjinskih prava, pa ce nasim sunarodnicima biti daleko lakse. U nekoj daljoj buducnosti, kada svi sa Zapadnog Balkana budu deo EU, "pasce paucina na granice" ( kako rece Vuk Draskovic) i mi cemo ziveti slozno i bez mrznje do kraja zivota. Jel' sada jasnije?

Necu_u_Tor

pre 11 godina

No, da probam opet - moje zapazanje na tekst sporazuma je da se njime implicitno priznaje postojanje suverene drzave. U tackama se vise puta spominje da ce se nosioci autonomije ponasati u skladu sa Zakonima, a zakoni dolaze iz Pristine, ne iz Beograda. To jeste odlikas da se i na spornom delu teritorije, onome koji pokrivaju opstine, sprovode zakoni Kosova, ne Srbije i da je udovoljeno onome sto su najvise trazili Nemci. Bar ja tako vidim ono sto je napisano.

NAravno, ovo ne znaci da sam prepametan i da mislim da je je trebalo odustati od potpisivanja. Prosto i iskreno, ne znam sta da mislim. Ali zelim da kazem cinjenice i istinu, jer mi se cini da ovde opet pocinjemo da se polarizujemo i da nastavljamo da zivimo u zabludi

glava za brisanje

pre 11 godina

@Nista ne razumem

Kako nista ne razumes?! Pa ja sam samo procitao ovo sto si ti napisao i sve mi je jasno! Osecam se tragicno.

Tacka 14

pre 11 godina

@wise man,
Evropske integracije, a ne Svetske integracije. Evropa je priznala, pa priznala Kosovo, tako da je ova tacka sada postala potpuno nebitna jer mi na Evropskom nivou ne mozemo Kosovu nista ali na Svetskom i dalje mozemo da ih blokiramo...

veterinar011

pre 11 godina

U datim okolnostima ovo i nije tako lose ...Jos da Srbi sa KiM shvate da im ovaj sporazum pruza velike mogucnosti,ako budu znali da ih iskoriste.Umiljato jagnje dve ovce sisa...

In medias res

pre 11 godina

Mislim da je tekst sporazuma primeren trenutnoj i faktickoj situaciji na Kosovu.Da biste nesto dobili ,morate napraviti odredjene kompromise...

Sudija

pre 11 godina

Srbi probudite se vise i sna i ne sanjajte. Kosovo je Srbija, niko nije potpisao nezavisnost Kosova! Procitajte prvo sporazum pa onda sudite, nigde se ne spominje da je Kosovo nezavisno!

zemlja mogućnosti

pre 11 godina

@Nista ne razumem??? - sve to pitaš, od zaštite kulturnih dobara, Srba na jugu, upotrebe srpskog jezika i ćirilice, crkve i manastira je već definisano Ahtisarijevim planom. Srpski jezik po tom planu je takođe službeni jezik na celom Kosovu, svi manastiri i crkve su u vlasništvu SPC itd itd. Problem je samo u tome što mi nismo priznali Ahtisarijev plan.

Galvanizacija

pre 11 godina

na ovakvom sporazumu mozemo zahvaliti samo ali samo Vucicu. Jer da nije njega i njegovog ucesca u pregovorima od ovoga nista ne bi bilo.

sanja

pre 11 godina

pre nego što počnemo sa komentarima pročitajmo ponuđeni tekst sporazuma da znamo bar šta kritikujemo.Jer mnogi komentari su ovde samo radi kritike i to od onih koji nikada nisu ni videli Kosovo!

Rus

pre 11 godina

Znalo se da će svaka odluka biti teška za Srbiju ali dajem punu podršku dražavnom vrhu koji je ostao jedinstven i izborio se za prava Srba na Kosovu. Podrška Vučiću.

Medikament

pre 11 godina

@(dobro dosao u klub@, 19. april 2013 20:35)

nakon svih poteza gospodina Borka Stefanovica i odbijanja Vucica onog prvog sramnog sporazuma ovo je odlicno

Sneguljica

pre 11 godina

Znamo da sve sto je nasa vlada uradila da je bilo u interesu Srba na Kosovu i da nista nece biti konacno dok sve garancije ne budu obezbedjene!

Maxxx

pre 11 godina

bitno je da ovo nije nikakav formalan sporazum/ugovor, nego ne pise ni ko ga je sklopio ni nista, samo inicijali CA i ID. Znaci Taci i Dacic nisu potpisali isti papir, NEMA PRIZNANJA KOSOVA, bar formalnog.

Darija SR

pre 11 godina

Svi imamo pravo da budemo nezadovoljni sporazumom,ali zaista niko ne moze da kaze da je od ovoga moglo vise.Uostalom nisam videla da se iko ponudio da resava pitanje Kosova, sem sadasnjeg sastava.

zoki

pre 11 godina

Pa bolje sada ovo prihfatiti nego posle 2,3 godine da trazimo i ovo,setite se Rambuje,Ahtisarijev plan i jos puno toga iz proslosti. Sada treba biti hrabri i resiti i ovo za dobrobit svih nas.

VeleSrb

pre 11 godina

Sporazum koji je postignut je maksimum koji smo mogli da izvučemo i prosto je neverovatno da je srpski pregovarački tim uspeo u tome!

fuZbal

pre 11 godina

iskreno se nadam da će sada konačno početi da sređuju državu, ekonomski pre svega, nakon ovog predugog cimanja oko kosova....
albanci su inače veoma nezadovoljni ovim sporazumom, bojim se njihove reakcije, i brinem se za bezbednost srba, pogotovu onih srba na jugu, koje niko ne spominje, jer ako nas je prošlost nečemu naučila, to je da ih kfor neće baš žestoko braniti.....
podrška za jug, ovi sa severa će se već nekako i snaći, kao da do sada!!!!

sinisa

pre 11 godina

Svaka cast Gospodinu Dacicu, Vucicu i Nikolicu. Srbija je sada zaista ponosna na Vas. Ja sam bio jako skeptican kada ste dosli na vlast po pitanju vase politike, ali jako sam pozitivno iznenadjen. Pozdrav.

presheva

pre 11 godina

ja ne znam sta reci al i ja sam za jedan normalan sporazum za bilo koju stranu al mislim to nam treba narodu nema veze Koje nacije vec godinama svi zivimo u zabludu ali iskreno receno ovo sto je potpisano da nije odlucio ni TACI ni DACIC nego oni koji nas drzu ko PIJUNE poz za svi

mura

pre 11 godina

Samo jedan komentar iz neutralnog kuta. Nije mi jasno kako Vi u Srbiji ovo prihvaćate kao pobjedu kad ste (izgubili) praktički priznali Kosovo. Htjeli ste cijelo Kosovo umjesto da ste od poćetka zahtjevali granicu na Ibaru, te ste sad primorani svima očit poraz pretvarat u pobjedu. Iz moje perspektive sad je izgleda laknulo Srbima u Srbiji, a ove na Kosovu ko j...bitno da Beograđani više ne moraju slušati o tamo nekom Kosovu.
Iz ovoga ispada da će manjina imati neka prava u državi Kosovo, kao što manjine imaju prava svuda po svijetu i pitam ja vas kakav je to uspjeh?
O velićanju političara da ne pišem, katastrofa.
Nadam se da će liberali iz redakcije ovo objaviti, jer iako sam Hrvat smatram da RH nije smjela priznati Kosovo, a komentar nije pisan da bi se naslađivalo na tuđoj nesreći. Morali ste odmah Kosovarima dati jug, potegnut granicu na Ibru, priznat im državu i eventualno zamjenit stanovništvo. Možda ne bi bilo u duhu 21 stoljeća, ali velike države još uvijek manje-više u svijetu funkcioniraju kao kolonizatori iz 18 stoljeća. Ovo je nama naša borba dala, da nije tragično bilo bi smiješno...Lijep pozdrav sa sjevera Hrvatske

jogurt

pre 11 godina

Na papiru se nalazi sve one stavke o kojima je Srbija jos od samog pocetka insistirala,pregovori su bili dosta teski i napeti,ali vazno je da je ceo problem resen mirnim putem,i da se zadovoljni vracamo iz Brisela.

crazy____deedee

pre 11 godina

ovo je najbolje sto je moglo biti postignuzti, jer vreme ne mozemo vratiti i ne mozemo ispraviti prethodne greske, ali im na ovaj nacin mozemo obezbediti normalan zivot na kosovu. nismo sumnjali da ce vucic odustati od nama naj bitnijih pitanja

Sale81Bg

pre 11 godina

Upornost i istrajnost se uvek isplati,a potvra toga je i ovaj sporazum koji će našim ljudima na severu Kosova obezbediti koliko-toliko pristojan i normalan život!

Singidunum

pre 11 godina

Ove tacke imaji i neke varijacije, mogu se protumaciti ovako i onako, na primer :

14. Dve strane se obavezuju da neće jednu drugu blokirati, niti podsticati druge da blokiraju evropske integracije druge strane.

Jel ovo znaci da ce Kosovo uci u Evropu kao zasebna drzava jednoga dana, kao Bosna, jel sam dobro razumela?

Maja S.

pre 11 godina

Da li neko smatra da bi bolje branio interese Srbije da je bio na mestu gospoina Vučića?!Da li je uopšte bilo moguće učiniti bilo šta sem onoga što je danas dogovoreno?!

Ratomir

pre 11 godina

Koliko ja videh tacke sporazuma,republika Srbija ima dosta ingerencija u srpskim opstinama na KiM,a isto tako nigde ne pise da ona ne moze pomagati svoj narod. Ja ne znam sta je ovim ljudima pa vicu IZDAJA.

Demetra

pre 11 godina

Nije još gotovo. Vlada i treba da se sastane u ponedeljak da bi čuli konačni odgovor državnog vrha.Sednica SNS glavnog odbora zakazana je u nedelju, gde će se članovi glavnog odbora izjasniti o prihvatanju ovog sporazuma. Skupština i državni vrh će na sednicima se izjasniti. Videćemo koja će odluka biti državnog vrha. Građani Srbije su ponosni na sadašnji državni vrh posle 25 godina EU i SAD je izašla u susret Srbiji. Državni vrh posle trinaest godina napravio veliki obrt u pregovorima. EU je ispunila sve uslove Srbije u petnaest tačaka, ali na žalost Hašim Tači je težio da opstruiše pregovore i sporazum. Građani mogu samo da budu ponosni na Aleksandra Vučića koji se potpuno izborio za interes naroda i države. Crvene linije su ukinute, kao i kosovske bezbednosbne snage na severu KiM. Zahvljujući Aleksandru Vučiću Srbija nije priznala nezavisnost KiM, niti će to ikada uraditi.

Sync

pre 11 godina

izem ti sporazum, a dobili smo dosta nije da nismo, samo treba biti pismen i sve lepo procitati, pa da vidis koliko smo dobili...kad jedan od pregovaraca ovog s druge strane naziva teroristom onda ti je jasno da bolje od ovog nemoz' da bidne

Aloha

pre 11 godina

Nadam se da je ovo kraj zahteva od Strane Evropske unije, i nadam se da je ovo kraj prekrojavanja Srbije. Ovde moramo da stanemo, i da vidimo kako cemo da se osnazimo vojno i ekonomski , inace ce nas stalno tuci po glavi!

Laza Kamikaza

pre 11 godina

Smatram da je ovaj sporazum ono najvise sto smo mogli dobiti u ovom trenutku.Pa,setite se samo kakve su nam stvari predlagali Taci i Estonova...

blaza

pre 11 godina

Cela Srbija treba da oda priznanje Vucicu, kao najodgovornijem u ovoj vladi, jer je ovim korakom, stvorio uslove koji ce Srbiji otvoriti mnoga vrata i pokrenuti procese koji ce nas vratiti na mesto u medjunarodnoj zajednici, koje smo u proteklih par decenija izgubili.

Milan

pre 11 godina

Zasluge idu celoj delegaciji, mozda malo vise zasluga ide Vucicu ali ne zelim da navijam ni za jednu stranu, i zato sto su znali da kazu NE kada je trebalo.

Kiki

pre 11 godina

@zemlja mogućnosti: Razlika je sto se Ahtisarijev Plan odnosio na nezavisnu drzavu Kosovo, dok se ovaj sporazum odnosi na teritoriju Kosovo koja nije definisana kao dzava. To ima velike posledica na duge staze i ovo mi se cini kao veliki uspeh (so obzirom na situaciju kakava je danas).

Marta

pre 11 godina

Ne znam sta da kazem, osim da je nekako moralo da se zavrsi sve ovo. Tonuli smo kao u zivo blato. Jednostavno je ceo svet bio protiv nas, a samo protiv svih nismo mogli.

Ljevin

pre 11 godina

Neko ko priznaje neku drzavu ne pregovara sa njom o bitnim stvarima,a pogotovo o vojsci,policiji,zdravstvu,skolstvu,a sve ce to biti u nadleznosti Srbije.Prema tome,nismo priznali Kosovo kao nezavisnu drzavu...A ovaj tekst je ono za sta smo se mi zalagali.

milance26

pre 11 godina

Ja ne vidim sta je ovde sporno i sta ne valja - za sve sto je vitalno ili se pitaju ministarstva republike Srbije ili direktno Srbi sa KiM. Sta ste ocekivali, da se neko kome su prethodne vlade dozvolile da proglasi nezavisnost, jednostavno ode sa KiM? I ovo sto je dobiveno je pre nekoliko meseci bilo nemoguce,a od kako je vicepremijer usao u pregovore, postalo je, prvo izvesno, a sada i stvarno.

Opsena

pre 11 godina

Mislim da je ovo dobro resenje za Srbiju...A oni koji govore da moze bolje i da je delegacija izdala Srbiju...Sto se oni nisu prihvatili takvog posla?!Pa da urade bolje...

Dedal

pre 11 godina

Izgleda je promena u nasoj politici dala rezultate.Ponekad je potrebno pokazati i zube.oOaj tekst koji je parafiran sadrzi sve ono na cemu smo mi insistirali,zbog toga treba da smo zadovoljni.Ostaje nam da vidimo kako ce se to sprovoditi na terenu.

Galvanizacija

pre 11 godina

na ovakvom sporazumu mozemo zahvaliti samo ali samo Vucicu. Jer da nije njega i njegovog ucesca u pregovorima od ovoga nista ne bi bilo.

Sudija

pre 11 godina

Srbi probudite se vise i sna i ne sanjajte. Kosovo je Srbija, niko nije potpisao nezavisnost Kosova! Procitajte prvo sporazum pa onda sudite, nigde se ne spominje da je Kosovo nezavisno!

Sneguljica

pre 11 godina

Znamo da sve sto je nasa vlada uradila da je bilo u interesu Srba na Kosovu i da nista nece biti konacno dok sve garancije ne budu obezbedjene!

Maxxx

pre 11 godina

bitno je da ovo nije nikakav formalan sporazum/ugovor, nego ne pise ni ko ga je sklopio ni nista, samo inicijali CA i ID. Znaci Taci i Dacic nisu potpisali isti papir, NEMA PRIZNANJA KOSOVA, bar formalnog.

Medikament

pre 11 godina

@(dobro dosao u klub@, 19. april 2013 20:35)

nakon svih poteza gospodina Borka Stefanovica i odbijanja Vucica onog prvog sramnog sporazuma ovo je odlicno

Miroslav

pre 11 godina

Sobzirom na situaciju svih ovih godina i realnost na terenu kao i odnos snaga u svetu ovaj sporazum trenutno po meni je za srpsku zajednicu odličan. Nisam nikakav bot SNS-a, SPS-a i ostalih udbaških stranaka nego običan građanin koji samo sagledava realnost. Vremenom kada se i ako uspostavi red i mir i vladavina zakona na Kosovu i narod se okrene ekonomiji a ne budalastom nacionalizmu nadam se da ćemo moći i mi građani iz drugih delova Srbije da posetimo npr. naše srednjevekovne manastire, Pećku patrijaršiju itd... i to bez bilo kakve bojazni po sopstvenu bezbednost. Tako isto i građani Kosova da mogu bezbedno da posete druge delove Srbije bez bojazni po sopstvenu bezbednost što bi takođe bilo korisno i za jednu i drugu ekonomiju i da napokon živimo u harmoniji i miru a ne u večitom sukobu.

Demetra

pre 11 godina

Nije još gotovo. Vlada i treba da se sastane u ponedeljak da bi čuli konačni odgovor državnog vrha.Sednica SNS glavnog odbora zakazana je u nedelju, gde će se članovi glavnog odbora izjasniti o prihvatanju ovog sporazuma. Skupština i državni vrh će na sednicima se izjasniti. Videćemo koja će odluka biti državnog vrha. Građani Srbije su ponosni na sadašnji državni vrh posle 25 godina EU i SAD je izašla u susret Srbiji. Državni vrh posle trinaest godina napravio veliki obrt u pregovorima. EU je ispunila sve uslove Srbije u petnaest tačaka, ali na žalost Hašim Tači je težio da opstruiše pregovore i sporazum. Građani mogu samo da budu ponosni na Aleksandra Vučića koji se potpuno izborio za interes naroda i države. Crvene linije su ukinute, kao i kosovske bezbednosbne snage na severu KiM. Zahvljujući Aleksandru Vučiću Srbija nije priznala nezavisnost KiM, niti će to ikada uraditi.

sinisa

pre 11 godina

Svaka cast Gospodinu Dacicu, Vucicu i Nikolicu. Srbija je sada zaista ponosna na Vas. Ja sam bio jako skeptican kada ste dosli na vlast po pitanju vase politike, ali jako sam pozitivno iznenadjen. Pozdrav.

blaza

pre 11 godina

Cela Srbija treba da oda priznanje Vucicu, kao najodgovornijem u ovoj vladi, jer je ovim korakom, stvorio uslove koji ce Srbiji otvoriti mnoga vrata i pokrenuti procese koji ce nas vratiti na mesto u medjunarodnoj zajednici, koje smo u proteklih par decenija izgubili.

Milan

pre 11 godina

Zasluge idu celoj delegaciji, mozda malo vise zasluga ide Vucicu ali ne zelim da navijam ni za jednu stranu, i zato sto su znali da kazu NE kada je trebalo.

Tacka 14

pre 11 godina

@wise man,
Evropske integracije, a ne Svetske integracije. Evropa je priznala, pa priznala Kosovo, tako da je ova tacka sada postala potpuno nebitna jer mi na Evropskom nivou ne mozemo Kosovu nista ali na Svetskom i dalje mozemo da ih blokiramo...

srpska curka

pre 11 godina

Da rezimiramo: zajednica opstina nema nadleznost u pitanjima pravosudja i policije. Izboksovan samo regionalni komandir policije srpske nacionalnosti za cetiri opstine sa vecinskim srpskim zivljem i sastav policije shodno etnickom sastavu opstina i sediste Apelacionog suda u K.Mitrovici i vecinski sastav sudija srpske nacionalnosti u panelima tog suda. Ustupci Pristine su minimalni, a pritisci na Srbiju da to privati maksimalizovani do krajnjih granica. Uverena sam da je nasa delegacija izvukla najvise sto je mogla u ovom trenutku. Za patriJote je to malo, a sto se evrofanatika tice mogli smo i stolicu u UN da im poklonimo. Za nas ostale sporazum je dobar jer nismo bas sve dali, a nismo morali da se "bijemo" da to i postignemo. Jos samo da Srbi na Kosovu daju svoju rec.

Rus

pre 11 godina

Znalo se da će svaka odluka biti teška za Srbiju ali dajem punu podršku dražavnom vrhu koji je ostao jedinstven i izborio se za prava Srba na Kosovu. Podrška Vučiću.

wise man

pre 11 godina

"U četrnaestoj navodi se da se dve strane obavezuju da neće jednu drugu blokirati, niti podsticati druge da blokiraju evropske integracije druge strane."

Jel to ta velika pobeda naseg pregovarackog tima?
Meni nesto to ne lici na uspeh ali dobro sad ce da dodje SNS internet odred da mi to bolje objasni.

VeleSrb

pre 11 godina

Sporazum koji je postignut je maksimum koji smo mogli da izvučemo i prosto je neverovatno da je srpski pregovarački tim uspeo u tome!

jogurt

pre 11 godina

Na papiru se nalazi sve one stavke o kojima je Srbija jos od samog pocetka insistirala,pregovori su bili dosta teski i napeti,ali vazno je da je ceo problem resen mirnim putem,i da se zadovoljni vracamo iz Brisela.

Maja S.

pre 11 godina

Da li neko smatra da bi bolje branio interese Srbije da je bio na mestu gospoina Vučića?!Da li je uopšte bilo moguće učiniti bilo šta sem onoga što je danas dogovoreno?!

Sale81Bg

pre 11 godina

Upornost i istrajnost se uvek isplati,a potvra toga je i ovaj sporazum koji će našim ljudima na severu Kosova obezbediti koliko-toliko pristojan i normalan život!

plavusa

pre 11 godina

Tri puta sam procitala tekst i nisam ukapirala sta smo mi to dobili.
Ali ja sam plavusa, pa samo da pitam ko ce ove seoske šerife da placa,mi i dalje ili Tači?

Nemanja

pre 11 godina

Samo me zanima svi ovi sto "lupaju" minuse i pametuju, sta bi oni uradili da su imali mogucnost odlucivanja, cime bi se vodili i sta bi zeleli.

Laza Kamikaza

pre 11 godina

Smatram da je ovaj sporazum ono najvise sto smo mogli dobiti u ovom trenutku.Pa,setite se samo kakve su nam stvari predlagali Taci i Estonova...

wise woman, member of SNS internet odred

pre 11 godina

(wise man, 19. april 2013 20:36)
Ukoliko ih ne ometamo u njihovim nastojanjima da budu deo velike evropske porodice demokratskih drzava tim pre ce u ovoj "crnoj rupi od drzave" zaziveti postovanje elementarnih ljudskih i gradjanskih, pa i kolektivnih manjinskih prava, pa ce nasim sunarodnicima biti daleko lakse. U nekoj daljoj buducnosti, kada svi sa Zapadnog Balkana budu deo EU, "pasce paucina na granice" ( kako rece Vuk Draskovic) i mi cemo ziveti slozno i bez mrznje do kraja zivota. Jel' sada jasnije?

Jelena

pre 11 godina

@plavusa: "... ko ce ove seoske šerife da placa, mi i dalje ili Tači?"

Policija i sudstvo ce biti finansirani iskljucivo i direktno iz budzeta Kosova.
Sve ostalo ce se pre svega finansirati iz fonda koji ce se oformiti u skladu sa dogovorom o integrisanom upravljanju granicama koji je postignut jos pre godinu dana. Naime, carina na robu na prelazima na severu Kosova ce biti uplacivana u poseban fond. EU ce u taj fond dodati jos sredstava. Srbija i Kosovo iz budzeta takodje u taj fond mogu uplacivati sredstva. Taj novac ce sluziti za rad servisa (skolstvo, zdravstvo, prevoz, kultura...) i za ekonomski razvoj svera Kosova. Fond ce biti pod direktnim monitoringom EU.

Finansijski je dogovor za Srbiju dobar i pozitivni efekti ce se dosta brzo osetiti. Budzet ce biti olaksan za pola milijarde eura godisnje.
Takodje je dogovor finansijski dobar za Srbe na severu Kosova. Ne za 'vodje' i 'biznismene', vec za gradjane generalno. Vise nece pojedinci i grupe koristiti to sto ne funkcionisu nikakve institucije sistema da bi trpali u dzep silan novac od neplacenih carina i PDVa. Taj novac ce ici u fond iz kog ce se finansirati potrebe svih gradjana.

Inace, dogovor je prakticno Ahtisarijev plan iz 2007., s tim sto postoji Zajednica opstina kao dodatak. Sve ostalo je isto. Srbija je taj plan u vreme Kostunicine vlade odbila i izgubila 6 dragocenih godina.

Master Mind

pre 11 godina

(Miroslav, 19. april 2013 20:57). Miroslave, odlično si rezimirao suštinu situacije u kojoj se nalazimo. Vreme je da se okrenemo budućnosti. Sada je najbitniji proces pomirenja, jer smo videli da alternativa ne postoji.

bezimena

pre 11 godina

Tri puta sam procitala tekst i nisam ukapirala sta smo mi to dobili.
Ali ja sam plavusa, pa samo da pitam ko ce ove seoske šerife da placa,mi i dalje ili Tači?
(plavusa, 19. april 2013 20:56)

Srbija nije dobila ništa, već su Srbi u 4 severnokosovske opštine, gde čine većinsko stanovništvo, dobili odredjene privilegije u sudstvu i policiji, koji će sa sve "bezbedonosnim" (paralelnim) službama biti implemntirani u kosovske strukture, naravno u okviru kosovskog Ustava i zakona, i obzirom na tu činjenicu podrazumeva se da će biti plaćeni od kosovske države.

Ovim sporazumom se Srbija praktično složila da se ukine haos i bezvlašće koje godinama vlada u te 4 dembelijske opštine, što pozdravaljam, a takodje su se stekli i uslovi da Srbija prestane sa bacanjem para, plaćajujući balvanisanje i sl. nepodobštine koje je do sada galantno finansirala.

p.s. ne sekirajte se, i ja sam plavuša:))

Ljevin

pre 11 godina

Neko ko priznaje neku drzavu ne pregovara sa njom o bitnim stvarima,a pogotovo o vojsci,policiji,zdravstvu,skolstvu,a sve ce to biti u nadleznosti Srbije.Prema tome,nismo priznali Kosovo kao nezavisnu drzavu...A ovaj tekst je ono za sta smo se mi zalagali.

milance26

pre 11 godina

Ja ne vidim sta je ovde sporno i sta ne valja - za sve sto je vitalno ili se pitaju ministarstva republike Srbije ili direktno Srbi sa KiM. Sta ste ocekivali, da se neko kome su prethodne vlade dozvolile da proglasi nezavisnost, jednostavno ode sa KiM? I ovo sto je dobiveno je pre nekoliko meseci bilo nemoguce,a od kako je vicepremijer usao u pregovore, postalo je, prvo izvesno, a sada i stvarno.

Ratomir

pre 11 godina

Koliko ja videh tacke sporazuma,republika Srbija ima dosta ingerencija u srpskim opstinama na KiM,a isto tako nigde ne pise da ona ne moze pomagati svoj narod. Ja ne znam sta je ovim ljudima pa vicu IZDAJA.

kisa

pre 11 godina

Koliko ja vidim oni su de fakto raspustili tako zvane srpske paralelne institucije severa Kosova i predali sve u nadleznost institucijama tzv drzave Kosovo. Mozda gresim ali ako je ovo ishod dzabe smo krecili.

crazy____deedee

pre 11 godina

ovo je najbolje sto je moglo biti postignuzti, jer vreme ne mozemo vratiti i ne mozemo ispraviti prethodne greske, ali im na ovaj nacin mozemo obezbediti normalan zivot na kosovu. nismo sumnjali da ce vucic odustati od nama naj bitnijih pitanja

Darija SR

pre 11 godina

Svi imamo pravo da budemo nezadovoljni sporazumom,ali zaista niko ne moze da kaze da je od ovoga moglo vise.Uostalom nisam videla da se iko ponudio da resava pitanje Kosova, sem sadasnjeg sastava.

veterinar011

pre 11 godina

U datim okolnostima ovo i nije tako lose ...Jos da Srbi sa KiM shvate da im ovaj sporazum pruza velike mogucnosti,ako budu znali da ih iskoriste.Umiljato jagnje dve ovce sisa...

fuZbal

pre 11 godina

iskreno se nadam da će sada konačno početi da sređuju državu, ekonomski pre svega, nakon ovog predugog cimanja oko kosova....
albanci su inače veoma nezadovoljni ovim sporazumom, bojim se njihove reakcije, i brinem se za bezbednost srba, pogotovu onih srba na jugu, koje niko ne spominje, jer ako nas je prošlost nečemu naučila, to je da ih kfor neće baš žestoko braniti.....
podrška za jug, ovi sa severa će se već nekako i snaći, kao da do sada!!!!

In medias res

pre 11 godina

Mislim da je tekst sporazuma primeren trenutnoj i faktickoj situaciji na Kosovu.Da biste nesto dobili ,morate napraviti odredjene kompromise...

furtula

pre 11 godina

""U sedmoj tački navodi se da će policija biti jedinstvena i to će biti kosovska policija. Čitava policija sa severa Kosova treba da bude integrisana u okvire kosovske policije. Plate će isplaćivati jedino kosovska policija. ""
--------------------------------------

Malo hipotetike:
Iz Pristine dodje nalog za hapsenje tog i tog.
Komandir stanice policije iz recimo Leposavica odbije naredjenje i onda komandant policije iz Pristine, posto je komandir odbio da izvrsi naredjenje suspenduje komandira jer svi znamo da sve policije i vojske sveta rade po principu subordinacie ['Prvo izvrsi naredjenje, pa se onda zali']

Ljuba

pre 11 godina

Drago mi je da vidim da se vecina komentara pozitivno odnosi prema onom sto su politicari iz Srbije uradili na pregovorima sa Kosovom. Ne pamtim kada je to ovde bio slucaj. U nadi da ce sve poci nekim boljim putem sretno!
Licno nemam definisan stav po pitanju da li se u Briselu desilo nesto dobro ili lose za Srbiju... a ne mogu ni da kazem da delim ushicenje sadasnjom vlasu u Srbiji. Vucica, Dacica i Nikolica "poznajem" jos od devedesete ... kad se sve sabere dobro je da su bas oni stavili tacku na Kosovsku pricu jer su je na neki nacin oni i zapoceli te davne devedesete.
Sve jedno, neka je sa srecom svima i Srbiji i Kosovu. Sve ce jednog dana ponovo doci na svoje .... samo treba vremena :o)

baba mi iz valjeva

pre 11 godina

E sad jos samo specijalan status za Gracanicu, Devic, Decane... I to je ono sto je Dobrica Cosic pricao, a pokojni Zoran Djindjic pokusao da uradi pre 10 godina! Tuzno. Ali bolje i sad nego nikad.

grunf

pre 11 godina

ocima ne mogu da vidim ni vucica ni dacica ni ikog iz njihovih ekipa, ali srecan sam sto je do ovog konacno doslo. Da nam se vrati neka nada. Samo da toma ne pokvari sada sve.

teletabis

pre 11 godina

puna podrska drzavnom rukovodstvu i dragom vodji gospodinu vucicu za postizanje sporazuma. sve se raduje i iskazuje zahvalnost, pocev od kosuta na fruskoj gori, preko malih riba u ribnjacima pa do proletera iz rakovickog bazena.

davai, davai, vamos-vamos, gospodine vucicu

tajsam

pre 11 godina

po ovom sporazumu (tacka sedam) mi (policajci) koji smo bili na KiM i bili placeni od strane MUP R SRBIJE,od sada prelazimo na platnom spisku MUP Republike Kosovo...STRASNO!!!!

Dedal

pre 11 godina

Izgleda je promena u nasoj politici dala rezultate.Ponekad je potrebno pokazati i zube.oOaj tekst koji je parafiran sadrzi sve ono na cemu smo mi insistirali,zbog toga treba da smo zadovoljni.Ostaje nam da vidimo kako ce se to sprovoditi na terenu.

Kiki

pre 11 godina

@zemlja mogućnosti: Razlika je sto se Ahtisarijev Plan odnosio na nezavisnu drzavu Kosovo, dok se ovaj sporazum odnosi na teritoriju Kosovo koja nije definisana kao dzava. To ima velike posledica na duge staze i ovo mi se cini kao veliki uspeh (so obzirom na situaciju kakava je danas).

Po zakonu Kosova!!

pre 11 godina

Ovo je priznanje Kosova,ja samo ne mogu da verujem da Srbi iz Srbije toliko podrzavaju Vucica, Nikolica,i Dacica koji pricaju jedno a rade druge i to im ocigledno prolazi ,mislim samo sta su izjavljivali dok nisu dosli na vlast,nek nas je sramota sve kao nacija,nije ni cudno sta nam se sve desava kakvi smo postali kao narod,bolje i ne zasluzujemo!

Sync

pre 11 godina

izem ti sporazum, a dobili smo dosta nije da nismo, samo treba biti pismen i sve lepo procitati, pa da vidis koliko smo dobili...kad jedan od pregovaraca ovog s druge strane naziva teroristom onda ti je jasno da bolje od ovog nemoz' da bidne

Nista ne razumem???

pre 11 godina

A gde su tacke u vezi pitanja ,kao npr : plan povratka izbeglica, procenat profita od eksploatacije prirodnih resursa , zastitu srpske kulturne bastine, pravo na sportsko opredeljenje stanovnistva zajednica opstina, sloboda na zdravstvo i kuturu (sponzorisano i iz procenta od resursa), srpski kao drugi zvanicni jezik Kosova, itd.

henry14

pre 11 godina

Ja podrzavam pptpisivanje ovog sporazuma, jer to je realnost. Glasao sam za LDP, a tek sad vidim da i ovi Naprednjaci imaju isti program i stavove... :))))

Mile

pre 11 godina

@ henry14 Eeee, nisam mogao ni u snovima da pomislim da ce doci trenutak u kojem cemo jednog Cedu Jovanovica smatrati vizionarem... Strasno, tuzno, ali istinito!

Cole

pre 11 godina

Vidim da su mišljenja prilično podeljena,
dako da i ja moram da dam svoj doprinos
u komentarisanju potpisivanja ovog dokumenta.
Naime, svi se sećamo 1999. godine i "Kumanovskog
sporazuma" kada smo "pobedili" NATO. Ogromna
većina je tada znala da smo kapitulirali i predali
Kosovo. I šta se u tom trenutku dogodilo, dogodilo
se to da smo svi, bez izuzetka, osetili veliko
OLAKŠANJE zbog prestanka bombardovanja. Nisam
pravnik i ne znam da li se u tom dokumentu kriju
nekakve rupe, u ovom trenutku mislim da potpisivanje
i nije toliko loše rešenje. Eto tako ja vidim i ovo
potpisivanje dokumenta prosto rečeno - OLAKŠANJE.

p.s.
Nisam simpatizer ni jedne političke opcije (svi mi se gade)
pogotovo ne SNS-a, SPS-a, i ostalih "Betovena".

zoki

pre 11 godina

Pa bolje sada ovo prihfatiti nego posle 2,3 godine da trazimo i ovo,setite se Rambuje,Ahtisarijev plan i jos puno toga iz proslosti. Sada treba biti hrabri i resiti i ovo za dobrobit svih nas.

Shkot

pre 11 godina

Zar je moguce da Srbi imaju tako kratkotrajno pamcenje! Posle devete runde Srpska strana je izjavila da nikad, ponavljam nikad, nece potpisati papir gde Srbi nece dobiti nezavisnu policiju i sudstvo. Procedura biranja okruznog komandira policije je takva da ce zajednica predloziti 3-4 imena, a vlada Kosova ce odluciti ko ce biti komandir. Znaci nema ni N od nezavisne. Sto se tice sudstva, Srbi dobijaju samo jedno istureno odeljenje apelaciovnog suda, koji ce raditi po Krivicnom Zakonu i Ustavu Republike Kosovo. Skoro sve ovo, kao i nacin financiranja razvoja severa Kosova,bilo je predvidjeno planom Ahtisarija. Srbija ce verovatno dobiti i jos jednu veliku "pobedu" sredinom juna, kada se pregovara og energetici i telekomunikacijama, tako sto ce Kosovo dobiti svoj pozivni broj, posto Srbija ne moze/sme spreciti Kosovo u procesima eurointegracije.
À propos eurointegracije samo da vas podsetim da je Rumunija izjavila da ce priznati nezavisnost Kosova, ako se dogovor potpise. Slovacka ce verovatno isto uciniti.

Znam za jadac !

pre 11 godina

Problem je sto ce sada kosovska i briselska strana tumačiti sporazum kako njima odgovara. Ugovor je pravilo stotinak vrhunskih pravnika. Samo gledajte !

Aloha

pre 11 godina

Nadam se da je ovo kraj zahteva od Strane Evropske unije, i nadam se da je ovo kraj prekrojavanja Srbije. Ovde moramo da stanemo, i da vidimo kako cemo da se osnazimo vojno i ekonomski , inace ce nas stalno tuci po glavi!

sodoma i gomora

pre 11 godina

Pa ovo nije ništa više od onog što smo po Athisariju odbili, pa sad ja jedino mogu reći da je dobro što je bar sad do sporazuma došlo. Ja se samo pitam gde gde bi smo danas bili i šta smo propustili. Dok našim politickim predstavnicima dodje do malog mozga prodje voz. Koliko se srba medju vremenu odselilo ......da li ima nade, da nije kasno.

sanja

pre 11 godina

pre nego što počnemo sa komentarima pročitajmo ponuđeni tekst sporazuma da znamo bar šta kritikujemo.Jer mnogi komentari su ovde samo radi kritike i to od onih koji nikada nisu ni videli Kosovo!

guja

pre 11 godina

Jaaaaoo, obiće vam se o glavu ovo Vučić ovo Vučić ono, da nije Vučića. Kako ne videste da navijanje nije pomoglo ni Slobi ni Tadiću, nikome. Pustite čoveka na miru. Ili su to isti navijači-baksuzi. Nije mi jasno šta ćete da mu pomognete time. Uradio čovek šta je uradio. To mu valjda posao. Uh kako rudar Mile kopa rudu. Uh kako poštar Pera nosi poštu. Al što Milka muze krave. Ih što Vučić pregovara. Pa smešno, sigurno da je smešno.

Opsena

pre 11 godina

Mislim da je ovo dobro resenje za Srbiju...A oni koji govore da moze bolje i da je delegacija izdala Srbiju...Sto se oni nisu prihvatili takvog posla?!Pa da urade bolje...

Pera Livac

pre 11 godina

Ovo je bila mala škola diplomatije. Demokrate nisu popustile Velikom bratu i zato su postali "loši momci".

Ovi će biti na vlasti sve dok potpisuju po diktatu.

Pera Livac

striker

pre 11 godina

Kao sto se iz sporazuma NE VIDI ko finansira institucije u ZSO osim za pripadnike MUP-a koji prelaze na budzet Kosovske vlade mozemo da zakljucimo da ce i ostale institucije biti na Kosovskom budzetu a svako pametan zna sta to znaci!!!

Marta

pre 11 godina

Ne znam sta da kazem, osim da je nekako moralo da se zavrsi sve ovo. Tonuli smo kao u zivo blato. Jednostavno je ceo svet bio protiv nas, a samo protiv svih nismo mogli.

zemlja mogućnosti

pre 11 godina

@Nista ne razumem??? - sve to pitaš, od zaštite kulturnih dobara, Srba na jugu, upotrebe srpskog jezika i ćirilice, crkve i manastira je već definisano Ahtisarijevim planom. Srpski jezik po tom planu je takođe službeni jezik na celom Kosovu, svi manastiri i crkve su u vlasništvu SPC itd itd. Problem je samo u tome što mi nismo priznali Ahtisarijev plan.

glava za brisanje

pre 11 godina

@Nista ne razumem

Kako nista ne razumes?! Pa ja sam samo procitao ovo sto si ti napisao i sve mi je jasno! Osecam se tragicno.

Petar

pre 11 godina

Ovo je bila mala škola diplomatije. Demokrate nisu popustile Velikom bratu i zato su postali "loši momci".Ovi će biti na vlasti sve dok potpisuju po diktatu.Pera Livac
(Pera Livac, 20. april 2013 06:45) Ako ćemo iskreno njih bi razapeli na krst da su ovo potpisali. Setimo se kad se Lepi rukovao sa Tačijem, hteli da ga spale, a ovi pričaju viceve za ručkom...

Ivan

pre 11 godina

Stvarno ne razumem ljude koji hvale Vučića,šta smo mi ovim dobili? Sudstvo, policija opštine, sve pod ingerencijom Kosova, potpuno je logično da ako negde postoji većinsko stanovništvo druge nacije da oni budu dominantni u organima uprave. Pritom ja sam za sporazum u potpunosti, samo mi nisu jasni ovi likovi sa vlasti koji ovo predstavljaju kao diplomatski uspeh i nepriznavanje.

Necu_u_Tor

pre 11 godina

No, da probam opet - moje zapazanje na tekst sporazuma je da se njime implicitno priznaje postojanje suverene drzave. U tackama se vise puta spominje da ce se nosioci autonomije ponasati u skladu sa Zakonima, a zakoni dolaze iz Pristine, ne iz Beograda. To jeste odlikas da se i na spornom delu teritorije, onome koji pokrivaju opstine, sprovode zakoni Kosova, ne Srbije i da je udovoljeno onome sto su najvise trazili Nemci. Bar ja tako vidim ono sto je napisano.

NAravno, ovo ne znaci da sam prepametan i da mislim da je je trebalo odustati od potpisivanja. Prosto i iskreno, ne znam sta da mislim. Ali zelim da kazem cinjenice i istinu, jer mi se cini da ovde opet pocinjemo da se polarizujemo i da nastavljamo da zivimo u zabludi

presheva

pre 11 godina

ja ne znam sta reci al i ja sam za jedan normalan sporazum za bilo koju stranu al mislim to nam treba narodu nema veze Koje nacije vec godinama svi zivimo u zabludu ali iskreno receno ovo sto je potpisano da nije odlucio ni TACI ni DACIC nego oni koji nas drzu ko PIJUNE poz za svi

mi i oni

pre 11 godina

INDIREKTNO PRIZNANJE nezavisnosti kroz 14. tacku - cim obecam nekome da ga necu sprecavati na njegovom putu ka uniji, priznajem da taj entitet ima objektivnu mogucnost da se pridruzi uniji, znaci da jeste drzava - jer regioni ne mogu da se pridruze EU, samo drzave!

mura

pre 11 godina

Samo jedan komentar iz neutralnog kuta. Nije mi jasno kako Vi u Srbiji ovo prihvaćate kao pobjedu kad ste (izgubili) praktički priznali Kosovo. Htjeli ste cijelo Kosovo umjesto da ste od poćetka zahtjevali granicu na Ibaru, te ste sad primorani svima očit poraz pretvarat u pobjedu. Iz moje perspektive sad je izgleda laknulo Srbima u Srbiji, a ove na Kosovu ko j...bitno da Beograđani više ne moraju slušati o tamo nekom Kosovu.
Iz ovoga ispada da će manjina imati neka prava u državi Kosovo, kao što manjine imaju prava svuda po svijetu i pitam ja vas kakav je to uspjeh?
O velićanju političara da ne pišem, katastrofa.
Nadam se da će liberali iz redakcije ovo objaviti, jer iako sam Hrvat smatram da RH nije smjela priznati Kosovo, a komentar nije pisan da bi se naslađivalo na tuđoj nesreći. Morali ste odmah Kosovarima dati jug, potegnut granicu na Ibru, priznat im državu i eventualno zamjenit stanovništvo. Možda ne bi bilo u duhu 21 stoljeća, ali velike države još uvijek manje-više u svijetu funkcioniraju kao kolonizatori iz 18 stoljeća. Ovo je nama naša borba dala, da nije tragično bilo bi smiješno...Lijep pozdrav sa sjevera Hrvatske

Singidunum

pre 11 godina

Ove tacke imaji i neke varijacije, mogu se protumaciti ovako i onako, na primer :

14. Dve strane se obavezuju da neće jednu drugu blokirati, niti podsticati druge da blokiraju evropske integracije druge strane.

Jel ovo znaci da ce Kosovo uci u Evropu kao zasebna drzava jednoga dana, kao Bosna, jel sam dobro razumela?