Otvoren kontrolni centar "Bus plus"

U Direkciji za javni prevoz danas je u okviru sistema "Bus plus" otvoren operativno-kontrolni centar u kom će se obrađivati podaci o svim vozilima.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.01.2012.

14:07

Default images

Sistem "Bus plus" će početi da radi 1. februara u vozilima Gradskog saobraćajnog preduzeća.

Pomoćnik direktora Direkcije za javni prevoz Goran Stanojević kazao je da opremanjem najmodernijom opremom kontrolno-operativnog centra omogućeno praćenje svih vozila u realnom vremenu i dobijanje niza podataka koji će povećati bezbednost putnika, vozača i ukupnog saobraćaja.

On je naveo da će operateri u svakom trenutku znati gde se nalazi vozilo, brzinu kretanja vozila, a biće moguća i komunikacija operatera i vozača putem poruka.

"Vozač će poruke dobijati na displeju koji je ispred njega, a isto tako će moći i da pošalje već pripremljene poruke. Neke od poruka koje će vozač moći slati su - saobraćajna nezgoda, potrebna hitna pomoć ili kvar vozila", rekao je Stanojević. Gradski menadžer Aleksandar Bijelić kazao je da je otvaranje operativno-kontrolnog centra poslednji korak u okviru sistema "Bus plus", koji će početi da radi 1. februara.

On je istakao da je urađen velik i važna posao na inovaciji i modernizaciji gradskog prevoza kojim se Beograd približava svetskim i evropskim metropolama.

Bijelić je rekao da će sistem "Bus plus" ukazati na optrećenost pojedinih linija, što će omogućiti promene nabolje na tim linijama.

Prema njegovim rečima, pravi efekti ovog sistema biće za dva-tri meseca, a u prvom periodu će moći da budu ispravljene sve eventualne anomalije.

Direktor Direkcije za javni prevoz Zoran Šarac kazao je da je 1.851 vozilo opremljeno sistemom "Bus plus" i da je u vozila ugrađeno 6.400 validatora.

"Prema poslednjim podacima do 30. januara je izdato 488.060 personalizovanih kartica, što je veći broj od do sada kupljenih markica", rekao je Šarac.

Od 18. januara od kako je počela prodaja i dopuna nepersonalizovanih karata dopunjeno je 41.710 nepersonalizovanih kartica, a 80.000 sugrađana starijih od 65 godina uplatilo je svoje kontrolne markice za ovu godinu.

Menadžer sistema "Bus plus" Veljko Vlahović kazao je da će 500.000. građanin koji kupi personalizovanu karticu biti nagrađen.

Erik Unal, direktor preduzeća "Ken Kart" koje je izradilo "bus plus" kartice, rekao je da se nada da će sistem uspešno zaživeti i istakao da je to preduzeće radilo karte za osam zemalja i da je izradilo ukupno 10 miliona pametnih kartica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: