Država ne stipendira genija

Uprkos uspesima, petnaestogodišnji matematički genije Teodor fon Burg ne uklapa se u aršine Fonda za mlade talente, pa zbog toga nema podršku države Srbije.

Izvor: B92

Subota, 20.12.2008.

00:42

Default images

Mladi matematički genije, Teodor fon Burg, godinama osvaja medalje na različitim takmičenjima, ali i pored toga ne zadovoljava kriterijume Fonda za mlade talente. Početkom decembra Fond ga je obavestio da otvori račun kako bi bio nagrađen sa 320 hiljada dinara za uspeh na prošlogodišnjem takmičenju, međutim, obećani novac nije dobio, jer nije bio srednjoškolac.

Teodor je učenik prvog razreda matematičke gimnazije, a na nedavno završenoj Juniorskoj naučnoj Olimpijadi u Južnoj Koreji osvojio je srebrnu medalju, pobeđujući starije od sebe.

Teodor fon Burg ima 15 godina, a već 12 godina se bavi matematikom.

Takmičeći se u kategoriji starijih razreda, samo sa najznačajnijih međunarodnih takmičenja, u Srbiju je doneo 10 medalja – dve zlatne, šest srebrnih i dve bronzane. Kako je rekao za B92, na još jednu Olimpijadu u Koreju je otišao srećan zbog obećane nagrade, vratio se još srećniji zbog osvojene medalje, i planirao da novac potroši na privatne časove, jer mu ono što nauči u školi - nije dovoljno.

Kod kuće ga je sačekalo neprijatno iznenađenje.

“Bio sam srećan kada su mi odobrili nagradu, pošto su mi puno puta uskratili i skoro uvek bi mi uskratili zbog nedostatka godina, zato što sam osnovna škola ili suviše mlad. Sada, kada sam čuo da su mi uskratili ponovo, ovoga puta je najgore, jer su mi prvobitno odobrili, pa oduzeli, ponovo nisam srećan i smatram da je nepošteno”, kaže Teodor.

“Jednostavno je sav bio ‘pokisao’ i ućutao. Baš je posle toga bio neraspoložen, to je veoma teška vest”, ispričala je njegova majka Magda.

Magda kaže da je, dok se Teodor takmičio u Koreji, dobila zvanicno obrazloženje prema kojem je nagrada obecana njenom sinu - greška.

“Dete je otišlo, i ja sam posle nekoliko dana dobila telefonski poziv. U taj prvi poziv nisam ni poverovala, jer sam mislila da se neko zavitlava, pošto to nije vrsta informacije koja se javlja telefonom”, kaže ona.

“On me je pitao da li ja mislim da on treba da dobije. To je početak jednog neozbiljnog i besmislenog razgovora - da ne mislimo, ne bismo ni podneli. posle toga sam zaključila da nema svrhe da se raspravljam telefonom, i da je to jedan običan ćata koji ni pet minuta nije proveo u radu s talentima”, ispričala je Magda fon Burg. U Ministarstvu omladine i sporta za B92 kažu da je do nesporazuma došlo zbog Teodorovog specifičnog statusa.

“U trenutku kada je osvojio nagradu, dakle u junu 2007. godine, Teodor se nalazio u 7 razredu eksperimentalnog odeljenja pri matematičkoj gimnaziji, dakle nije bio učenik srednje škole. Međutim, pošto je u potvrdi prvobitno stajalo da je on učenik matematičke gimnazije, on je stavljen na spisak onih koji ispunjavaju uslove, jer se smatralo da je on učenik matematičke gimnazije”, rekla je pomoćnica ministra u sektoru za omladinu Snežana Klašnja.

“On je morao da bude povučen sa spiska dok se taj njegov status ne utvrdi, ukoliko se utvrdi da je bio učenik osnovne škole, on po pravilniku ne može biti nagrađen, jer morate da postupate po zakonu”, kaže ona.

Prema rečima Magde fon Burg, u Srbiji ima još mnogo talentovane dece koja od države nisu dobila nikakvu pomoć.

Ona je, u saradnji sa Unijom sindikata prosvetnih radnika, pokrenula akciju osnivanja Nacionalnog saveta za talente, koji će se, na stručan način, baviti najdarovitijom decom.

I drugi talenti zapostavljeni

Slučaj Teodora fon Burga nije usamljen. Novak Novaković, koji se nalazi na postdiplomskim studijama na Istraživačkom institutu u Nansiju u Francuskoj, takođe nije uspeo da zadovolji striktna pravila Fonda na konkursu za stipendije postdiplomaca u Evropi.

On je ispričao da 2007. nije mogao da konkuriše za finansijsku podršku države jer je tehnička Vlada zaboravila da odvoji pare iz budžeta za potrebe Fonda, da bi ove godine bio eliminisan zbog starosne granice od 26 godina.

"Problem u mom slučaju je bio i to što sam imao osnovne studije od 4 godine i postdiplomske studije od dve godine i nakon toga magistarske studije pre nego što sam upisao doktorat. To je znači 6 godina redovnog studiranja, bez ikakvih odlaganja ili obnavljanja godine i slično", kaže on.

"A za studente medicine ta granica je bila pomerena na 28 godina. U mom slučaju ministarstvo nije tako rasuđivalo i rekli su: Bože moj, vi nemate 25, a niste na studijama medicine tako da Vam ne možemo dodeliti stipendiju", objašnjava Novak.

Novak Novaković kaže da su ipak kritike javnosti i nevladine organizacije "Evropa nema alternativu" urodile plodom i da je nezvaničnim kanalima saznao da su on i neki studenti prihvaćeni kao izuzetak i da će ipak dobiti određena sredstva koja, međutim, nisu na nivou onih koje bi dobio na konkursu.

U samom Ministarstvu kažu da se razmatraju da na konkursu naredne godine pomere starosnu granicu za stipendiranje doktorskih studija.

Ministarka: Administrativni problem

Nakon emitovanja priloga u vestima na TV B92, redakciji B92 javila se ministarka sporta i predsednica Fonda za mlade talente Snežana Samardžić-Marković.

Ona kaže da je problem nastao u potvrdi iz škole, jer nije jasno da li je Teodor učenik osnovne ili srednje škole.

“Na Fondu smo raspravljali da li da nagrađujemo nivo takmičenja, ili status kandidata. Ono što je opredeljenje ostalih članova Fonda bilo je da nagrađujemo status kandidata, dakle srednjoškolce i studente”, objašnjava ministarka.

“Da smo nagrađivali nivo takmičenja, onda bi to bilo drugačije. Pošto smo dobili nejasnu potvrdu od njegove Gimnazije da li je osnovac ili sredjoškolac, samo smo potražili zvanično tumačenje Ministarstva prosvete. Hoću da kažem, problem je u administraciji, ali to je svakako problem koji se lako može prevazići”, smatra ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

74 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: