Srbija na CNN-u

Danas je počela reklamna kampanja Srbije na CNN-u, pod sloganom "Moments to Remember", ("Trenuci za pamćenje").

Izvor: B92

Sreda, 10.01.2007.

07:33

Default images

Aranžman sa ovom američkom TV mrežom košta pola miliona evra i predstavlja uvod u promociju turizma Srbije u svetu. U naredna četiri meseca gledaoci CNN-a moći će da upoznaju Srbiju kroz dva promotivna spota od po četrdeset sekundi.

Spotovi će se emitovati u segmentu programa "Sights and Sounds“, a cilj ove kampanje je da se Srbija predstavi kao turistička destinacija, kaže predsednik Turističke organizacije Srbije Miodrag Popović.

"Prvo, postoji geografska odrednica gde se Srbija nalazi, a zatim ide spot. Sve vreme u dnu ekrana postoji ispis: Srbija. Jedan spot se odnosi na sve ono što predstavlja kulturni, istorijski i civilizacijski milje Srbije", kaže on.

"Posvećen je takođe i ljudima koji žive u Srbiji jer smatramo da je to jedan od dominantnih faktora koji utiču na nekoga da poseti našu zemlju kao turističku destinaciju. Dok se drugi spot odnosi na ono što predstavlja prirodne lepote i slikom opisuje neke od turističkih destinacija u Srbiji", kaže Popović.

U spotovima su prikazane sve četiri turističke regije Srbije – Vojvodina, Beograd, jugoistočna i jugozapadna Srbija. U prvom spotu, koji opisuje kulturno-istorijsko nasleđe, prikazani su i manastiri na Kosovu i Metohiji – Visoki Dečani i Gračanica.

Popović navodi da istraživanja pokazuju da je u trendu kulturni turizam i da će se u ovoj kampanji pre svega računati na buđenje interesa evropskih turista za Srbiju. 

Iz Nacionalnog investicionog plana je za reklamiranje na CNN-u izdvojeno pola miliona evra. Polovina te sume je već uplaćena, dok će preostalih 250.000 evra biti plaćeno za četiri meseca, po okončanju emitovanja.

U Turističkoj organizaciji Srbije smatraju da je sklopljeni ugovor vrlo povoljan, pošto će garantovana publika, u svakom trenutku, biti 127 miliona ljudi.

"U kategoriji smo cene za spotove koji traju 30 sekundi. Takođe plaćamo u dve rate što je neka vrsta presedana i što smo dobili izuzetno povoljan medija plan u odnosu na tzv. prime-ove odnosno u vreme kada program prati najveći broj gledalaca", kaže Popović.

PR stručnjak Cvijetin Milivojević smatra da se kampanja na CNN-u mora isplatiti jer je, kako kaže, odabran pravi medij. "Na neki način, taj medij je duboko inkorporiran u ono što je bilo stvaranje negativne slike Srbije u svetu", kaže on.

"Pola miliona nije velika suma ako imate u vidu jak intezitet dnevnih oglašavanja. Ja ne očekujem spektakularne rezultate, ali očekujem da će se makar razmišljati na drugi način o Srbiji", smatra Milivojević.

"Da li će konzumenti tog medija odmah doneti drugačije zaključke o Srbiji ja ne verujem, ali će ih, u svakom slučaju, naterati da razmišljaju na drugi način o Srbiji, to je u ovoj fazi sasvim dovoljno", kaže on.

U Turističoj organizaciji Srbije planiraju da nastave medijski da predstavljaju zemlju i na severnoameričkom tržištu. Upravo se pregovara sa britanskom televizijom Skaj i Travel Čenelom, a na proleće reportažu o Srbiji snimaće nemački NTV.

Temom promotivnog spota Srbije na CNN-u bavio se i Dejan Bizinger na Blogu B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

107 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: