Plaćenici "Putinovog kuvara" vršljaju po Srbiji?

U medijima se pojavila informacija da je ruska plaćenička grupa "Vagner" navodno otvorila svoj centar u Srbiji.

Izvor: Blic

Petak, 09.12.2022.

08:10

Plaćenici
Foto: Profimedia

Vest je, kako podseća Blic, prvobitno pustio sam "Vagner", na svom telegram kanalu, objavivši da je njihova podružnica u našoj zemlji izvesna organizacija "Orli". Dodaje se da je njen ključni zadatak "obračun sa ruskim liberalima u Srbiji". Informacija međutim, nije potvrđena.

Beogradski list navodi da da je jedna stvar izvesna, a to je da "Vagner" možda u Srbiji nema "registrovanu" organizaciju, ali i te kako ima vrlo jasne ciljeve i interese,

Da veza između srpskih ultradesničara i "Vagnera" postoji, dokazuje i nedavna poseta Damnjana Kneževića, vođe "Narodnih partrola", sedištu zloglasne organizacije na čijem je čelu u Kremlju veoma uticajni Jevgenij Prigožin, zvani "Putinov kuvar".

Analitičari upozoravaju da ima najmanje dva cilja "Vagnera" u Srbiji: destabilizovanje Srbije stalnim prikazivanjem naše zemlje i naroda kao nekoga ko je prijatelj Rusije i ko podržava agresiju na Ukrajinu, kao i kontrola ruske populacije u našoj zemlji, koja je već porasla na 150.000.

Bivši ambasador Srbije u Belorusiji Srećko Đukić ističe za "Blic" da su "očito Rusi i ruske strukture pustili svestrane pipke u Srbiji i po Srbiji".

"Oni se već godinama motaju po Srbiji i drže je pod kontolom. Srbija je koliko znam jedina država u Evropi gde oni mogu to da rade. Ne postoje slične zemlje sa takvim političkim, ideološkim i ekonomskim strukturama", naglašava Đukić.

Kako kaže, mnogi porede Vagnera sa francuskom "Legijom stranaca", ali nema osnova za to.

"Možemo sada samo da čekamo kako će se dalje odvijati situacija sa ruskim strukturama kao što su humanitarni ili ovaj Vagnerov centar. Mogu odgovorno da kažem da čak ni u Belorusiji nema takvih struktura. Više od 100.000 Rusa došlo je u Srbiji. Oni ovde dolaze, ulaze, prolaze... Šta su oni, da li su izbeglice?", pita Đukić.

Direktor Evroatlantskog saveza Srbije Dragan Šormaz podseća da je "ruska meka moć odavno prisutna u Srbiji".

"Vagner je plaćena vojska koja učestvuje u ratu u Rusiji, ali i u ratu u Centralnoafričkoj republici gde su glavni trgovci dijamanata. Samo ću podesetiti da je na protestima ispred Narodne skupštine protiv policijskog časa najagresivnija bila grupacija ljudi iza kojih stoji Rusija, i te ljude je obučavao Vagner", kaže Šormaz.

"Opasnost od njih je svakako velika. Treba sve te ljude otkriti i naglavačke ih izbaciti iz Srbije. Nadam se da će tako i biti da i će svima biti onemogučeno delovanje", podvlači Šormaz.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: