Još jedan dokaz: Počelo je mnogo pre Vuhana?

Norveški naučnici došli su do iznenađujućih nalaza krvi u toj zemlji, koji menjaju istoriju pandemije koronavirusa i u Norveškoj i u celom svetu.

Izvor: B92

Sreda, 26.01.2022.

10:36

Još jedan dokaz: Počelo je mnogo pre Vuhana?
Tanjug/ AP Photo/Jae C. Hong, File

U vreme kad je bolest kovid 19 zvanično otkrivena u Kini, naučnici su u istom periodu uzorkovali krv nekoliko pacijenata i pronašli antitela na ovaj virus.

Naučnici Univerzitetske bolnice Akershus u Norveškoj pronašli su antitela protiv bolesti kovid 19 u uzorcima krvi iz decembra 2019. godine, odnosno mesec dana pre nego što je prvi slučaj otkriven u Evropi.

Prvi slučaj u Evropi otkriven je 27. januara 2020. Zvanično, virus se u Norvešku proširio tek 24. februara te godine.

Otkriće norveških naučnika tako proizlazi iz istog razdoblja kad je prvi dokazani slučaj pronađen u Kini. Otkriće su opisali kao vrlo iznenađujuće.

Otkriće menja priču o pandemiji koronavirusa, rekla je En Eskild, voditeljka projekta Ahus u izjavi objavljenoj na stranicama bolnice Akershus.

Naučnici su tražili antitela u anonimno sačuvanim uzorcima krvi, u skladu sa Zakonom o kontroli infekcija. Uzorci su uzeti od trudnica u prvom tromesečju trudnoće sačuvani za praćenje potencijalnih zaraznih bolesti.

Antitela su otkrivena u 98 od 6.520 analiziranih uzoraka. Čak i ako se određen udeo lažno pozitivnih rezultata svakako uzme u obzir, zaključci su valjani, kažu norveški naučnici. Esklind ističe kako postoji i puno indicija da su pacijentkinje zaražene u inostranstvu.

Naši nalazi menjaju istoriju pandemije koronavirusa i u Norveškoj i u svetu, istakla je Eskildova. To ukazuje da je infekcija bila raširena u ovom delu sveta ranije nego što se dosad mislilo, smatraju naučnici bolnice Akershus.

Verovatno postoji nekoliko drugih zemalja koje imaju pristup sačuvanim uzorcima krvi, pa stoga postoji malo ili nimalo drugih retrospektivnih studija, zaključila je Eskildova.

Podsetimo, norveško istraživanje nije jedino koje ukazuje na to da se virus koji je izazvao pandemiju pojavio pre nego što je i zvanično prijavljen u Kini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: