Sednica SB UN o KiM; Šef Unimka kritikovao Čitaku: Hapšenje osoblja je kršenje pravnog okvira

Sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o KiM u Njujorku je završena.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 31.10.2019.

20:16

Sednica SB UN o KiM; Šef Unimka kritikovao Čitaku: Hapšenje osoblja je kršenje pravnog okvira
EPA-EFE/Peter Folley

Na sednici je razmatran Izveštaj generalnog sekretara UN-a o radu UNMIK-a za period od 16. maja 2019. do 15. septembra ove godine.

Međunarodna zajednica posle izbora na KiM očekuje da novi lideri potvrde svoju posevećenost pregovorima sa Beogradom i obezbede da prepreke za dijalog budu uklonjene, izjavio je večeras na sednici Saveta bezbednosti UN šef Unmika Zahir Tanin.

"Poseban napor treba da bude uložen da politička retorika i akcija utiču na napredak dijaloga posle godinu dana zastoja", rekao je Tanin. On je pozdravio nastavak napora mnogih međunarodnih učesnika da se obnovi politički dijalog.

"Ubeđen sam da sporazum Beograda i Prištine može biti održiv samo ako je zasnovan na odgovornom delovanju i na tome da u tom procesu učestvuju lokalni učesnici u tom procesu. Važna da tokom tranzicije na KiM međunarodna zajednica bude jedinstvena i čvrsta u podršci održivom sporazumu", rekao je Tanin.

On je ocenio da su prevremeni parlamentarni izbori na Kosovu doveli do značajne promene u političkom pejzažu Kosova.

"Odluka o prevremenim izborima došla u trenutku koji je karakterisao unutrašnjepolitička podela, nepostojanje jedinstva u vladajućoj koalicji i doživaljaj javnosti da ne mogu da ispune obećanje", naveo je on. Kako je dodao, preliminarni rezultati ukazuju da je opozicija pobedila, sa Samoopredeljenjem i DSK.

"Ta promena u političkom okruženju ispoljila se u odluci birača da podrže nekonvencionalne političke kandidate koji ne dele stavove iz prošlosti", rekao je on.

Oblasti sa srpskom većinom na KiM zabeležili su najveću izlaznost u poslednje vreme i Srpska lista će verovatno biti jedina politička grupa kosovskih Srba u parlamentu, naveo je Tanin.

Međunarodni posmatrači, kako je kazao, ocenili su da su izbori prošli pozitivno, ali pomenuti su i izazovi kao što su finansiranje kampanje, zastrašivanje, pritisak na birače u oblastima sa srpskom većinom.

"Nadam se da će novo vođstvo moći da iskoristi ove izbore da ispuni obećanje ljudima da će pojačati vladavinu prava i boritri se protiv kriminala, nezaposlenosti", rekao je Tanin.

"UNMIK igra ključnu ulogu na Kosovu", poručio je šef UNMIKA tokom svog obraćanja.

Dodao je da je kosovska policija bez ovlašćenja Ujedinjenih nacija odvezla i zadržala vozilo Unmika, i da su izvršeni i forenzički pregledi na jednom telefonu u vlasništvu Unmika i na dve SIM kartice.

"Hapšenje i pritvaranje osoblja Unmika dok su na službenoj dužnosti, kao i pokretanje krivičnih postupaka protiv njih, predstavljaju očiglednu povredu njihovog imuniteta. Upotreba prekomerne sile, zadiranje u imovinu Misije i dalje vođenje krivičnih postupaka protiv obojice službenika predstavljaju očigledno kršenje važećeg pravnog okvira, između ostalog i Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti, uredbi Unmika i standarda međunarodnog prava ljudskih prava", naveo je Tanin.

On je rekao da je međunarodni službenik proglašen "personom non grata" i ocenio da se taj koncept ne može primeniti ni odnositi na osoblje UN. "Ovakvi postupci su neprihvatljivi i ne bi ih trebalo tolerisati", dodao je šef Misije UN na Kosovu. U izveštaju kojim je obuhvaćen period od 16. maja do 15. septembra 2019. godine, Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš ocenio je da je duga pauza u dijalogu Beograda i Prištine zaustavila napredak ka normalizaciji odnosa, što je otvorilo rizik od narušavanja stabilnosti na terenu.

Gutereš se u izveštaju založio za skoro formiranje nove vlade Kosova kako bi dijalog s Beogradom mogao brzo da bude nastavljen, i za uklanjanje svih prepreka za nastavak dijaloga.

Ambasadori zemalja članica SBUN pozvali su večeras Beograd i Prištinu da pod hitno nastave dijalog.

Ambasador Rusije u UN Vasilij Nebenzja rekao je da je dijalog Beograda i Prištine, koji je bio paralizovan, sada u komi i da postoji samo na papiru. Istakao je da očekuje da će EU, kada se uspostavi nova administracija, biti produktivnija i da će biti nepristrasan medijator.

"Ne vidimo poboljšanje u situaciji na Kosovu, kad je reč o beznednosti i pravima nealbanaca", rekao je on i istakao da provokacije Prištine moraju biti zaustavljene.

Nebenzja je rekao i da međunarodna zajednica ništa nije uradila da se pokrene dijalog niti da Priština ispuni svoje obaveze iz Briselskog sporazuma, ali i da ukine takse. Istakao je da Rusija želi da Beograd i Priština dođu do dogovora na bazi Rezolucije 1244, koji će biti u skladu sa međunarodnim pravom, ali i potvrđen u SB UN.

Kina poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, razume njenu legitimnu zabrinutost po pitanju Kosova i pozdravlja napore Srbije da nađe rešenje kosovsko pitanje, rekao je kineski ambasador.

"Nadamo se da će Kosovo pokazati političku volju, prekinuti praksu uniltaralnog uvođenja carina, posvetiti se primeni Briselskog sporazuma i učiniti napore za nastavak dijaloga dve strane", dodao je on.

Kina istovremeno poziva na uzdržavanje od poteza koji bi doveli do eskalacije situacije i ističe da je važno da se o pitanju Kosova raspravlja i dalje u SB UN. Predstavnik SAD u UN rekao je da Kosovo i Srbija moraju da postignu dugoročan dogovor o normalizaciji odnosa i da međunarodna zajednica treba da ih ohrabri da to učine.

On je naglasio da SAD ohrabruju kosovske lidere da nakon izbora brzo formiraju novu vladu i da ukinu takse na robu iz Srbije, a Beograd da prestane sa kampanjom povlačenja priznanja Kosova i da se uzdrži od provokacija. Kaže i da i Srbija i Kosovo treba da nastave reforme u pravcu učvršćivanja vladavine prava i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala. Rekao je i da na Kosovu više nije potrebna misija koja će održavati mir i da je zato potrebna reforma UNMIK-a.

Ambasador Velike Britanije rekao je da, posle izbora na KiM, dijalog sa Beogradom mora da bude prioritet. On je pozvao dve strane da uklone sve prepreke za nastavak dijaloga i da se uzdrže od provokativne retorike i akcija kako bi dijalog mogao da uspe. Ocenio je i da su izbori na KiM protekli mirno i da je kosovska Centralna izborna komisija pokazala profesionalnost, posvećenost i transparetnost u radu, ali je rekao da je London zabrinut zbog izveštaja o "predizbornom zastrašivanju u oblastima naseljenim Srbima".

Ambasador Francuske rekao je da je ključno pitanje, koje mora biti u fokusu svih napora, normalizacija odnosa između Beograda i Prištine, u kontekstu dijaloga pod posredstvom EU.

"Žalimo što je došlo do zastoja i nadamo se da će nova vlada to učiniti svojim priroitetom i naći posvećenog partnera u Beogradu", rekao je on.

Dodao je da je Francuska ubeđena u "evropsku budućnost Srbije i Kosova" što, kako je naveo, znači nastavak neophodnh reformi za konsolidovanje vladavine prava. "To zahteva kompletnu normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, što je neophodan uslov za evrosku budućnost dve zemlje, koja jedino može da bude deljena budućnost", rekao je on.

Predstavnik Nemačke u SB UN je takođe pozvao dve strane da hitno nastave dijalog.

"Nadam se da će se, uz novu Komisiju, nastaviti dijalog i da ćemo imati konstruktivne pregovore. Previše vremena je izgubljeno", rekao je on. On je ocenio da su izbori na KiM bili slobodni i fer u većini oblasti i da nije bilo stranaka kojima nije bilo dozvoljeno da učestvuje, a Kosovo je nazvao "mladom, lepom demokratijom". "Jedini problem kojem smo svedočili bio je u oblastima većinski naseljenim Srbima, koji su obeleženi zastrašivanjem", tvrdi nemački ambasador.

Ambasador Indonezije takođe je izrazio zabrinutost zbog situacije na KiM i istakao da je dijalog jedini način da se postigne "vin-vin" situacija za obe strane. Predstavnica Poljske založila se da Priština ukine takse, a dok od Beograda očekuje da se uzdrži od akcija koje, kako kaže, podrivaju integritet Kosova.

Predstavnik Perua žali što je dijalog suspendovan već godinu dana. On kaže da njegova zemlja podržava napore da se taj dijalog obnovi ali smatra da odgovornost za to leži pre svega na Beogradu i Prištini. Pozvao je da se uklone sve prepreke za uspostavljanje dijaloga.

"Takse, ali i zapaljiva retorika ne doprinose tome", rekao je on. Kada je reč o izborima, očekuje da prenos vlasti protekne glatko i da se donesu mere koje će omogućiti nastavak dijaloga. Predstavnik Južne Afrike, koja je predsedavala u okrobru SB UN, kaže da ta zemlja podržava Unmik s ciljem da se dođe do pomirenja, kompromisa kroz dijlaog.

On je dodao da očekuje nastavak dijaloga, ali je potrebno da se obe strane uzdrže od akcija koje koje ih udaljavaju od dijaloga i da pokažu fleksibilnost. Ambasadori su izrazili zabrinutost zbog inicidenta u kojem je 28. maja ove godine povređen ruski službenik UNMIK-a ocenivši da je neprihvatljiva prekomerna upotreba sile i kršenje imuniteta službenika UNMIK-a. Ambasadorka tzv. Kosova u SAD, Vljora Čitaku je izjavila da je Kosovo spremo za dijalog sa Srbijom, da je to nekoliko puta ponovio i kandidat za premijera i pobednik kosovskih izbora Aljbin Kurti, ali je istovremeno zatražila "ozbiljan pristup" zvaničnog Beograda dijalogu i ostvarivanju sporazuma.

"Kosovo se nikada neće uplašiti i Srbija nikada neće diktirati", rekla je ona.

Pomenula je akcije Srbije za ometanje prijema Kosova u Interpol, ističući da će se zvanična Priština sledeće godine ponovo prijaviti za članstvo u toj međunarodnoj organizaciji.

Govoreći o privođenju dvojice zaposlenih u UNMIK-u tokom policijske akcije na severu Kosova Čitaku je rekla da se kosovska policija ponašala profesionalno tokom hapšenja jednog ruskog zvaničnika UNMIK-a koji je "dobrovoljno postao štit za srpske kriminalne bande na severu i sprečio kosovske državne vlasti da izvršavaju svoj zadatak".

"Šta bi se desilo da bilo ko od nas ovde spreči policijsku operaciju protiv kriminalaca u Njujorku, Berlinu, Moskvi, Parizu..?" pitala je Čitaku i navela da je ta policijska akcija snimljena i predstavljena javnosti u celini.

Snimci pokazuju da su zvaničnici UNMIK-a odbili saradnju s policijom i da pokažu identifikaciona dokument, rekla je ona.

Čitaku je ponovila da je "Kosovo nezavisna i suverena država i to će biti zauvek". Govoreći o oktobarskim prevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu, ocenila je da su bili "fer i demokratski".

Spomenula je "strah i zastrašivanje srpske zajednice na Kosovu od strane sunarodnika i zvaničnog Beograda koji je od njih tražio da glasaju za Srpsku listu na izborima 6. oktobra" i optužila srpsku vladu da "nastavlja da koristi instrumente zastrašivanja Srba", ne samo tokom izbora, već i kada se radi o srpskim pripadnicima Kosovskih bezbednosnih snaga koje srpske vlasti zaustavljaju na granici. Čitaku je tvrdnju srpske strane da je 200.000 Srba pobeglo s Kosova, ocenila kao "lažnu" i ponovo iznela tvrdnju da se glavni osumnjičeni za ubistvo političara Olivera Ivanovića "i dalje krije u Srbiji". Ističući da je Kosovo je već "dokazalo svoju sposobnost da se pokaže kao faktor stabilnosti", pozdravila je atentat američke vojske na vođu Islamske države Al Bagdadija, dodavši da i "Kosovo kao država doprinosi borbi protiv terorizma".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: