Haos širom Srbije, sneg pada već 24h i još će FOTO/VIDEO

Zbog snega koji neprestano pada 24 sata otežan je život u mnogim delovima Srbije, a u pojedinim opštinama proglašena je vanredna situacija.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 10.01.2019.

18:32

Haos širom Srbije, sneg pada već 24h i još će FOTO/VIDEO
Foto: Tanjug / Sava Radovanoviæ

Zbog snežnih nanosa u nekim krajevima sela su odsečena od sveta i bez struje već nekoliko dana.

U opštini Lučani danas je proglašena vanredna situacija zbog snega koji neprekidno pada 24 sata, a mnogi regionalni putevi su neprohodni, preneo je RTS.

Vanredna situacija uvedena je u sredu u Novoj Varoši, jer je u selima te opštine oko 5.000 stanovnika odsečeno od sveta zbog snega koji sedam dana pada u tom kraju.

Sneg je dostigao na nekim mestima visinu i do jednog metra, a najteže je u Božetićima.

Predsednik opštine Nova Varoš Radosav Vasiljević rekao je da su puteve do juče održavali lakom mehanizacijom, kao i da su uveli tešku mehanizaciju kako bi iznosili sneg iz grada, a ponuđena im je i pomoć države.

Nekoliko sela u toj opštini je i bez struje, a ekipe Elektrodistribucije su na terenu i pokušavaju da otklone problem.

Sneg koji u Jagodini i Pomoravlju pada neprestano pet sati i nošen je vetrom stvara haos na gradskim ulicama, koje su pune vode i neočišćenog raskvašenog snega.

Osim gradskih autobusa punih putnika i đaka, na ulicama je i mnogo taksi vozila i putničkih automobila, posebno u Jagodini, što dodatno doprinosi haosu.

Vozač "Brze pošte" iz Jagodine rekao je Tanjugu da je situacija zbog snega teška i haotična u celom gradu, posebno u perifernim ulicama.

Radnici Javnog komunalnog preduzeća "Standard" čiste ručno, lopatama pešačke prelaze i trotoare na mostovima, dok mašine za čišćenje snega kruže gradom i čiste prilaze javnim ustanovama, bolnicama, školama i administrativnom centru.

Snabdevanje strujom, gasom, toplotnom energijom i vodom je uredno, izjavili su danas Tanjugu gradonačelnik Jagodine Ratko Stevanović i predsednik opštine Paraćin Saša Paunović.

Meštani Brodareva, gde su putevi zavejani, pronašli su danas oko podneva promrzlog muškarca u snegu, a zbrinuli su ga rođaci.

Muškarca prekrivenog snegom, koji je davao znake života, oko 12 časova primetio je Bajko Gojak, koji je rekao da nadležne službe nisu bile u mogućnosti da izađu na teren zbog snega, a da su čoveka, pre dolaska spasilačke ekipe, pronašli rođaci.

Prema nezvaničnim informacijama, radi se o I. K. koji živi u Zakutu, selu iznad Brodareva.

Putni pravci u brodarevskom kraju zavejani su i snega ima skoro pola metra.

Brojna ivanjička sela na planinama planina Javor i Golija ostala su odsečena usled obilnih snežnih padavina koje su pogodile ovaj kraj, a najugroženija sela su Brusnik, Devići, Ostatija, Močioci i Kušići, kao i sva sela preko 700 metara nadmorske visine.

"Meštanima najugroženijih sela prošle i ove godine podelili smo ukupno 50 raonika kako bi mogli lakše da očiste snežne nanose. Mi čistimo koliko možemo, a prioritet dajemo putevima kojima deca idu u školu i gde ima korisnika hemodijalize", rekao je predsednik ivanjičke opštine Zoran Lazović.
FOTO TANJUG/ PP MEDIA/ A. ROVCANIN/ nr
Visina snega je u pojedinim krajevima i do dva metra.

Kritično je i u Prijepolju, gde na višim kotama ima i do metar snega.

Takva situacija je u Gornjim Babinama, gde je dvadesetak domaćinstava odsečeno od sveta.

Žena stara 78 godina iz sela Brančići kod Prijepolja, koja je u utorak po podne pronađena mrtva u snegu, preminula je od posledica smrzavanja.

Ona je preminula kraj puta u Brančićima, vraćajući se kući od komšija iz drugog kraja ovog planinskog, raštrkanog sela.

Pretpostavka je da se starica okliznula i pala u dubok sneg iz kog nije uspela da ustane, zbog čega se i smrzla na jakom mrazu.

Gotovo na svim putevima na Kosovu i Metohiji saobraćaj je otežan zbog gustog snega koji pada, a posebno je zbog dubokog snega i niskih temperatura teška situacija je na auto-putu Priština-Uroševac.

Teška situacija u saobraćaju traje gotovo 24 sata.

Zbog gustog snega koji neprestano pada od juče saobraćaj se otežano odvija i u Prištini, a kako je najavljeno, komunalci neće čistiti ulice sve dok sneg ne prestane da pada.

Zamenik kosovskog ministra za infrastrukturu Redžep Kadriju, međutim, za Ljami onlajn kaže da su svi putevi prohodni i da su ekipe za čišćenje snega celu noć bile na terenu.
Foto: Tanjug/Sava Radovanoviæ

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

68 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: