Gde je sloboda ako ne može protest gde ja hoću?

Zbog brojnih ograničenja, za Nacrt zakona o javnim okupljanjima, nezavisne institucije i civilno društvo kažu da je neustavan.

Izvor: B92

Utorak, 15.12.2015.

16:23

Default images

Kako saznajemo, radna grupa MUP-a prihvatiće najveći deo primedaba pre nego što Predlog zakona bude predat Vladi.

Gde je tu sloboda ako ne mogu da se okupljam gde želim i kada želim? To je pravo pitanje za sastavljače u ovom trenutku restriktivnog nacrta Zakona o javnim okupljanjima građana.

Radna grupa MUP-a, tvorac Zakona, upoznata je sa primedbama nezavisnih institucija.

„Ograničenja slobode okupljanja nisu u skladu sa Ustavom. Pre svega odredbe kojima se ograničava mesto i vreme, a prekršajne kazne su previsoke, odvraćaju građane“, kaže Katarina Golubović iz Jukoma.

U Nacrtu piše da okupljanja nisu dozvoljena pre osam i posle 22 sata, ne pravi se razlika između mirnih i onih drugih okupljanja, a lokalnim vlastima su date odrešene ruke da kažu gde može, ako može.

„Zakon ima takvo diskreciono pravo da sutra može da vam zabrani ili odredi mesto gde ne možete da se okupite, što je suprotno ustavnoj slobodi o mirnom okupljanju, koje kaže - mirno okupljanje slobodno“, kaže Duško Vuković iz SSSS-a.

Iz kancelarije zaštitnika građana poručuju da se tačno zna koja to ograničenja slobode okupljanja Ustav prepoznaje.

"To su javno zdravlje, moral, prava drugih i bezbednost države Srbije. Sve izvan toga znači narušavanje slobode građana na okupljanje", navodi zamenik ombudsmana Miloš Janković.

Na spisak manjkavosti Nacrta o javnom okupljanju treba dodati i da spontana okupljanja nisu do kraja regulisana, a kontramitinzi, srpska realnost, izostavljeni su.

Predsednica skupštinskog odbora za odbranu i unutrašnje poslove kaže da će posle ove rasprave Zakon sigurno drugačije izgledati, jer on se ne donosi isključivo za potrebe MUP-a, jasna je Marija Obradović.

„Očekujem da će radna grupa ministarstva implementirati najveći deo. Iz same radne grupe su se nadali da će se složiti civilni sektor i nezavisna tela da neke stvari moramo da promenimo“, kaže Marija Obradović.

Sada je kasno pričati o tome da li je o okupljanjima trebalo više razgovarati ranije i da li za sugestije ima dovoljno vremena.

Uvid u konačni predlog Zakona imaće i kancelarija EU u Beogradu.

Neće biti usvajanja po hitnom postupku, a u skupštinsku proceduru Zakon će ući do Nove godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: