Svet 0

22.03.2024.

14:12

Zabeleženo skoro 2.000 u jednom danu; Dno se cepa?

Skoro 2.000 zemljotresa uzdrmalo je obalu Kanade u jednom danu. Stručnjaci upozoravaju da bi toglo da znači da se okeansko dno cepa.

Izvor: Telegraf.rs

Zabeleženo skoro 2.000 u jednom danu; Dno se cepa?
Profimedia

Podeli:

Dalje, to bi onda značilo da bi uskoro moglo da dođe do nastanka nove kore nakog izbijanja magme, prenosi Telegra pisanje “Lajfajensa”.

U tekstu se pak navodi da ti zemljotresi nisu opasnost po ljude, da su relativno slabi i udaljeni oko 240 kilometara od obale Vankuverskog ostrva. Reč je o mestu gde ima više hidrotermalnih otvora i nalazi se na De Fukinoj ploči, gde se širi okeansko dno.

“Grebeni usred okeana obično ne uspevaju da proizvedu tako jake zemljotrese, ne mnogo iznad pet stepeni. To neće da pokrene ‘veliki zemljotres’ u zoni subdukcije”, rekla je Zoi Kraus, doktorant pomorske geofizike na Univerzitetu Vašington.

Zemljotresi su naučno zanimljivi jer otkrivaju detalje o tome kako se cepa okeansko dno i formira nova kora, dodala je ona.

Istraživači su 6. marta zabeležili 1.850 zemljotresa u jednom danu, oko 200 na sat.

“Većina njih bila je slabija od jednog stepena, ali je zanimljivo što to omogućuje da pratimo šta se dešava, gde se okeansko dno cepa i gde se stvari pomeraju”, rekla je Krausova.

Ona je dodala da je verovatan razlog tog broja zemljotresa cepanje dna za više od metar. Taj stres se na kraju smiruje dizanjem magme i stvaranjem nove kore.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Potvrđeno: Tenkovi su ušli u centar grada

Izraelski tenkovi su prvi put u utorak stigli do centra Rafe, prema izjavama svedoka, tri nedelje nakon početka kopnene operacije u južnom delu Gaze koja je izazvala globalnu osudu.

13:26

28.5.2024.

21 h

Podeli: