Svet 0

20.03.2024.

7:01

(Ne)moguća misija Entonija Blinkena

Američki državni sekretar Entoni Blinken boravi danas u šestoj poseti regionu Bliskog istoka od početka rata između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze.

Izvor: Tanjug

(Ne)moguća misija Entonija Blinkena
Tanjug/Evelyn Hockstein/Pool Photo via AP

Podeli:

Blinken bi trebalo da doprinese postizanju dogovora da bi se obezbedila pauza u sukobima i oslobodili taoci koje drži Hamas, saopštio je Stejt department.

Blinken će se, kako se navodi, sastati sa liderima Saudijske Arabije u Džedi i egipatskim u Kairu sa kojima će razgovarati o pregovorima o prekidu vatre u Pojasu Gaze, koji se vode uz posredovanje Egipta i Katara, kao i o naporima da se omogući dopremanje vece humanitarne pomoci za tu palestinsku enklavu.

Razgovori o prekidu vatre se nastavljaju ove sedmice u Kataru, ali tek treba da se postigne dogovor između Izraela i Hamasa, preneo je Rojters.

Blinken je u Manili rekao da ce takodje nastaviti razgovore o upravljanju Pojasom Gaze nakon okončanja sukoba, kao i o postizanjuu trajnog mira u regionu Bliskog istoka.

Nije planirano da Blinken tokom ove posete Bliskom istoku poseti Izrael.

Tenzije između Vašingtona i Tel Aviva su povećane kada je izraelski premijer Benjamin Netanijahu u utorak odbio poziv američkog predsednika Džozefa Bajdena da odustane od planiranog kopnenog izraelskog napada na grad Rafa na jugu Pojasa Gaze u kojem se sklonilo više od milion raseljenih Palestinaca, navodi britanska agencija.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

20 h

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

1 d

Podeli: