Svet 14

15.03.2024.

16:16

Objavljene slike čudnih ruskih vozila; "Izgleda jezivo" FOTO

Ruska industrija proizvodi oko 30 novih borbenih vozila pešadije (BVP) mesečno, ali je izgubila 200 takvih vozila između 14. februra i 14. marta, što je veliki problem.

Izvor: Index, Forbs

Objavljene slike čudnih ruskih vozila; "Izgleda jezivo" FOTO
Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service via AP, File

Podeli:

Taj problem Kremlj delimično rešava povlačenjem starih hladnoratovskih borbenih vozila iz skladišta, minimalnim obnavljanjem i otpremanjem na prvu liniju fronta po stopi od oko 50 komada mesečno.

Ali i ove zalihe starih vozila su konačne. Verovatno je samo nekoliko hiljada starijih takvih vozila ostalo u skladištu, a mnogi su nepopravljivo zarđali. Boreći se da proizvedu BVP-ove nakon dve godine teške borbe, koja ih je koštala ne manje od 3.500 BVP-ova, Rusi vidljivo postaju očajni, piše Forbs.

Taj očaj objašnjava dva čudna “uradi sam” ruska borbena vozila koja su se, prema ukrajinskom operateru bespilotnih letelica "krigsforšer", nedavno pojavila na frontu, po svemu sudeći oko ruševina Avdejevke u istočnoj Ukrajini.

Jedan je bio stari tenk T-62 iz 1960-ih s uklonjenom kupolom, ostavljajući prazan prostor u trupu od 32 tone za pešadiju koja treba unutra da čučne. Drugo je bilo inženjersko vozilo BTS-2 od 35 tona utemeljeno na tenku T-54 iz 1950-ih, kom je očigledno nedostajala njegova vrhunska oprema – tačnije dizalica i vitlo – kako bi se napravilo mesta za putnike.

"Izgledalo je… jezivo", krigsforšer je napisao o “uradi sam” vozilima. Ali sigurno ne tako jezivo kao jedna od glavnih alternativa za vozila koja nedostaju Rusima, a to su kineska kolica za golf.

Reč je o nekoj vrsti “dezertkroseva” od 85 konjskih snaga kojih se sve više kotrlja prema linijama borbi, obavljajući misiju koju bi svaka zdrava vojska dodelila oklopnim BVP-ovima. Sve više i više tih “kolica za golf” i njihovih nesrećnih putnika biva razneseno ukrajinskim minama, dronovima, projektilima i artiljerijom.

Forbs podseća da su neposredno pre 4. marta ruske trupe koje su se vozile u nekoliko spomenutih vozila napale ukrajinski garnizon u Jampolivki u istočnoj Ukrajini, i doživele uništenje. Četiri dana kasnije, 8. marta, krigsforšer je identifikovao tri napuštena “dezertkrosera” nakon neuspelog napada ruskih snaga izvan Avdejevke veličine voda. Šest dana nakon toga analitičar Andrju Perpetua izbrojao je još četvoro oštećenih i uništenih “kolica za golf”.

“Kako kolica za golf sve više zamenjuju namenske BVP-ove u ruskoj službi, povremene ‘uradi sam’ verzije koje neki tehničari naprave od starog tenka zapravo predstavljaju napredak za sve otrcaniju rusku vojsku u Ukrajini”, piše Forbs.

Podeli:

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Hitno saopštenje vojske: Preuzeli smo kontrolu

Državna granična služba Azerbejdžana preuzela je danas kontrolu nad četiri sela na granici sa Jermenijom, saopštila je pres služba zamenika premijera Azerbejdžana Šahina Mustafajeva koji je na čelu komisije za razgraničenje.

11:22

24.5.2024.

1 d

Svet

Rusija objavila: Britanci digli uzbunu

Ruski istraživački brodovi, kojima upravlja Ruska agencija za otkrivanje mineralnih rezervi za komercijalnu eksploataciju (Rosgeo), pronašli su stotine milijardi barela rezervi nafte i gasa na Antarktiku u oblastima na koje polaže pravo Velika Britanija.

13:25

24.5.2024.

1 d

Podeli: