Svet 6

13.03.2024.

9:23

Paklena noć za Moskvu; Udareni su, i to žestoko VIDEO

Ukrajina je drugu noć zaredom pokrenula masovne napade bespilotnim letelicama na nekoliko ruskih regiona.

Izvor: Tanjug, Index

Paklena noć za Moskvu; Udareni su, i to žestoko VIDEO
Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service via AP, File

Podeli:

Iznad Voronješke oblasti je uništeno preko 30 ukrajinskih dronova, saopštio je guverner Aleksandar Gusev.

"Opasnost od napada bespilotnih letelica u Voronježu i dalje postoji. Tokom noći je više od 30 dronova otkriveno i uništeno od strane sistema PVO u regionu", napisao je Gusev na Telegramu.

Prema njegovim rečima, prouzrokovana su manja oštećenja na infrastrukturi i stambenim zgradama, a povređenih u napadu nije bilo, prenosi Interfaks Rusija.

U Rjazanju je izbio požar u postrojenju za preradu nafte nakon pada ukrajinskog drona, rekao je za RIA Novosti predstavnik hitnih službi.

Ukrajinski dron je uništen i u Lenjingradskoj oblasti na prilazu rafineriji nafte, rekao je regionalni guverner Aleksandar Drozdenko na Telegramu.

On je dodao da proizvodnja radi normalno, a da žrtava i materijalne štete u ovom napadu nema.

Sistemi ruske PVO zaustavili su i napad osam bespilotnih letelica na Brjansku oblast,a na udaru ukrajinskih dronova tokom noći našli su se i oblasti Kursk i Belgorod.

Oko 45.000 ljudi u Belgorodskoj oblasti ostalo je bez struje zbog ukrajinskog granatiranja gradskog okruga Šebekino, rekao je guverner Vjačeslav Gladkov na Telegramu, prenosi Tass.

Takođe, u utorak je izvršen upad na teritoriju Ruske Federacije, kada su oružane grupe iz Ukrajine preko zapadne granice, koje se izjašnjavaju kao Rusi koji se bore protiv Vladimira Putina i politike Kremlja, ušle u pogranično selo. Zatim je stigla informacija o padu transportnog vojnog aviona Iljušin Il-76.

U napadima ukrajinskim dronovima glavna jedinica za destilaciju sirove nafte u ruskoj rafineriji Norsi toliko oštećena da je zaustavljena najmanje polovina proizvodnje rafinerije, rekli su za agenciju Rojters izvori iz industrije, kako prenosi britanski Telegraf.

Ovakvi udari su deo ukrajinske strategije napada na naftna i gasna postrojenja širom Rusije, što je prisililo Kremlj da zabrani izvoz goriva na šest meseci kako bi pokušali da ublaže rast domaćih cena.

Kremlj je za rast cena goriva, koji teško pogađa džepove običnih ruskih građana, okrivio fluktuacije na tržištu, ali ruski energetski insajderi povezuju nestašice s napadima na infrastrukturu i sankcijama.

U gradu Kstovu, oko 450 kilometara istočno od Moskve, dronovi su rano u utorak pogodili postrojenje proizvodnje goriva i energije. Ranije u Orjolu, oko 160 kilometara od ukrajinske granice, dron se srušio na skladište goriva izazvavši požar, kako je izvestio guverner regije.

"Napadnut je objekt postrojenja goriva i energije. Specijalne službe rade na licu mesta kako bi obuzdale požar. Nije bilo žrtava", napisao je Andrej Kličkov na Telegramu.

Gleb Nikitin, guverner regije Nižnji Novgorod, objavio je fotografiju rafinerije Norsi i rekao da hitne službe rade na gašenju požara. "Postrojenje kompleksa goriva i energije napadnuto je bespilotnim letelicama", naveo je Nikitin na Telegramu. Ruski Telegram kanali javili su da je jedinica za destilaciju sirove nafte u rafineriji oštećena.

Rafinerija Norsi može da preradi oko 17 miliona metričkih tona nafte godišnje, odnosno 340.000 barela dnevno te u normalnim okolnostima proizvodi 11 posto ruskog benzina.

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: