Svet 7

16.04.2024.

8:25

Čim je ispaljeno 300 projektila znalo se – previše "miriše" na Putina

Čim je Iran ispalio oko 300 projektila na Izrael mnogi su odmah postavili pitanje kakva je uloga ruskog predsednika u ovom sukobu.

Izvor: Blic, Bild, ISW

Čim je ispaljeno 300 projektila znalo se –  previše "miriše" na Putina
Tanjug/Sergei Savostyanov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Podeli:

Ruski i vojni ekspert Karlo Masala za nemački list Bild objašnjava da se sukob na Bliskom istoku savršeno uklap u Putinov plan.

“Moguće je da Kremlj ima interes da osigura da sukob na Bliskom istoku ostane nepredvidiv. Tu se angažuju američke snage i američki novac, koje zauzvrat nedostaju u odbrani Ukrajine”, navodi Masala.

Podseća se da veza između Rusije i Irana nije nova, kao I na to da postoji iranska podrška ruskoj vojsci još od prve godine rata u Ukrajini. Naime, Iran je u više navrata slao dronove u Rusiju koji se mogu koristiti, na primer, za napad na vojne objekte kao što su radarski sistemi i artiljerija.

Zauzvrat, Rusija je Iranu pružila “neviđene nivoe vojne i tehničke podrške“, rekla je tada britanska ambasadorka u UN Barbara Vudvord.

Masala ističe za Bild da je Vladimir Putin unapred obavešten o iranskom napadu na Izrael i da definitivno postoji mogućnost “uticanja na Iran”.

“Moskva bi takođe imala priliku da utiče na Iran da je ova akcija bila u suprotnosti sa ruskim interesima. Rusija to nije uradila”, rekao je on. Takođe, dodaje se da s ruske strane nije bilo osude iranskog napada na Izrael. Umesto toga, prema Ministarstvu spoljnih poslova Rsuije , „sve strane“ su pozvane na uzdržanost.

Renomirani Institut za proučavanje rata (ISW), američki istraživački centar, upozorava na zabrinjavajući razvoj geopolitičkih sukoba na Bliskom istoku.

“Sastav tekućeg iranskog napada na Izrael sličan je udarima koje je Rusija u više navrata izvodila protiv Ukrajine u nastojanjima da odredi optimalni paket za prodor u vazdušnu i protivraketnu odbranu zapadnog tipa. Iranski dronovi i raketni napadi na Izrael pokazuju da Iran uči od Rusa i Huta da razvija sve opasnije i efikasnije udareprotiv Izraela i SAD”, navodi ISW.

Kako je navedeno, kombinacija iranskih dronova i krstarećih i balističkih projektila protiv Izraela treba da zbuni i preplavi izraelsku protivvazdušnu odbranu.

ISW je ukazao i na eksperimentisanje sa kombinacijama projektila.

“Pokretanje istovremenih napada aktera koje podržava Iran u Libanu i Jemenu deo su ovih napora. Ovaj iranski pristup odražava rusko eksperimentisanje sa kombinacijama balističkih i krstarećih projektila uz iranske bespilotne letelice za pokretanje sve efikasnijih napada koji mogu da prodru u američke i evropske sisteme protivraketne i protivvazdušne odbrane. Iran je takođe naučio lekcije i iz napada Huta koji su ciljali međunarodne brodove oko Jemena. Huti su koristili kombinacije iranskih dronova i projektila protiv američkih vazdušnih i protivraketnih odbrambenih sistema, omogućavajući Iranu i Hutima da testiraju i poboljšaju svoje udarne pakete. Nastavak upotrebe bespilotnih letelica koje je dizajnirao Iran od strane višestrukih neprijatelja SAD i produbljivanje veza između aktera koji ih koriste, pomoći će Teheranu, Rusiji, Severnoj Koreji i Kini da poboljšaju upotrebu ovih sistema protiv Sjedinjenih Država i njihovih saveznika i partnera. SAD i njeni saveznici i partneri suočavaju se sa sve više međusobno povezanom grupom protivnika koji pomažu jedni drugima i uče jedni od drugih”, zaključio je Institut.

Podeli:

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: