Svet 3

16.04.2024.

23:59

Rat – dan 783: Rusi napreduju; Gotovi su? Ostaju bez municije

Rat u Ukrajini – 783. dan.

Izvor: B92.net

Rat – dan 783: Rusi napreduju; Gotovi su? Ostaju bez municije
EPA-EFE/OLEG PETRASYUK

Podeli:

Uzbuna za vazdušni napad proglašena je u Sumskoj, Poltavskoj, Harkovskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine, kao i u delu Zaporoške oblasti koji kontroliše Kijev, pokazuju podaci sa onlajn-mape ukrajinskog Ministarstva digitalne transformacije.

Prema izvoru, alarm u regionima se oglasio gotovo istovremeno, u 07.20.

Završeno

22:35

"Hitno je potrebna municija"

Oružane snage Ukrajine trenutno se nalaze u neverovatno stresnom položaju, izjavio je koordinator za strateške komunikacije u Savetu nacionalne bezbednosti Bele kuće Džon Kirbi novinarima tokom leta američkog predsednika Džozefa Bajden iz Vašingtona u Pensilvaniju.

"Posebno je stresna situacija u Donbasu, gde Rusi nastavljaju da napreduju zapadno od Avdejevke. To je mali, svakodnevni progres. Oni napreduju dublje u odnosu na odbrambene linije ukrajinskih snaga. I ne samo na istoku. Evidentno je neko kretanje i na jugu“, istakao je predstavnik Bele kuće.

Prema njegovim rečima, Oružanim snagama Ukrajine "hitno je potrebna municija“.
 

21:17

NATO treba da nađe način da obezbedi više municije Ukrajini

Članice NATO-a treba da "kopaju dublje" i obezbede Kijevu neophodnu municiju i PVO sisteme, izjavio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg nakon razgovora sa rumunskim predsednikom Klausom Johanesom.

Stoltenberg je na društvenoj mreži "Iks" istakao da je Rumunija od odlučujućeg značaja za zaštitu istočnog krila NATO-a i odana je podršci Ukrajini.

20:00

Stoltenberg pozvao zemlje NATO da obezbede Kijevu neophodnu municiju i PVO

Generalni sekretar NATOa Jens Stoltenberg, nakon razgovora sa rumunskim predsednikom Klausom Johanisom, pozvao je zemlje članice alijanse da obezbede Kijevu neophodnu municiju i sisteme protivvazdušne odbrane.

"Razgovarao sam sa predsednikom Rumunije o našoj podršci Ukrajini. Pozivam sve saveznike da kopaju dublje kako bi obezbedili više municije i sistema protivvazdušne odbrane", naveo je Stoltenberg na platformi X. Kako je ocenio, Rumunija je ključna za odbranu istočnog krila NATO i posvećena je podršci Ukrajini.

18:21

Uništeno lažno vozilo hitne pomoći

Na desnoj obali Dnjepra uništeno je lažno vozilo hitne pomoći u kojem se nalazila minobacačka posada ukrajinske vojske sa naoružanjem i grupa operatera FPV dronova, saopštio je svom Telegramu gubernator Hersonske oblasti Vladimir Saldo.

Prema njegovim rečima, ruske izviđačke snage više puta su dokumentovale da ukrajinska vojska koristi sanitetska i druga civilna vozila za transport vojnika i naoružanja u zoni borbenih dejstava.

17:31

Odjeknule eksplozije

U Dnjepropetrovskom okrugu Hersona odjeknule su eksplozije, saopštio je načelnik gradske vojne administracije Roman Mročko.
 

12:29

Ukrajina: Uništili smo rusku radarsku stanicu velikog dometa

Služba bezbednosti Ukrajine pogodila je rusku radarsku stanicu velikog dometa u oblasti Brjanska, koja je pratila situaciju na nebu i do 700 kilometara unutar teritorije Ukrajine, prenose ukrajinski mediji pozivajući se na izvor u SBU.

"Rusi sada imaju jedan modernizovani kompleks Nebo-U manje, koji je pomagao neprijatelju da otkrije ukrajinsko oružje i podržavao bombardere koji navođenim projektilima napadaju pogranično područje Ukrajine", rekao je taj izvor, a prenosi Unian.

Dodao je da je radar vredan 100 miliona dolara i da je pogođen sa sedam dronova. Agencija navodi da je to drugi kompleks Nebo-U koji je uništila SBU i da je prvi uništen u Belgorodskoj oblasti Rusije.

12:27

"Ruska invazija na Ukrajinu preti globalnoj bezbednosti"

Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je u Pekingu Si Đinpingu da ruska invazija na Ukrajinu preti globalnoj bezbednosti.

Šolc je takođe rekao Siju da u tom ratu ne bi smelo čak ni da se preti nuklearnim oružjem, preneli su nemački mediji.

On je napomenuo kineskom predsedniku da su "vitalni interesi" Nemačke pogođeni ratom protiv Ukrajine i da Moskva krši princip Povelje Ujedinjenih nacija i princip nepovredivosti državnih granica.

Si je izjavio da Kina ohrabruje i podržava sve napore koji vode ka mirnom rešavanju krize i podržava blagovremeno sazivanje međunarodne mirovne konferencije, uz ravnopravno učešće svih strana i diskusiju o svim mirovnim opcijama. 

"Kina je voljna da održi saradnju sa svim relevantnim stranama, uključujući Nemačku, u tom pogledu", rekao je Si.

 

12:23

Nova napredovanja ruske vojske

11:15

Grosi: Opasno smo blizu nuklearnog akcidenta

Ambasador Ukrajine u UN Sergij Kislica optužio je Rusiju za "dobro planiranu operaciju lažne zastave" koja ugrožava nuklearnu elektranu u Zaporožju, okupiranu od strane Rusije, dok su dve zemlje razmenjivale optužbe u Savetu bezbednosti UN zbog navodnih napda na najveću nuklearnu stanicu u Evropi.

Nuklearna elektrana u Zaporožju je navodno pretrpela najmanje tri direktna udara 7. aprila i još jedan napad dronom na obližnji centar za obuku 9. aprila.

Šef međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grosi rekao je, bez pripisivanja krivice, da su "nepromišljeni" napadi doveli svet "opasno blizu nuklearnog akcidenta".

"Dozvolite mi da to jasno kažem. Dve godine rata teško opterećuju nuklearnu bezbednost elektrane", rekao je.

11:14

Ukrajina ostala bez dronova

Sistemi PVO uništili su tri ukrajinska drona iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
 

11:04

Časov Jar nakon ruskih napada

11:00

Ruski izviđači pronašli ukrajinske vojnike i opremu u šumi; Eliminisani su

09:55

Ukrajina oborila 9 ruskih dronova

09:53

Sprečen novi teroristički akt?

Ukrajinski balon oboren je iznad teritorije Kurske oblasti, osujećen je pokušaj terorističkog napada, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Oborio ga je sistem PVO.
 

08:05

Presek ruskih gubitaka na današnji dan

07:53

Rusi: Mi kontrolišemo


Većina ostrva u delti Dnjepra nalazi se pod kontrolom ruske vojske, saopštio je zamenik komandanta voda marinaca Severne flote, koji deluje u sastavu grupe Dnjepar, sa kodnim znakom Bes.

"Sada je većina ostrva naša. Kada smo išli u napad, neprijatelj je bio svuda unaokolo, na svim ostrvima. Malo po malo smo ih potiskivali. Sada su sva ostrva naša“, rekao je Bes.
 

07:17

Napadnut vojni aerodrom

Ruske oružane snage napale su oblast vojnog aerodroma u predgrađu Starokonstantinov u Hmeljničkoj oblasti, rekao je koordinator podzemlja Nikolajeva Sergej Lebedev za RIA Novosti, pozivajući se na svoje kolege.

"Oko tri sata ujutru u Starokonstantinov došlo je do detonacije", rekao je sagovornik agencije.

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: