Svet 1

16.04.2024.

15:16

Zelenski očajan: Nismo zaustavili napad. Zašto? Nismo imali više raketa VIDEO

Volodimir Zelenski izjavio je da je nedostatak raketa protivvazdušne odbrane sprečio Ukrajinu da spreči ruski napad na najveću elektranu u regionu oko Kijeva.

Izvor: Rojters

Zelenski očajan: Nismo zaustavili napad. Zašto? Nismo imali više raketa VIDEO
Profimedia

Podeli:

Komentari Zelenskog, koji prate ponovljena upozorenja njegove vlade saveznicima o oskudnoj protivvazdušnoj odbrani, odražavaju strašnu situaciju u kojoj se Ukrajina nalazi dok Rusija pojačava udare na njen energetski sistem.

"Letelo je 11 projektila. Uništili smo prvih sedam, a četiri (preostala) su uništila Tripolje. Zašto? Zato što nije bilo raketa. Ponestalo nam je projektila da odbranimo Tripolje", rekao je on u intervjuu za PBS.

 

Više o situaciji na Istočnom frontu čitajte u našem Blogu UŽIVO.

Zelenski je ranije upozorio da je Ukrajina već morala da donese teške odluke o tome šta da zaštiti i rekao da bi njegova zemlja mogla u potpunosti da ostane bez odbrambenih projektila ako se ruski napadi nastave.

Uništena u udaru 11. marta, Tripoljska termoelektrana bila je najveći energetski objekat u blizini Kijeva i izgrađena je da ima kapacitet od 1.800 megavata, više od predratnih potreba najvećeg ukrajinskog grada. Ostale stanice i uvoz za sada su popunili prazninu, ali se stanovnici pozivaju da štede struju.

Rusija je od sredine marta pojačala kombinovane raketne i napade dronovima na ukrajinski mrežni sistem. To je drugi kombinovani ruski napad na energetski sistem otkako su ruske snage napale Ukrajinu pre više od dve godine i pokazao se mnogo razornijim od prvog.

U nedavnim napadima, Ukrajina je izgubila oko 7 gigavata kapaciteta za proizvodnju električne energije, sa velikim termoelektranama i prenosnim kapacitetima značajno oštećenim. Moskva kaže da napadi imaju za cilj da smanje sposobnost Ukrajine da se bori i da su odmazda za nedavne napade unutar Rusije.

Zapadni saveznici nisu bili voljni da pošalju dodatnu protivvazdušnu odbranu Ukrajini, koja kaže da joj je potrebno 25 sistema Patriot da bi pravilno pokrila svoju teritoriju. Nemačka se obavezala da će isporučiti još jedan sistem nakon hitnih poziva iz Kijeva.
 

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: