Svet 15

16.04.2024.

23:34

Žestok napad na Izrael; Najavili osvetu; "Odgovor će biti mnogo jači"

U noći između 13. i 14. aprila oružane snage Irana izvele su masovni vazdušni napad na Izrael, u kome je korišćeno na stotine komada lutajuće municije, krstarećih i balističkih raketa.

Izvor: B92.net

Žestok napad na Izrael; Najavili osvetu; "Odgovor će biti mnogo jači"
Profimedia

Podeli:

Podršku Iranu pružile su i pojedine militantne grupe u regionu, prvenstveno iz Libana, Iraka i Sirije, koje su takođe upotrebile dronove, višecevne lansere i druga artiljerijska sredstva za napad na izraelsku teritoriju.

Završeno

21:12

Sunak: Eskalacija na Bliskom istoku nije ni u čijem interesu

Britanski premijer Riši Sunak preneo je danas izraelskom premijeru Benjaminu Netanijahuu da eskalacija na Bliskom istoku nije ni u čijem interesu.

"Sunak je podvukao da značajna eskalacija nije ni u čijem interesu i da bi samo produbila nesigurnost na Bliskom istoku. Ovo je trenutak u kojem hladne glave treba da prevladaju", kazao je Sunak, saopšteno je iz njegovog kabineta posle telefonskog razgovora sa Netanijahuom, prenosi Rojters.

Sunak je u ponedeljak objavio u britanskom parlamentu da zemlje G7 rade na paketu sankcija protiv Irana zbog napada te zemlje na Izrael.

"Sunak je rekao da je Iran loše proračunao i da postaje sve više izolovan na međunarodnoj sceni", rekao je portparol kabineta britanskog premijera.

Iran je u noći između subote i nedelje izvršio napad dronovima i balističkim i krstarećim raketama na Izrael kao odmazdu zbog napada 1. aprila na iranski konzulat u Damasku, za koji je okrivio Izrael. Velika Britanije je bila među zemljama koje su pomogle u odbrani Izraela od iranskog napada.

20:47

Borelj: EU počinje da radi na novim sankcijama protiv Irana zbog napada na Izrael

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je danas da će EU početi da radi na predlogu više zemalja članica o uvođenju novih sankcija Iranu povodom napada na Izrael.

"Neke zemlje članice su predložile usvajanje proširenja restriktivnih mera protiv Irana. Poslaću zahtev diplomatskoj službi EU da započne neophodan posao povezan sa ovim sankcijama", rekao je Borelj posle hitne video konferencije sa ministrima spoljnih poslova država članica EU.

Borelj je pojasnio da je reč o predlogu da se prošire sankcije, koje bi između ostalog, ograničile isporuke iranskih dronova Rusiji, kao i iranskim saradnicima na Bliskom istoku, poput grupa Hamas i Hezbolah.

18:30

Portugal zahteva od Irana puštanje teretnog broda MSC Aries

Ministarstvo spoljnih poslova Portugala pozvalo je iranskog ambasadora da zahteva puštanje juče zaplenjenog teretnog broda "MSC Aries" pod portugalskom zastavom i da osudi napad Irana na Izrael.

U saopštenju ministarstva navedeno je da je Portugal zahtevao oslobađanje posade "MSC Aries", za koji Teheran tvrdi da je zaplenjen zbog navodnog kršenja pomorskih zakona, jer smatra obrazloženja Teherana nedoslednim.

Dodaje se u saopštenju da će ministarstvo "čekati rezultate ove formalne mere i razmotriti dodatne korake", prenosi Rojters.

15:27

Putin i Raisi razgovarali o situaciji na Bliskom istoku

Vladimir Putin razgovarao je sa iranskim kolegom Ebrahimom Raisijem o ''zaoštrenoj'' situaciji na Bliskom istoku do koje je došlo nakon izraelskog napada na iranski konzulat u Damasku i omazde Irana u napadu za vikend.

Putin je izrazio nadu da će sve strane pokazati razumnu uzdržanost i da neće dozvoliti novu rundu konfrontacija, koja bi mogla da ima katastrofalne posledice za ceo region, dok je Raisi istakao da su akcije Irana bile iznuđene i ograničene prirode, saopšteno je iz Putinovog kabineta.

Dodaje se da je do razgovora došlo na inicijativu iranske strane.

Raisi je takođe naveo da je Iran nezainteresovan za dalju eskalaciju tenzija. Lideri su se složili da je osnovni uzrok aktuelnih dešavanja na Bliskom istoku nerešen palestinsko-izraelski sukob, i u tom kontekstu su potvrdili da se Moskva i Teheran zalažu za momentalni prekid vatre, ublažavanje teške humanitarne situacije i stvaranje uslova za političko i diplomatsko rešavanje krize.

14:38

Saudijska Arabija: Ne treba nam više konflikata u regionu

14:37

Hezbolah: Lansirano; Napad na Izrael

14:37

Novi sastanak izraelskog ratnog kabineta

14:10

"Odgovor će biti mnogo jači"

Ambasador Irana u Srbiji Rašid Hasan Pur Baei izjavio je danas, povodom napada Irana na Izrael dronovima i balističkim raketama u noći između subote i nedelje, kao odgovor na napad Izraela na iranski konzulat u Damasku, da će odgovor Teherana biti mnogo jači ako Izrael ponovo napadne.

U izjavi za Tanjug, Baei kaže da je napadom na iransku zgradu konzulata u Damasku, u kojem su ubijena dva iranska generala, Izrael pregazio tri crvene linije: prekršen je nacionalni suverenitet države Sirije, prekršena je povelja UN i Bečka konvencija za zaštitu diplomatskih objekata.

"Izrael nije verovao da imamo toliku vojnu sposobnost i moć da možemo da delujemo na teritoriji Izraela. Tačno je da oni imaju veoma jaku PVO opremu uz pomoć svojih saveznika SAD, Velike Britanije. To je bio naš minimalni odgovor, veoma proračunat i precizan da bi se druga strana dozvala pameti i razumela kako stoje stvari. Poruka je bila veoma jasna, da Izrael ne nastavi sa tim", rekao je ambsador.

Prema njegovim rečima, Iran je ovim napadom stavio tačku na sukob, ali ukoliko Izrael ponovo napadne, Iran će odgovoriti i odgovor će biti mnogo jači.

"Naš napad na Izrael se desio nakon napada Izraela na našu zgradu konzulata u Damasku. To je bila poslednja karika u lancu terorističkih akcija protiv naših vojnih savetnika i zvaničnika. To nije prvi put, u više navrata vojnim akcijama je izvršen teror i ubijeni su naši zvaničnici", rekao je iranski ambasador.

14:07

Ambasador Irana o Izraelu

Ambasador Irana u Srbiji Rašida Hasanpura o napadu te zemlje na Izrael.

Izvor: Prva

13:34

UN: Izrael mora da zaustavi napade svojih naseljenika na Palestince na Zapadnoj obali

Izraelske bezbednosne snage moraju odmah da prekinu svoje aktivno učešće i podršku napadima izraelskih naseljenika na Palestince u okupiranoj Zapadnoj obali, saopštio je danas Visoki komesarijat UN za ljudska prava.

Ovo je saopšteno posle talasa napada kolonista na palestinske gradove i sela u okupiranoj Zapadnoj obali podstaknuti ubistvom 14-ogodišnjeg izraelskog dečaka, a za koje vlasti kažu da je bio rezultat napada militanata.

Palestinsko Ministarstvo zdravlja saopštilo je da su izraelske snage ubile sedam Palestinaca od kada su napadi počeli u petak, a da je još 75 ranjeno.

"Izraelske vlasti treba pre svega da spreče nove napade, tako što će tražiti od odgovornih da polažu račune", rekla je portparolka Viskog komesarijata Ravina Šamdasani, na redovnom brifingu u Ženevi.

"Osobe osumnjičene za krivična dela, kao što su ubistva i druga ilegalna dela treba da izađu pred sud u okviru sudske procedure u skladu sa međunarodnim normama vezanim za ljudska prava, posle brze, nepristrasne, efikasne i nezavisne i transparentne istrage", saopštio je Visoki komesarijat.

Portparolka je rekla da eskalacija nasilja poslednjih dana na Zapadnoj obali izaziva veliku zabrinutost.

13:31

Jordan: Netanijahu ne sme da ima mandat da uvede rat u region

13:31

Izrael nastavlja da bombarduje Pojas Gaze

13:25

SAD spremaju novi paket sankcija Iranu

Američka ministarka finansija Dženet Jelen priprema nove sankcije Teheranu, kao odgovor na iranski napad na Izrael od vikenda, preneo je danas američki portal Aksios.

"Ministarstvo neće oklevati da radi sa našim saveznicima da iskoristi sankcije kako bi nastavili da ometamo iranski maligni režim i njihove destabilišuće aktivnosti", navodi se u tekstu dokumenta koji će Jelen danas pročitati javnosti, a u koji je Aksios imao uvid.

U njenom tekstu se ističe da je napad Irana i njihovih pomagača naglašava važnost ministarstva finansija da iskoristi ekonomske mere kako bi se usprotivila "iranskim malicioznim aktivnostima", navodi Rojters.

Jelen je prethodno istakla da iranske akcije prete stabilnosti na Bliskom istoku i da bi mogli da izazovu ekonomske probleme, dodajući da će SAD iskoristiti mogućnost sankcija i raditi sa saveznicima.
 

13:24

"EasyJet" obustavlja letove za Tel Aviv tokom leta

"EasyJet" obustavio letove za Tel Aviv na celo leto. Putovanje u izraelski grad planira da nastaviti 27. oktobra. To je poslednji od više od desetak avio-prevoznika koji su otkazali ili preusmerili letove u regionu poslednjih dana.

13:22

Izrael sprovodi vojne vježbe; Priprema na sveobuhvatni rat

Izraelska vojska objavila je da sprovodi vežbu kako bi se pripremila za povećanje vojnih aktivnosti na severu zemlje.

Jerusalem Post je izvestio da su u sklopu vežbe "borbene, sajber i tehnološke snage raspoređene širom Severa, na svakom zasebnom frontu, kako bi se simulirala spremnost za sveobuhvatni hibridni digitalni i sajber rat."

13:21

IDF: Nijedan teretni avion nije oštećen u iranskom napadu na avio-bazu Nevatim

Suprotno izveštaju velikih američkih medija, nijedan teretni avion nije oštećen u iranskom raketnom napadu na vazduhoplovnu bazu "Nevatim", kažu vojni izvori za Tajms ov Izrael.

U izveštaju Ej-Bi-Si, koji se poziva na visokog američkog zvaničnika, navodi se da je pet iranskih balističkih projektila pogodilo Nevatim u ranom nedeljnom napadu, oštetivši teretni avion C-130, neiskorišćenu pistu i prazna skladišta.

U izveštaju se dalje navodi da su još četiri balističke rakete pogodile "vazdušnu bazu Negev". U Izraelu nema vazdušne baze pod tim imenom, a prema IDF-u, nijedna druga baza u Izraelu nije pogođena u napadu.

Portparol IDF-a, kontraadmin Daniel Hagari, rekao je da su četiri projektila pogodile Nevatim, a ne pet kako je izvestio Ej-Bi-Si.

Jedan je udario blizu piste, uzrokujući manju štetu na stazi za vožnju, dva su udarila u otvorene površine u bazi, a drugi u blizini zgrade koja je bila u izgradnji, nanevši joj manju štetu, rekao je on. Hagari nije pominjala oštećeni avion C-130 i rekla da je bilo samo manjih oštećenja na infrastrukturi.

13:21

Ministri spoljnih poslova Kine i Irana o tenzijama između Izraela i Irana

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji razgovarao je sa iranskim kolegom Hoseinom Amirom Abdolahijanom povodom tenzija između Izraela i Irana.

Abdolahijan je obavestio Vanga o iranskoj poziciji povodom izraelskog napada na konzulat Irana u Damasku, rekavši da Savet bezbednosti UN nije adekvatno reagovao na ovaj napad i da Iran ima pravo da se brani kao odgovor na kršenje suvereniteta zemlje, prenosi agencija Sinhua.

Ocenjujući da je trenutna regionalna situacija vrlo osetljiva, Abdolahijan je istakao da je Iran spreman da pokaže suzdržanost i da nema nameru da dalje dovodi do eskalacije situacije.

12:18

Navodni snimak ruskih S-300 koji idu ka Teheranu

11:22

Izraelski PVO se pokvario? Spasila ih Amerika

11:20

Poleteli britanski ratni avioni; Idu ka Izraelu

11:19

Bela kuća podsetila: Izrael nije sam

09:42

"Moramo sada zaustaviti Iran, pre nego što bude kasno"

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac rekao je danas da je apelovao na pojedine države da uvedu sankcije na iranski raketni program i proglase Iransku revolucionarnu gardu terorističkom organizacijom, nakon direktnog iranskog napada na Izrael prošlog vikenda.

"Pored vojnog odgovora na ispaljivanje projektila i dronova, vodim diplomatski napad na Iran", naveo je Kac na društvenim mrežama.

Kac je rekao da je poslao pisma na adrese 32 države i razgovarao sa brojnim kolegama, pozivajući ih da "uvedu sankcije iranskom raketnom programu i proglase Revolucionarnu gardu terorističkom organizacijom, kako bi se zaustavio i oslabio Iran", preneo je Rojters.

"Moramo sada zaustaviti Iran, pre nego što bude kasno", rekao je Kac.

09:41

Sunak će pokušati da nagovori Netanijahua da ne pretera

Očekuje se da će britanski premijer Rishi Sunak kasnije danas razgovarati sa svojim izraelskim kolegom Benjaminom Netanijahuom. Sunak je juče najavio da će "izraziti solidarnost s Izraelom pred ovim napadom" i "raspravljati o tome kako može da se spreči dalja eskalacija".

U prevodu s diplomatskog jezika, to znači da će britanski premijer pokušati da nagovori izraelskog kolegu da ne pretera s odgovorom Iranu.

09:40

Izraelska vlada podeljena oko odgovora

Izraelska vlada je podeljena oko toga kako i kada treba odgovoriti Iranu. Lokalni mediji rekli su da je vlada htela da odgovori za napad bez izazivanja sveopšteg rata. Navode su da ministri takođe želeli da deluju, ali u koordinaciji sa SAD-om.

Američki zvanićnici već su jasno dali do znanja da SAD neće učestvovati ni u kakvoj vojnoj akciji protiv Irana.

09:33

Izrael uništio 90 odsto objekata u Gazi

09:32

Izraelci ruše palestinsku kuću

09:31

Prema objavi na društveboj mreži X: Sprema se evakuacija najviših zvaničnika Izraela

09:16

A šta ako Izrael gađa iranske nuklearne objekte?

Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi izjavio je da je zabrinut da bi Izrael mogao da gađa iranske nuklearne objekte, ali je dodao i da će se inspekcije IAEA u iranskim nukelarkama danas nastaviti.

Grosi je, na pitanje da prokomentariše mogućnost izraelskog vazdušnog napada na iranske nuklearne objekte, rekao da su u IAEA "uvek zabrinuti za takvu mogućnost" i apelovao na "maksimalnu suzdržanost".

Grosi je dodao da je Iran u nedelju zatvorio nuklearne objekte zbog "bezbednosnih razloga" i da je IAEA, iako su oni otvoreni u ponedeljak, držala svoje inspektore dalje od nuklearki "dok ne vidi da se situacija potpuno smiruje".

"Nastavljamo u utorak. Ovakav razvoj dešavanja nije imao uticaj na naše aktivnosti vezane za inspekcije", rekao je Grosi.

08:36

Odgovor će biti limitiran?

Američki zvaničnici očekuju da bi potencijalni odgovor Izraela na iransko raketiranje te zemlje u subotu uveče mogao da bude limitiran i da bi se najverovatnije radilo o napadima na iranske vojne snage i proiranske grupe van Irana, izjavila su četvorica neimenovanih američkih zvaničnika za NBC njuz.

Američka procena je bazirana na razgovorima između zvaničnika SAD i Izraela, koji su vođeni pre nego što je Iran ispalio više od 300 dronova i raketa na Izrael, dodaje američka medijska kuća.

08:34

Moskva: Vašington pokreće sukob

Vašington nastavlja da pokreće nove vojne sukobe, pokušavajući da odloži bankrot koji će se sigurno dogoditi, napisao je na telegramu predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin.

Volodin je dodao da su troškovi održavanja Vašingtona postali najproblematičnija stavka rashoda, jer bi iznos kamata u bliskoj budućnosti mogao da iznosi trećinu prihoda američkog budžeta. Neverovatan rast američkog nacionalnog duga, prema rečima političara, znači da Vašington ne planira da ga vrati.

Kako je istakao, Sjedinjene Države su navikle da svoje probleme rešavaju na račun drugih. Stoga su "da bi zadržali hegemoniju, započeli rat u Ukrajini, žrtvujući ekonomiju Evropske unije". Međutim, prema rečima političara, to nije bilo dovoljno. Stoga, smatra Volodin, Vašington ponovo provocira vojni sukob, sada na Bliskom istoku.

08:26

IDF nastavlja granatiranje Gaze

08:26

"Smrt Americi", čulo se na protestu u Njujorku

07:43

Amerikanci im čuvaju leđa

Američki borbeni avioni i mornarički brodovi učestvovali su u subotu u naporima za uklanjanje iranskih raketa i dronova, saopštio je Pentagon.

USS Carney  i USS Arleigh Burke, oba mornarička razarača, oborili su rakete iz Sredozemnog mora, rekao je portparol general-major Pat Rajder.

Dodatne borbene eskadrile premeštene su u region pre vikenda i tamo ostaju, rekao je on.

Nije želeo da identifikuje zemlje u kojima se nalaze.

Upitan o zavetu Izraela da će odgovoriti, general-major Rajder je rekao da je na Izraelu da odluči.

"Ne želimo da vidimo eskalaciju, ali očigledno ćemo preduzeti neophodne mere da zaštitimo naše snage u regionu".

07:11

"Ceo svet čeka njihovu reakciju"

Predstavnički dom američkog Kongresa glasaće sledeće nedelje odvojeno o pomoći Ukrajini i Izraelu, najavio je u ponedeljak republikanac Majk Džonson, više od dva meseca nakon što je Senat odbio meru koja je uključivala obe države.

U ponedeljak uveče, posle sastanka sa republikanskim predstavnicima u Donjem domu Kongresa, Džonson je rekao da će podeljeno telo tada takođe razmotriti pomoć Tajvanu i saveznicima SAD u istočnoj Aziji.

"Znamo da svet čeka našu reakciju", rekao je Džonson.

"Oni traže da vide da li će Amerika stati iza svojih saveznika, u našim interesima širom sveta. I hoćemo".

Američka pomoć tim zemljama još nije usvojena jer Džonson nije želeo da razmatra meru od 95 milijardi dolara koju je gornji dom doneo u februaru. Uključuje 14 milijardi dolara pomoći Izraelu i 60 milijardi Ukrajini.

Džonson je naglasio da nove mere u Predstavničkom domu predviđaju približno iste iznose strane pomoći.

07:06

Pahlavi: Režim je sve slabiji i očajniji

Iranski prestolonaslednik Reza Pahlavi u egzilu rekao je da iranski režim "iz minuta u minut postaje sve slabiji i očajniji".

On je za Ski's 'Vorld Vith Ialda Hakim' rekao da su "represija kod kuće i agresija u inostranstvu osnovna strategija iranskog režima".

Pahlavi je takođe dodao da je Iran širio propagandu nakon napada na Izrael kako bi zadovoljio svoju bazu, "ali na štetu nacije koja je prva žrtva ovog režima".

Tvrdio je da je oružje u vrednosti od milijarde dolara potrošeno dok su Iranci čekali u redovima za hranu i da režim "ne troši ni novčića na potrebe našeg društva“.

"Iranci se uopšte ne zalažu za ono za šta se ovaj režim zalaže“, rekao je on.

07:06

Izrael sprema odgovor

Izraelski ratni kabinet sastao se da razgovara o svom odgovoru na iranski napad dronovima i raketama, ali Izrael nije saopštio da li je doneo bilo kakvu odluku, prenosi Bi-Bi-Si.

Njegovi saveznici su oštro osudili iranske postupke, ali su pozvali vladu Benjamina Netanjahua da pokaže uzdržanost. Iako je Iran signalizirao da smatra da je stvar završena, načelnik generalštaba izraelske vojske rekao je da napad neće ostati bez odgovora.

Gledajte, dok gledamo napred, merimo svoje korake i ovo lansiranje tolikog broja projektila, krstarećih projektila i dronova na teritoriju Države Izrael će naići na odgovor“, rekao je general-potpukovnik Herci Halevi.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: