Svet 4

16.04.2024.

10:29

Procurilo: Odgovor će biti bolan

Izrael odgovor Iranu i on će biti "bolan", ali neće biti žrtava, navodi se u procurelim informacijama iz ratnog kabineta premijera Izraela.

Izvor: B92.net

Procurilo: Odgovor će biti bolan
Shutterstock/zef art

Podeli:

Benjamin Netanijahu je navodno zatražio od izraelskih odbrambenih snaga da sastave listu ciljeva koje bi Izrael mogao da gađa, a na koje se SAD neće protiviti.

Pažljivo kalibrisan odgovor na neviđeni iranski raketni napad u nedelju mogao bi da dođe u vidu preciznog udara na objekat u Teheranu ili u vidu sajber napada, objavio je Vašington post, pozivajući se na izraelskog zvaničnika upoznatog sa osetljivim diskusijama.

"Svi se slažu da Izrael mora da odgovori", rekao je zvaničnik. "Kako odgovoriti, kada odgovoriti, pitanje je."

Izraelski kanal 12 navodi da je ratni kabinet pristao da uzvrati Iranu "jasno i snažno" i da se razgovaralo o nekoliko opcija koje bi bile "bolne", ali malo verovatno da bi izazvale regionalni rat.

Ratni kabinet takođe ima za cilj da pronađe način da uzvrati Iranu koji neće biti blokiran od strane Sjedinjenih Država, javila je ta televizija, nakon što je Džo Bajden rekao Netanjahuu da Vašington neće podržati izraelski kontranapad.

S druge strane, Al Džazira je izvestila da je na državnoj TV u Iranu, zamenik ministra spoljnih poslova Ali Bageri Kani rekao da njegova zemlja neće čekati 12 dana za odgovor na još jedan izraelski napad, već će uzvratiti "u roku od nekoliko sekundi".

Joav Galant, izraelski ministar odbrane, rekao je u ponedeljak svom američkom kolegi da Izrael nema drugog izbora nego da odgovori na napad Irana, koji je osujećen uz pomoć Sjedinjenih Država i Britanije.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

11:58

23.5.2024.

1 d

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

1 d

Podeli: